Ako ste ljubitelj vina i fine gastronomije, putovanje kroz Goriška Brda u Sloveniji bit će pravo otkriće za vaša osjetila. Ovaj zeleni raj, smješten između Alpa i Jadranskog mora, ne samo da nudi spektakularne pejzaže, čak možda i ljepših od onih čuvenih pejzaža Toskane, već je i dom nekim od najpoznatijih vinarija i restorana u ovoj slovenskoj regiji.
Na ovom smo propoutovanju kroz Sloveniju upoznali predivne vinograde, vinarije i kulinarske oaze, gdje svaka čaša vina i svaki zalogaj priča priču o tradiciji, strasti i posvećenosti samo najboljem iz ovog kraja.
Slovenska regija Goriška Brda, pravi je dragulj na granici između Italije i Slovenije, a nudi jedinstvenu kombinaciju vrhunskih vina, kulinarskih delicija i spektakularnih pejzaža. Ova regija, često uspoređivana s toskanskim brežuljcima, privlači sve više hedonista, zaljubljenika u vrhunska vina i neka od najboljih gurmanska iskustva.
Blagi mediteranski vjetrovi, idealna klima i laporasto tlo čine Brda idealnim mjestom za uzgoj autohtonih sorti vinove loze, a posebna pažnja posvećena je vinima koja zrače svježinom i karakterom upravo ovog slovenskog kraja.
No, Brda nisu samo destinacija za ljubitelje vina. Ona nude izvanredna gastronomska iskustva, koja su savršeno uparena s vinima iz lokalnih vinarija. Tradicionalna jela ovoga kraja spoj su slovenske, furlanske i habsburške kuhinje, što stvara jedinstvenu fuziju okusa koja oduševljava svakog posjetitelja.
Naše putovanje započinje u jednoj od najprestižnijih vinarija ove regije, Klet Brda
Smještena na sunčanim brežuljcima Goriških Brda, ova vinarija predstavlja srce i dušu Brda. Posjetiteljima se ovdje nudi prezentacija i degustacija, gdje mogu uživati u širokom asortimanu vina od kojih su mnoga nagrađivana. Svaka boca priča priču o osunčanim brežuljcima, laporastom tlu i specifičnoj mikroklimi, koja daje vinima karakterističnu svježinu i eleganciju.
Vinska Klet Brda” jedna je od najvećih vinarija u Sloveniji, osnovan još 1957. godine kao zadruga i dan danas funkcionira na isti način tako što udružuje oko 400 malih kooperanata, a u posjedu je s više od 1.000 hektara vinograda, s godišnjom proizvodnjom od preko sedam milijuna litara vina.
Vina iz Klet Brda prepoznat ćete po njihovoj skladnosti, harmoniji i svježini, a sommelieri ovdje s ponosom ističu autentične bijele sorte koje osvajaju brojna međunarodna priznanja. Zanimljivo je spomenuti da je ova vinarija pionir u očuvanju lokalnih sorti vinove loze, kao što su rebula i sauvignon, koje u njihovim rukama dosežu novu razinu kvalitete.
Ovdje se može isprobavati vina uz vođenu degustaciju i fine birane zalogaje u iznimno modernom vinskom podrumu ili u povijesnom podrumu de Baguer, a za one koji vole isprobavati i otkrivati sami vinske okuse pripremljeno je čak 24 uzorka vrhunskih vina u vinomatima.
Restoran Kabaj savršen je spoj panoramskog pogleda, mirisa i okusa prve autohtone Slovenije
Nakon što smo uživali u degustaciji vina, došlo je vrijeme za ručak u restoranu Kabaj, smještenom u malom selu Dobrovo. Kabaj je više od običnog restorana, ono je mjesto gdje se povijest i tradicija isprepliću s modernim kulinarskim tehnikama.
Kuhinja restorana Kabaj temelji se na slovenskoj, furlanskoj i habsburškoj tradiciji, stvarajući spoj okusa koji evocira prošlost, ali uz modernu interpretaciju. Jela koja se ovdje poslužuju pripremljena su od lokalnih, svježih sastojaka, s naglaskom na sezonske namirnice.
Posebno su ponosni na suradnju s lokalnim proizvođačima, od kojih nabavljaju najbolje proizvode – od povrća i mesa do sira i maslinovog ulja. Ručak u Kabaju pruža autentičan doživljaj regije Brda, a svaki zalogaj nosi sa sobom priču o tradiciji, kulturi i prirodi ovog kraja.
Vinska karta restorana uključuje isključivo vina lokalnih proizvođača, a posebna pažnja posvećena je vinima iz vlastite vinarije Kabaj, koja su redovito uvrštena među 100 najboljih vinarija svijeta prema prestižnom časopisu Wine & Spirits. Njihova vina su poznata po rafiniranoj složenosti okusa, a posebice se ističu odležane bijele sorte koje starenjem dobivaju na punini i bogatstvu.
Vinarija Ferdinand sjajan spoj vrhunskih vina i atmosfere super moderne vinarije i kušaonice
Sljedeća destinacija na našem putovanju je vinarija Ferdinand, smještena na slikovitim brežuljcima sela Kojsko. Ova vinarija posebna je po svom nevjerojatnom položaju, s kojeg se pruža pogled na alpske planine na sjeveru i Jadransko more na jugu.
