Onaj koji je došao

U zagrebačkoj galeriji SC postoji ciklus izložbi „Oni dolaze“ namijenjen mladim likovnim umjetnicima i zato je veliko zadovoljstvo sresti ih ponovo, s napomenom „Oni su došli“(nema takvog naziva, ali zgodno zvuči).

tudek Gdje_je_nestao_covjek

Jedan takav autor je Ivan Tudek (1983.) koji je izlagao u spomenutoj galeriji 2009. („En-ten-tini“) da bi se u njoj sada pojavio izložbom „Moć zapažanja“ (27.2. – 16.3.2019.), prepoznatljiv i nov.

Prepoznatljiv po crtačkom načinu i duhovitom promišljanju, a nov po uporabi tehnologija poput fotografije ili predmeta (asamblaž ili doslovce). Slike su na tragu stripovskog izričaja, jer autor često koristi dvije sličice kroz koje prati razvoj situacije.

Tudek The_Power_Of_Observation-1

Ponekad naziv rada doslovce opisuje što vidimo, ponekad se radi o metafori ili asocijaciji, ali uvijek promišljeno i vrlo duhovito.

tudwk zid-1

Likovni i verbalni dio jednako sudjeluju u stvaranju rada, odnosno u oblikovanju sadržaja i poruke . Radovi su uglavnom jednakih dimenzija , ali postavljeni tako da mogu samostalno „komunicirati“ s promatračima.

tudek lubenice-2

Fotograf Ivan Buvinić

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button