Od dubina do visina

Među najvažnije kulturne događaje 20.stoljeća u Zagrebu (Hrvatskoj/Jugoslaviji) možemo ubrojiti utemeljenje međunarodnog festivala posvećenog suvremenoj, eksperimentalnoj i avangardnoj glazbi nazvanog Muzički biennale Zagreb.

Milko Kelemen, Ivo Vuljević i Josip Stojanović osnovali su godine 1961. MBZ pozvavši u Zagreb velika i poznata skladateljska i izvođačka imena suvremene glazbe.

Možda nije posve slučajno da se iste godine u Galeriji suvremene umjetnosti otvara međunarodna likovna izložba „Nove tendencije“ (vizualna istraživanja, kinetička umjetnost, neokonstruktivizam i slično).

Zamišljen kao serija bijenalnih izložbi, kolokvija i istraživanja, pokret Novih tendencija se gasi petom izložbom godine 1973.

MBZ otvorenje (7)

S druge strane, Muzički bijenale Zagreb se održao, pa je tako pod sloganom „Glazba

Prostor-grad. Zvuk“, ovogodišnji, 30.Muzički bijenale Zagreb od 6. – 13.4.2019. „okupirao“ brojne gradske otvorene i zatvorene prostore programima koji traju doslovce od jutra do večeri.

30.MBZ otvoren je u kinu „Europa“ izvanrednom vizualno-glazbenim djelom britanskog skladatelja Richarda Ayresa (1965.) pod nazivom „Vrt“ (No 50 („The Garden“)) za solo pjevača, ansambl, elektroniku i video.

Pod ravnanjem Geoffreya Patersona nastupili su London Sinfonietta i bas Joshua Bloom, dok je autorica zanimljivog ilustrativnog videa Martha Colburn.

Nakon praizvedbe u Utrechtu u rujnu 2018., zagrebačka izvedba „Vrta“ bila je četvrta i ujedno prva izvan Nizozemske.

Vrlo duhovit, mada mračan tekst inspiriran je slikama Hieronymusa Boscha i Danteovom „Božanskom komedijom“ (Paklom), a prati muškarca koji počinje kopati u svojem vrtu.

Pri tome mu se pridruže crv, fosil, duh vojnika, neki neidentificirani oblici i… tragični ljubavnici Francesca i Paolo.

Njihovo prodiranje u dubinu (rupu) u potrazi za smislom (?) nema rezultata, pa se čovjek upućuje u svemir, gdje mu pratnja postaju nebeska tijela (u nekom momentu se pojavljuju i mikroorganizmi).

Ukratko, dolje-gore, nigdje nema ničega što bi ga zadovoljilo i on se ponovo nađe u svojem vrtu („Treba obrađivati svoj vrt“, Voltaire, „Candid“).
Duhovita i zabavna priča,zanimljiv video, sjajni izvođači i vrlo slušna glazba (na Bijenalu uglavnom više nema grebanja i struganja!) sjajan su početak 30. MBZ.

Fotograf Tomislav Šporiš/MBZ

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button