Paviljoni u oblacima – Bijenale arhitekture u Veneciji 2018.

16. međunarodna izložba arhitekture u Veneciji jedna je od nekoliko umjetničkih manifestacija pod krovnim nazivom La Biennale di Venezia (mlađa inačica međunarodne likovne izložbe koja će se sljedeće godine održati pedeset i osmi put) i traje od 26.5.-25.11.2018.

bienalle Venezia

Kustosice ovogodišnje bijenalne izložbe arhitekture, irske arhitektice Yvonne Farrell i Shelley McNamara, naslovile su svoj „manifest“ „Freespace“, ispisavši ovaj termin u brojnim prijevodima na svim relevantnim mjestima (od internih materijala do javnih objava), pa ga tako nalazimo i na hrvatskom jeziku – „Slobodan prostor“.

paviljon 2

Naslov „obavezuje“ same kustosice prilikom promišljanja vlastite izložbe (u Arsenalu), ali je određena smjernica i za sudionike u nacionalnim paviljonima.

Raspadom Jugoslavije, nacionalni paviljon u Giardinima postao je nacionalnim paviljonom Republika Srbije, a sve ostale republike-nove države morale su se snalaziti u više ili manje prihvatljivim venecijanskim zdanjima.

paviljon za famu

Bez obzira na veličinu, ljepotu ili dobru lokaciju određenog prostora, nepobitna je činjenica da je najbolja pozicija unutar prostora Arsenala, jer su Giardini i Arsenale nezaobilazna mjesta obilaska svakog sudionika ili posjetitelja Bijenala.

Tako se Hrvatski paviljon opet našao u prostoru Arsenala, a site specific ambijent nazvan je „Oblak pergola- arhitektura gostoljubivosti“ (pergola je sjenica pred kućom, izvrsno mjesto za susret kućedomaćina i posjetitelja).

Autori središnje instalacije oblaka (računalno generiran 3 D model sa stalnom mjenom svjetlosnog intenziteta ) su arhitekti Bruno Juričić i Alisa Andrašek, okolni papirnati zid bosim nogama je „iscrtala“ multimedijalna umjetnica Vlatka Horvat (rad nosi naziv „Umiriti oči“), dok je Maja Kuzmanović autorica zvučne instalacije (pjev ptica i odgovarajući „vrtni“ zvukovi) „Efemerni vrt“.

Zanimljivo je, da se u zoni Arsenala nalaze još dva paviljona sa sličnim (oblačnim) vizualnim naznakama: Singapurski paviljon i vanjski prostor Kineskog paviljona. singapore
Samostojeća konstrukcija Cloud Village

China-Pavilion-Biennale-Venezia-Architettura-2018-outdoor-installation
Kineski paviljon

Fotografije Jan Stojković

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button