Pjenušavi srijemski doručak u vinogradima Radoš zasjenio sve prethodne

U subotu, 4. srpnja, u organizaciji Salona pjenušavih vina i TZ Vukovarsko-srijemske županije, održan je treći pjenušavi doručak – u najistočnijem vinogradu Hrvatske, na položaju Radoš, u vinariji Papak!

pjenusavi-srijemski dorucak-rados-1

Nakon zagorskog i plešivičkoga, srijemski je doručak svojim bojama, izgledom i okusima dobio atribut najbogatijega do sada. U hladu stoljetnog oraha na imanju obitelji Papak, usred vinograda, okupili su se proizvođači pjenušaca iločkoga kraja – Čobanković, Iločki podrumi, Papak i Zelenika uz podršku jednoga vinara s mirnim vinima – Domagoja Buhača.

Razdragani su uzvanici, pratitelji Salona pjenušavih vina i ljubitelji hedonističkih druženja, uživali u delicijama koje je pripremio Hotel Dunav Ilok. Doručak je bio obilan i raznolik, kako priliči Srijemu – bilo je tu kulena, kulenove seke, raznovrsnih sireva, pečenih kobasica s kupus flekicama, zapečenih flekica sa šunkom i sirom, taški, rezanaca s orasima i makom, domaćeg voća – breskvica i marelica.

pjenusavi-srijemski dorucak-rados-2

Potporu događanju u organizaciji doručka dala je TZ Vukovarsko srijemske županije, koja je srijemskim doručkom već promovirala destinaciju diljem Hrvatske, a sada je pozvala goste da dođu k njima, u lijepi Srijem. Događaj je upotpunila glazba, odabir direktorice TZ Vukovarsko-srijemske županije, Rujane Bušić Srpak.

Četiri prelijepa sata prošla su „za tren“ uz divan glas i odabranu glazbu “Petre Marković i tria”. Gozbu je pratila i voda Jana i Jamnica, jer uz kušanje vina, posebice na ljetnim vrućinama, važno je uvijek piti puno vode.

pjenusavi-srijemski dorucak-rados-3

Uz pjenušava vina, ponuđena uz doručak, svaki je vinar u 13h predstavio jedno svoje novo (ili manje poznato) mirno vino na tzv. „En primeur vrhunskih iločkih vina“: Vinarija Buhač je ponudila Graševinu 2019, kasnu berbu (svjetsku pretpremijeru, kako je ponosno izjavio vinar); Čobanković – Sivi pinot 2017; Iločki podrumi – Graševinu 2018, nagrađenu s 95 bodova na IWC 2020; Papak – graševinu izbornu berbu prosušenih bobica 2015, a Zelenika (OPG Izvori života) – Traminac Kadi 2010 Limited Edition.

pjenusavi-srijemski dorucak-rados-4

Nakon Pjenušavoga srijemskog doručka, gosti su nastavili istraživati Ilok i okolicu, posjetili obližnje vinarije, jeli ukusnu riječnu ribu, a navečer se priključili programu Dunav Art festivala. Vikend u Srijemu bio je ispunjen do zadnje minute raznolikim sadržajima.

Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije, pozvala je goste da dođu u našu najistočniju županiju: „Iako je ove godine situacija specifična, naša županija ostvarila je oko 47% ostvarenog prometa od prošle godine.

pjenusavi-srijemski dorucak-rados-5

I u ova izazovna vremena, živimo turizam. Smanjili smo obujam ponude, prilagodili se uvjetima, ali temeljna vrijednost turističkog proizvoda naših prostora jest vrijednost za novac tj. održavanje razine kvalitete, i u najtežim vremenima – i tu ne posustajemo. Naš je cilj da poželite uvijek ponovno doći!

Ponudu pogledajte na stranicama http://visitvukovar-srijem.com/hr/sto-vidjeti-i-dozivjeti/gastronomija/vinski-podrumi-i-kusaonice/ i dođite nam u Slavoniju i Srijem“.

pjenusavi-srijemski dorucak-rados-6

Iskustvo Pjenušavog srijemskog doručka, mnogim će gostima ostati u posebno lijepom sjećanju i obećali su vratiti se u Srijem, a sljedeći doručak najavljen je za jesen, u Erdutu, ako epidemiološka situacija bude zadovoljavajuća.

Uz dopuštenje: Zlatne riječi (sve fotografije)

Facebook Like Button