Posjet vinariji Ferdinand omogućava vam da osjetite jedinstvenu mikroklimu Brda, koja se odražava u svakom gutljaju vina. Ovdje je glavna zvijezda vina rebula, sorta koja je postala sinonim za Brda. Vinarija Ferdinand posvećuje posebnu pažnju ovoj sorti, proizvodeći je u nekoliko različitih stilova.
Na primjer, svježa rebula nudi lagan, cvjetni karakter, dok je odležana rebula u hrastovim bačvama poznata po svojoj dubini i složenosti okusa. Njihova macerirana verzija, poznata kao Brutus, vino je bogato taninima, složeno i iznimno dugo u ustima, dok je pjenušac Sinefinis jedinstveni odraz potencijala rebule u proizvodnji pjenušavih vina.
Vinogradi vinarije Ferdinand smješteni su na strmim brežuljcima, koji su okrenuti prema jugu i istoku, osiguravajući idealne uvjete za uzgoj loze. Laporasto tlo ne daje velike prinose, ali ono što dobijemo su vina koja su puna okusa, složena i savršena za dulje dozrijevanje.
Upravo zbog te kvalitete, vina iz vinarije Ferdinand redovito osvajaju prestižne nagrade na međunarodnim vinskim natjecanjima, a ljubav koju joj posvećuje bračni par Jasmina i Matjaž Četrič ostavlja dodatan dojam na svakog posjetitelja i ljubitelja vina.
Grad Bovec živopisni gradić u podnožju Alpa u kojem ćete upoznati autohtoni slovenski život
Nakon cijelog dana ispunjenog degustacijama i vinskim avanturama, vrijeme je za pauzu u slikovitom gradu Bovec, poznatom po svojoj ponudi avanture i adrenalina.
No, u jutarnjim satima, prije nego što se upustite u istraživanje prirodnih ljepota ovog kraja, doručak u baru Terramystica savršen je način da započnete dan.
Šarmantni bar Terramystica, uređen u shabby chic stilu, nudi opuštenu atmosferu u kojoj možete uživati u zaista bogatom i vrlo zdravom doručku, pripremljenom od lokalnih, svježih namirnica. Ponuda uključuje razne pekarske proizvode poslužene na poseban način, svježe voće, jaja pripremljena na nekoliko originalnih načina ze fine slovenske domaće sireve, a sve to uz jutarnju kavu koja će vas napuniti energijom za daljnje istraživanje.
Terramystica je omiljeno okupljalište lokalnih stanovnika, ali i turista koji ovdje traže autentičan, domaći ugođaj i kvalitetnu hranu.
Hvala Topli Val restoran je na obveznoj wish listi dolazite li u Kobarid
Za završetak našeg putovanja, ručak u restoranu Hvala Topli Val u Kobaridu bio je pravi hedonistički doživljaj. Ovaj restoran, s tradicijom dugom preko 45 godina, nudi mediteransku kuhinju s lokalnim kombinacijama, pripremljenu od pažljivo biranih sastojaka.
No, ono što restoran Hvala Topli Val izdvaja je njegova filozofija poštovanja tradicije, ali i inovativnost koju kuhari Gorazd i Bojan unose u svoja jela. Morski plodovi, svježe ulovljeni iz Jadranskog mora, obrađuju se s najvećom pažnjom, čime se postiže čistoća okusa i savršenstvo u svakom zalogaju. Ručak ovdje nije samo običan obrok, već pravo kulinarsko putovanje kroz bogatstvo okusa Jadrana i unutrašnjosti zelene Slovenije, a ne treba niti posebno isticati da je vinska karta pažljivo odabrana i ukomponirana s vrhunskim jelima za pamćenje.
Restoran Hvala Topli Val u Kobaridu poznat je po svojoj strasti prema lokalnim proizvodima, a svaki obrok u njihovoj kuhinji poslužuje se kao spoj prošlosti i sadašnjosti, čuvajući tradiciju uz moderan twist namirnica. S više od četiri desetljeća iskustva, ovaj restoran postao je sinonim za kvalitetu i izvrsnost, a posjetitelji se uvijek vraćaju po još. Vjerujemo da ćemo i mi imati priliku čim prije ponovno osjetiti zadivljujuće okuse kuhinje Hvala Topli val
Na kraju ovog putovanja kroz Brda, možemo zaključiti da je ova regija pravo odredište za hedoniste koji traže vrhunska vina i kulinarska iskustva. Svaka vinarija i restoran koje smo posjetili nudi ne samo izvrsne proizvode već i priliku za upoznavanje s bogatom poviješću i kulturom Brda.
Ovdje, na sunčanim brežuljcima između Alpa i Jadrana, vino i hrana postaju umjetnost, a svaki posjet ostavlja nezaboravan sjećanje na vašim osjetilima i želju za ponovim dolaskom u ovaj slovenski kraj. Brda su mjesto gdje se prošlost i sadašnjost isprepliću, a svaka čaša vina i svaki zalogaj hrane postaju dio priče koju ćete dugo pamtiti.
Tekst: Diana Mikloš, glavna urednica