Otvoreni treći DA2 film festival

Zanimljiva filmska ostvarenja o kreativcima iz svijeta mode, filma, fotografije, dizajna i arhitekture, uz zanimljive razgovore s posebnim gostima.

Dokumentarnim filmom P. David Ebersolea i Todda Hughesa „Kuća Cardin“ sinoć je u zagrebačkoj Uraniji započeo je treći DA2 Film Festival. Nakon uvodnog i pozdravnog govora umjetničke direktorice festivala Tine Hajon i Idisa Turata, predstavnika ovogodišnjeg međunarodnog žirija festivala, uslijedio je razgovor novinarke i urednice Vlatke Kolarović s dizajnericom i kostimografkinjom Brankom Vučetić Atletić koja je osamdesetih godina imala prilike raditi u Cardin kući visoke mode, te je publici otkrila svoje dojmove o liku i djelu ovog slavnog dizajnera.

hajon-frankovic-kovacic

Osim navedene „Kuće Cardin“ DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival, predstavlja još sedam dugometražnih filmova iz recentne svjetske produkcije. Tako već danas možete pogledati dva uistinu izvrsna biografska dokumentarca. „Jørn Utzon: čovjek i arhitekt“ redateljica Lene Borch Hansen i Anne von Lowzow, dirljiva priča o jedinstvenom arhitektu i muškarcu, ispripovijedana iz perspektive njegovih najbližih, koji otvoreno i iskreno dijele anegdote i iskustva iz života s Jørnom.

publika

Iza projekcije u Uraniji, o zanimljivom profesionalnom, ali i privatnom životu Jørna Utzona pričat će nam arhitektica Vedrana Ergić i urednica i novinarka Ivana Antunović Jović. Druga projekcija večeras je film „Mau“, redatelja Benjija i Jona Bergmanna, prati neobičnu profesionalnu putanju Bruce Maua dizajnerskog inovatora i kreativnog autsajdera, koji se iz grafičkog dizajnera svjetske klase i savjetnika korporacija poput Coca-Cole i Disneyja prometnuo u aktivista posvećenog društvenom boljitku.

kolarovic-vucetic

Film će nam nakon projekcije predstaviti sam redatelj i producent filma Benji Bergmann i redateljica, producentica Tiha Gudac. Dok u online emisiji Razgovori ŠTA DA?, otkrivajući svoje dojmove o legendarnom dizajneru, sudjeluju poznati dizajneri Bojan Hadžihalilović i Davor Bruketa.

Nedjelja je rezervirana za dva iznimna Talijana, modnog dizajnera Lorenza Rivu i fotografa Giannija Berengo Gardina. Film „Ja sam sunce“, redateljice Ilarije Gambarelli, intimni je portret slavnog talijanskog modnog dizajnera i njegova odnosa sa suradnikom i bivšim privatnim partnerom Luigijem Valiettijem, a iza projekcije u Uraniji imamo priliku poslušati razgovor novinarki i urednica Nade Mirković i Vlatke Kolarović o tom uistinu osebujnom kreatoru.

kolarovic

„Gianni Berengo Gardin: priča o dva grada“, redateljice Donna Serbe-Davis, upečatljivi dokumentarac koji istražuje pitanje negativnih posljedica turističke industrije na svoje destinacije, u ovom slučaju kroz objektiv najpoznatijeg talijanskog fotografa i vizure njegove omiljene teme – Venecije.

Film će predstaviti fotografkinja Mare Milin, a u online izdanju Razgovori ŠTA DA? znanstvenica Ana Žuvela će zajedno sa vizualnim umjetnikom , ali i vizualnim savjetnikom pri Venecijanskom filmskom festivalu Alecom Van Bargenom govoriti o Veneciji danas.

hajon

Ponedjeljak će obilježiti Novi Bauhaus. Film „Novi Bauhaus – Život i nasljeđe Moholy – Nagyja“, redateljice Alyse Nahmias, priča nam o tom slavnom slikaru, fotografu i profesoru. Uživo će film predstaviti dizajnerica Nina Bačun. Drugi film koji imamo priliku vidjeti u ponedjeljak „Grad želje“ redatelja Marcela Prinsa priča nam priču o Tel Avivu i njegovom Bijelom gradu.

Film kroz razgovore s vodećim svjetskim arhitektima i akademicima istražuje načine na koji je modernistički pokret obdario taj još mladi bliskoistočni grad trajnim i neporecivim šarmom, a možda nam još pokoju tajnu oda redatelj i novinar Robert Zuber koji će gostovati u Uraniji iza projekcije samog filma.

androsevic-karapandja

Fellinopolis“, redateljice Silvije Giuletti, zatvorit će treće izdanje DA2 Film festivala. U filmu divne “fellinijevske estetike” imamo priliku vidjeti iza Fellinijeva objektiva, prateći zbivanja na redateljevim setovima.

Kamera je pripadala njegovom bliskom suradniku, Ferrucciju Castronuovu, a nakon 40 godina snimljene scene napokon su ugledale svjetlo dana. O magičnom Fellinijevom svijetu iza projekcije pričat će nam urednica i novinarka Ivana Antunović Jović i filmolog i enciklopedist Bruno Kragić. Ovaj film je prilagođen osobama s oštećenjem vida te se može pogledati putem aplikacije MOVIEREADING (#filmkojiuključuje) online ili u Uraniji.

turato

Navedeni filmovi se natječu za službenu festivalsku nagradu ISKRA koju međunarodni žiri dodjeljuje najinspirativnijem filmu, a s ciljem poticanja proizvodnje filmova koji tematiziraju dizajn arhitekturu i umjetnost, razvoja kreativnog stvaralaštva i promocije hrvatske umjetnosti u svijetu.

Žiri trećeg DA2 festivala čine: Alec Von Bargen (vizualni umjetnik, glumac i pisac iz SAD-a), Duška Zagorac (scenaristica, redateljica i producentica iz Sarajeva, s adresom u Velikoj Britaniji) i Idis Turato (nagrađivani riječki arhitekt). Nagrada ISKRA je slika mladih hrvatskih umjetnika iz kolekcije, a osigurava ju Erste banka koja dugoročno podržava umjetnost i kulturu.

Program festivala možete pratiti u Uraniji (prodaja ulaznica na www.eventim.hr i na ovlaštenim prodajnim mjestima Eventima) mjestima) ili diljem Hrvatske online na platformi https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/ do 1.11. 2021.

Više informacija na www.da2filmfestival.com .

Uz dopuštenje: Priredba (sve fotografije)

Facebook Like Button