Otvorena izložba Olega Maštruka

Otvorena izložba putopisnih fotografija iz Afrike koja će zagrijati zagrebačku kulturnu jesen.

U zagrebačkom je Swanky Monkey Gardenu sinoć otvorena izložba putopisnih fotografija Olega Maštruka „Dust Sea Air – panorame s juga Afrike“. Riječ je o seriji živopisnih fotografija koje prikazuju Afriku kako ju je, putujući ovo ljeto kroz osam afričkih država, kroz svoj objektiv vidio Oleg Maštruko.

mastruko-izlozba-otvaranje-1

Dvadesetak autoru omiljenih fotografija s putopisne i fotografske ekspedicije po Africi dočarava sliku zadivljujuće lijepog kontinenta. Fotogenična je to Afrika koja na trenutke izgleda nestvarno, kao da nije s ovoga svijeta. Fotografije su zabilježene ovo ljeto dok je Maštruko s trojicom prijatelja avanturista sudjelovao u rallyju Put Foot i pritom posjetio osam afričkih država: Južnoafričku Republiku, Namibiju, Botswanu, Zimbabwe, Zambiju, Malawi, Mozambik i Swaziland.

mastruko-izlozba-otvaranje-5

Oleg Maštruko, inače urednik časopisa, autor knjiga, kolumnist i organizator poslovnih konferencija, vrsni je putopisac, a gaji i ljubav prema fotografiji. Na putovanju po Mongoliji i Sibiru prošle godine, sa je svojim suputnicima po avanturi odlučio sudjelovati na rallyju Put Foot koji prolazi kroz šest zemalja na jugu Afrike. Tijekom planiranja afričke ekspedicije dodali su tom popisu zemalja još dvije. Ime tima, Fat Buryats, njihova interna šala sa sibirske ekspedicije, uskoro je službeno postalo Fat Buryats powered by BOSCH.

mastruko-izlozba-otvaranje-3

Jedan član ekspedicije je u međuvremenu odustao, a u timu je, uz Maštruka, ostao sjajni Marin Frčko, prvi Hrvat koji je završio legendarni Dakar Rally i koji danas vodi Cro Dakar Team. Drugi dio ove avanturistički nastrojene ekipe na Put Footu je zapravo konkurentski natjecateljski tim kojeg čine Maštrukovi prijatelji Saša Cvetojević i Tomas Konvička, s kojima je ranije u Teamu Tesla sudjelovao na rallyju Budapest-Bamako vozeći električni automobil.

Četvorica prijatelja su krenula u afričku avanturu s dvije Toyote Hilux, a njihove su se dogodovštine mogle svakodnevno pratiti na društvenim mrežama. Kada su se Olegu po povratku slegli dojmovi, odabrao je dvadesetak fotografija koje ga s lakoćom prenose u afrički prostor, osjećaj i djelić vremena. Otisnute na HP pisačima i izložene u prostoru vibrantnih boja, fotografije su dobile svoj drugi život i donijele sjajnu energiju afričkog sunca u zagrebačku jesen.

mastruko-izlozba-otvaranje-2

„Svatko ima svoje motive za sudjelovanje u ovakvim ekspedicijama, a moj osobni motiv je uvijek isti: putopisne priče i fotografije. Ovo je izbor od dvadeset meni najdražih panorama s Put Foot Rallyja po Africi. Svaka od njih je za mene bila vrijedna cijelog putovanja“ rekao nam je Oleg Maštruko, autor fotografija.

Izložba će biti otvorena mjesec dana pa se do 25. listopada dođite ogrijati na žarkom afričkom suncu u centru Zagreba. Cijeli putopis pronađite na Facebooku u grupi Fat Buryats powered by BOSCH.

Autor zahvaljuje HP-u i hostelu Swanky Mintu na organizaciji ove izložbe, glavnom podržavatelju ekspedicije BOSCH Hrvatska bez kojeg ne bi uspjeli, srebrnim pokroviteljima: Neos, Serengeti, Croatia Osiguranje i Huawei te ostalim pokroviteljima: Hrvatska Pošta, Aviatica, Duplerica, Mireo, konferencija 3T – Tourism, Travel and Tech, IT medij BUG, Autonet, i nSoft.

Uz dopuštenje: Alert (sve fotografije)