Podijeljene šampionske titule i zlatne medalje na Festivalu graševine u Kutjevu

Ovogodišnji Festival graševine u Kutjevu završen je dodjelom šampionskih titula i zlatnih medalja za mladu graševinu i graševine starijih godišta.

Ocijenjena su ukupno 133 uzorka graševine, a ocjenjivačkom komisijom predsjedao je prof. dr. sc. Edi Maletića. Medalje za nagrađena vina uručili su pomoćnik ministra poljoprivrede dr. sc. Krunoslav Karalić i predsjednik vinarske udruge Ivan Grgić.

grgic-krauthaker-grgic-drmic

Šest graševina – šest zlatnih priznanja

Šest graševina dobilo je veliko zlatno priznanje, a dodijeljene su 43 zlatne plakete, 57 srebrnih plaketa, šest brončanih plaketa i jedno priznanje. Nakon dodatnog ocjenjivanja šampionske titule za najbolju mladu graševinu dodijeljene su Vinogradarstvu i podrumarstvu Krauthaker za graševinu Podgorje, berbe 2016.

vlado-krauthaker

Za najbolju zrelu graševinu šampionska titula dodijeljena je Kutjevu d.d. za vino Vrhunska graševina Vinkomir 2015, a šampionska titula za najbolje predikatno vino dodijeljena je Kutjevu d.d. za vino Graševina ledeno vino 2015.

vinkovic-jergovic-marinclin

Simpozij o graševini

Tijekom Simpozija o graševini istaknuti su podaci o posljednjoj fazi projekta klonske selekcije graševine koji je započeo 2004. godine u suradnji Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Grada Kutjevo i Udruge Kutjevački vinari.

Cilj ovoga vrlo velikog i značajnog projekta bio je pronaći genotipove unutar populacije Graševine u Kutjevačkom vinogorju te ih nakon provedenog postupka klonske selekcije, certificirati kao klonove.

josip-galic

Nakon vrlo stroge i velike selekcije stvorena su četiri klona Graševine. Istaknuto je i kako su dosadašnji rezultati praćenja karakteristika četiri klona graševine potvrdila odlične karakteristike te da je već pokrenut postupak njihova priznavanja, a među vinogradarima postoji interes za sadnju.

Tijekom Dana otvorenih podruma u sklopu Festivala graševine brojni su posjetitelji i gosti Kutjeva mogli razgledati podrume kutjevačkih vinarija Sontacchi, Kutjevo d.d., Tandara, Galić, Adžić, Perak i Krauthaker.

zorica-tandara

Degustacije u podrumima kutjevačkih vinara omogućile su mnogima kušati neke od najboljih etiketa graševine, ali i drugih sorti koje se uzgajaju na prostranim brežuljcima Kutjevačkog vinogorja.