Pinealna žlijezda – poveznica uma i tijela 2. dio

Sunce ima važan utjecaj na naš bioritam, na naše raspoloženje, pa tako i na našu pinealnu žlijezdu, koja naizmjenično luči hormone serotonin (jedan od tzv. hormona sreće) i melatonin (hormon spavanja). Kako su ljudska bića prilagođena životu u budnoj aktivnosti tijekom dana i spavanju tijekom noći, na pravilan rad ove žlijezde utječe primjerena izloženost svjetlosti i tami tijekom 24 sata. Stoga noću, odnosno pri smanjenoj količini svjetlosti, pinealna žlijezda počinje lučiti melatonin, dok se ujutro, kad sunčeva svjetlost uđe u naše oči, proizvodnja ovog hormona smanjuje te se počinje lučiti serotonin.

Stimuliranje pinealne žlijezde

Ako ste se ikada bavili vježbama joge ili nekim drugim ezoterijskim znanjem, vjerojatno ste čuli za gledanje plamena svijeće. Ovo je samo jedna od tehnika, čiji je zadatak stimuliranje pinealne žlijezde. Naravno, sunčeva svjetlost predstavlja za ovaj organ osnovnu hranu. Zahvaljujući ovom procesu, svjetlost koju dobijemo preko očiju dolazi u svaku stanicu našeg tijela. Energijom se opskrbljuju spolni organi, jetra, bubrezi, koža, poboljšava se imunitet, krvni tlak, motorika, san i općenito naše raspoloženje.
Danas je znanstveno dokazano da je otprilike sto tjelesnih funkcija podložno i ovisi o cirkadijurnom ritmu i pinealnoj žlijezdi. Cirkadijurni ritam je zapravo reakcija tijela na izmjenu dana i noći, odnosno budnog stanja svijesti i spavanja. Tijekom dana, svjetlost primljena preko očiju, prenosi se do pinealne žlijezde koja zatim luči i pohranjuje hormon serotonin. Kada padne noć, ovaj isti hormon pinealna žlijezda pretvara u melatonin, koji se dalje prenosi u mozak i krv. Serotonin i melatonin imaju širok spektar djelovanja na naše tijelo i um.

Hormon sreće i hormon spavanja

Više razine serotonina, koje se proizvode pri dostatnoj izloženosti sunčevoj svjetlosti, povezane su s pozitivnim raspoloženjem, unutarnjim mirom te povećanom koncentracijom. Kako je sekrecija ovih dvaju hormona pinealne žlijezde povezana, osiguravanjem dovoljne količine serotonina tijekom dana, osobito po buđenju, reguliramo i produkciju melatonina, odnosno omogućujemo našem organizmu kvalitetniji san tijekom noći.

Melatonin je odgovoran za regeneraciju unutarnjih organa, kože, kose kao i spolnih organa (regulaciju menstrualnog ciklusa). Također je odgovoran za mladolik izgled, kao i za kvalitetu odmora i sna. Osnovni razlog zašto starije osobe ne mogu puno spavati je upravo manjak melatonina. Stoga ljudi s nedostatnom proizvodnjom melatonina u tijelu pate od nesanice ili smanjene sposobnosti postizanja dubokog sna, što je čest slučaj kod starijih osoba. Kako izlučivanje hormona pinealne žlijezde progresivno opada sa starenjem, dostatno izlaganje sunčevoj svjetlosti vrlo je bitno za stariju populaciju.

Većina budnog vremena provedenog u zatvorenome, te odlazak na spavanje u kasnim noćnim satima, što je sastavni dio svakodnevice današnjeg čovjeka, nepovoljno utječe na osjetljivi ciklus proizvodnje ovih dvaju hormona u tijelu.

Kako se serotonin još naziva hormonom sreće jer nam pobuđuje osjećaj mira, zadovoljstva i entuzijazma. Ravnoteža kod lučenja ovih dvaju hormona stoga predstavlja i ravnotežu u našem svakodnevnom životu.

Divine Energy Park, Zagreb
01/29 81 421 ili mobitel: 091/16 17 540; (od 11 do 14 sati)
e-mail: info@divineenergypark.org;
www.facebook.com/DivineEnergyPark, @DivinEnergyPark
www.divineenergypark.org

Facebook Like Button