Otok Krk krije tajnu broja 7 a Vrbnik se nalazi na vrhu popisa najpoželjnijih mjesta za posjet

Od bogatstva prirodnih ljepota i kulturne baštine do nezaobilaznih doživljaja koje treba iskusiti svim čulima otok Krk postao je nezaobilazno mjesto izvrsnog aktivnog odmora i gastronomskih užitaka.

Kristalno čisto more, zeleni parkovi, prirodno morsko okruženje, zbog kojeg ćete se u svakom trenutku osjećati kao da ste u raju, sve je to predivni Krk.

vinarija katunar prsut krk

Tu je i gastronomija otoka koja vjerno prati mediteranski šarm gdje ćete u nekim trenucima pomisliti da je još je ljepše nego doma!
Putovanja uvijek vežemo i za ugađanje nepcima, a kad je Krk u pitanju, izazova je puno. Prvi proizvod u Hrvatskoj zaštićen na razini EU, upravo je bio ukusom jedinstven krčki pršut.

otok krk znamenitosti

Za one koji o otoku Krku žele znati više – tajnoviti broj sedam

Na ovom čarobnom otoku sve je u znaku broja sedam. Sedam se puta uspješno obranio od gusara, sedmi po redu knez Frankopan bio je posljednji krčki knez, a danas otok Krk mami svoje posjetitelje sa sedam glavnih središta, koje je najbolje istražiti upravo u ovom dijelu godine.

otok krk restoran nada vrbnik

Vrbnik najpoželjnije mjesto u obilasku Krka

Čak i oni koji smatraju da sjeverni Jadran nije niti izbliza tako romantičan kao srednji i južni čuli su za krčki Vrbnik i štuju ga kao jedinstveni biser Jadrana.

Ovaj je čarobni gradić na istočnoj strani Krka iz kojeg puca veličanstven pogled na more, kopno i Velebit poznat po glagoljaškoj baštini i čuvenoj narodnoj pjesmi “Vrbniče nad morem” jer se nalazi na litici koja se uzdiže 50-ak metara strmo iznad mora.

Brojni maslinici na otoku Krku pozivaju nas na uživanje u maslinovom ulju, ali i u ribi i krčkom siru, koji se s njim savršeno sljubljuju. Tu je i nadaleko poznato vino žlahtina, posebice ona vrbnička, čija će vas svježina i aroma oduševiti, baš kao i pjenušac koji osvježava svojom svježinom i aromatikom.

vinarija ivan katunar zlahtina restoran nada vrbnik

Specifičan okus kod žlahtine vrlo je bitan, a ona je kao sorta malo siromašnija aromom. Žlahtina je izuzetno svježa i ima diskretne arome te je to ujedno i njena prednost. Nigdje drugdje neće okusiti ništa slično. Vrbnik je obrastao raskošnim aromatičnim biljem, okružuje ga morski slani i planinski zrak te su zato najprepoznatljivije note okusi smilja, mente i voska, a boje se kreću od blijedo žute do slamnata žute.

A kad ste već u Vrbniku, tu se valja prošetati i najužom ulicom na svijetu. Ulica Klančić na svojem je najužem dijelu široka tek 40 centimetara.

najuza ulica na svijetu vrbnik krk

Gdje se najbolje jede i kuša vino na otoku Krku

Poseban gastro doživljaj zasigurno ćete doživjeti u restoranu Nada koja gostima omogućava uživanje u tradicionalnim jelima i nadaleko poznatoj sorti vina, vrbničkoj žlahtini.
Prekrasna tradicionalna jela s otklonom, u modernoj izvedbi, visoka kuhinja koja daleko nadmašuje uobičajenu gastronomsku ponudu, a opet – osjećaj topline i tradicije, doma i obiteljskih toplih odnosa koji se proteže u ovom restoranu.

vinarija ivan katunar zlahtina

Ljubiteljima vinske kapljice i onima željnih dodatnog znanja na raspolaganju će biti ljubazni domaćini vinarije Ivan Katunar. Sjajni domaćini ovog obiteljskog vinskog posla rado će svim posjetiteljima ispričati priču o vlastitom podrumu i proizvodnji ili odgovoriti na bilo koje pitanje o vinu i vinogradarstvu.

U izvrsno uređenom i funkcionalnom prostoru kušaonice vinarije Ivan katunar, koji bojama i materijalima, teksturama i ugođajem asocira na zemlju i kamen, prirodu i maslinu i morski zrak, veći je broj stolova za sjajno degustiranje različitih vina ove sjajne krčke vinarije.

Tekst: Diana Mikloš, urednica Wish hr portala
Putovanje i krstarenje Kvarnerom omogućila: Katarina line, TZG Opatije i TZ Kvarnera

Facebook Like Button