Pjenušavi zagorski doručak u vinogradu

Ovog je vikenda zagorski Vuglec breg odzvanjao smijehom i veseljem svih koji su sošli na prvi Pjenušavi zagorski doručak u vinogradu.

»Ideja nije nova, »spavala« je u nekoj mapi u računalu«, rekla je organizatorica Marija Vukelić, »ali se upravo sada pokazao pravi trenutak za realizaciju, nakon pauze u raznih promotivnih događanja, uzrokovane pandemijom, a ususret novim izazovima načina prezentacije i prodaje vina ciljanim kupcima, nakon »popuštanja« mjera.«

Pjenušavi doručak_Vuglec_30.5 (112)

Organizatori i iz ekipe Vuglec brega okupili su četiri velika zagorska vinara Borisa Vugleca, Borisa Drenškog Bodrena, Hrvoja Petrača, Tomislava Bolfana, proizvođače pjenušaca i kupce, ljubitelje pjenušaca na neobaveznom, ugodnom druženjem uz mjehuriće, jagode, trešnje & zagorski doručak koji je pripremio Vuglec breg u suradnji s mljekarom Veronika i mesnicom Vugrinec uz potporu Župana i TZ Krapinsko-zagorske županije.

Pjenušavi doručak_Vuglec_30.5 (100) M.Vukelić, B.Vuglec, Ines Logožar

Uz pjenušava vina, koja su se točila na početku događanja uz zagorski doručak, na programu je bio »En primeur zagorskih vina“ – premijera jednog novog vina ili nove berbe (posebnog vina po izboru pojedine vinarije).

U ovome dijelu programa domaćin Boris Vuglec predstavio je novi brend “Zagorski bregi” – cuvée tradicijskih zagorskih sorti (graševina, kraljevina, zeleni silvanac, beline i idr), lagano i pitko svakodnevno vino te spomenuo zajedničku ideju, koju već dugo razrađuju – da se u Zagorske Brege uključe svi zagorski vinari: »Svatko bi imao svoju etiketu, ali pod zajedničkim imenom i s logom KZ županije«, naglasio je Vuglec s nadom da će se ideja uskoro i realizirati.

Pjenušavi doručak_Vuglec_30.5 (41)

Tomislav Bolfan premijerno točio svoj macerirani Sivi pinot orange (2017), Petrač novu Karizmu (2017), a Bodren je ponudio nekoliko svojih slatkih predikatnih vina.

Oduševljeni gosti su bili, uz ljubitelje pjenušaca, i sommelieri, vinski novinari, predstavnici županije, prijatelji Salona pjenušavih vina i Vuglec brega te i sam župan Kolar, koji je u ugodnom razgovoru s vinarima prepoznao i neke nove dobre ideje u kontekstu brendiranja vinske destinacije Zagorje.

Pjenušavi doručak_Vuglec_30.5 (160)

Nakon doručka, neki su gosti ostali na ručku na Vuglec bregu ili se uputili u obližnje druge restorane i tako nastavili istraživati Zagorje. Sljedeći susret vinara i ljubitelja pjenušaca na Pjenušavom doručku, planiran je na Plešivici uz podršku TZ Zagrebačke županije.

Fotografije: Julio Frangen