Danas uživo gledamo koncert povodom Dana Europe

Dan Europe, koji se širom Europske unije obilježava 9. svibnja, bit će prigodno obilježen u zagrebačkoj Tvornici kulture i ove godine, a građani će događanje moći pratiti i putem prijenosa uživo.

Europska komisija u Hrvatskoj poziva sve na virtualni koncert Pavela, Silentea i Vatre. Program započinje u 20h, a prijenos možete pratiti putem YouTube kanala: Europska komisija Hrvatska.

konferencija-o-buducnosti-1

Kako do svoje ulaznice za koncert “uživo”

Predstavništvo Europske komisije podijelit će i 120 pravih ulaznica za koncert u Tvornici putem nagradnog natječaja na svom Instagram i Facebook profilu.

Više informacija kako doći do karata možete dobiti na službenoj internetskoj stranici Predstavništva.

Datum 9. svibnja obilježava se jer je 1950. godine na taj dan Robert Schuman u svojoj glasovitoj deklaraciji ustvrdio da je doprinos koji organizirana i živa Europa može dati civilizaciji neophodan za održavanje miroljubivih odnosa.

Mir, zajedništvo i solidarnost od tog su dana vrijednosti kojima se Europa ponosi.
Europska zajednica za ugljen i čelik, nastala potaknuta Schumanovim idejama, bila je prva u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala Europska unija.

Države osnivačice bile su Francuska, tadašnja Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg, a danas Europska unija broji 27 članica među kojima je i Hrvatska.

Uz virtualni koncert, ovogodišnji Dan Europe obilježava i pokretanje Konferencije o budućnosti Europe

Riječ je o velikom paneuropskom demokratskom projektu i višejezičnoj platformi koja je pokrenuta 19. travnja, tako da građani već sada mogu napisati svoja razmišljanja i želje za budućnost na poveznici: futureu.europa.eu.

konferencija-o-buducnosti

Građani se mogu pridružiti raspravama i događajima, podijeliti svoje ideje s drugima, započeti niz pozitivnih prijedloga, a ideja je da se uključi što veći broj građana iz svih zemalja članica.

Teme o kojima građani mogu raspravljati obuhvaćaju klimatske promjene i okoliš, zdravlje, gospodarstvo, socijalnu pravdu i radna mjesta, kao i poziciju EU u svijetu, vrijednosti i prava te sigurnost. Ovo su samo neke od tema, a građani mogu pokrenuti i vlastite teme i ideje koje bi željeli podijeliti s drugima.

Uz dopuštenje: Grizli komunikacije d.o.o.

Facebook Like Button