Ovo su prave poslastice za sve ljubitelje dobrih knjiga

Lumen na ovogodišnjem Interliberu predstavlja velik broj zanimljivih i vrijednih izdanja, među kojima izdvajamo dvije publicističke poslastice: drugi dio Službene Harry Potter kuharice – Čarobna predjela, magična glavna jela, očaravajuće slastice i čudesni napitci i prvu službenu monografiju popularnoga južnokorejskog boy banda koji je poharao svjetske top ljestvice najpopularnijih pjesama Beyond the Story – Kronika – Deset godina BTS-a.

knjiga-beyond-the-storyž

Prvi put na hrvatskome jeziku izlazi Pad Númenora, djelo velikoga J. R. R. Tolkiena u kojemu je njegov sin Christopher Tolkien 2022. okupio priče o mračnome Drugom dobu Međuzemlja. Među prijevodima knjiga iz suvremene svjetske produkcije ističe se nova zbirka priča U nebranu grožđu Margaret Atwood, u kojoj nagrađivana autorica Sluškinjine priče prodire u dubinu i složenost ljudskih odnosa.

knjiga-ledeni-zmaj

Svim ljubiteljima Georgea R. R. Martina, ali i onima koji će to tek postati, namijenjeno je novo, raskošno ilustrirano izdanje priče Ledeni zmaj kojom je veliki pisac fantasyja 1980. najavio svoj veličanstveni serijal Pjesma Leda i Vatre, prema kojem je snimljena Igra prijestolja. Čitatelji koji vole Igru prijestolja, obožavat će Ledenog zmaja, prema kojem se snima animirani film.

knjiga-potpaljivacica

Kad je riječ o književnim predlošcima koji nadahnjuju popularne filmove i televizijske serije, u Lumenovu ovogodišnjemu nakladničkom izboru prednjači kralj horora Stephen King s Potpaljivačicom, parapsihološkim trilerom koji je prvi put preveden na hrvatski, a poslužio je kao jedan od predložaka za Netflixovu zapaženu seriju Stranger Things.

Ne zaostaje ni Talisman, roman koji je King napisao zajedno s Peterom Straubom i prema kojemu će se također snimati novi serijal Netflixa.

Još je jedan Lumenov književni serijal prilagođen za televiziju, kazalište i film. Riječ je o Vodiču kroz Galaksiju za autostopere Douglasa Adamsa, legendarnoj epskoj parodiji koja se oštrim humorom i pesimizmom izruguje modernom društvu.

knjiga-dovidenja-hvala-na-ribama

Uz prije objavljene naslove Vodič kroz Galaksiju za autostopere (1979.), Restoran na kraju svemira (1980.), Život, univerzum i sve ostalo (1982.), za Interliber izlaze četvrti i peti dio popularne SF parodije: Doviđenja, i hvala na svim ribama (1985.) te Uglavnom bezopasni (1992.).

knjiga-hurinova-djeca

Na ovogodišnjem popisu interliberskih noviteta Lumen se još jedanput vraća ljubiteljima fantasyja kojima su namijenjena još dva nova prijevoda djela nezaboravnoga književnika, pjesnika, filologa i sveučilišnog profesora.

knjiga-pisma-djeda-bozicnjaka

To su epski roman Húrinova djeca, surova priča mračne ljepote o Starim danima te Pisma Djeda Božićnjaka, očaravajuće luksuzno izdanje s Tolkienovim pismima, bogatim ilustracijama i mnogobrojnim posebnim dodatcima kojem neće odoljeti vjerni obožavatelji J. R. R. Tolkiena i njegova izmaštanog svijeta!

Uz dopuštenje: Školska knjiga (sve fotografije)

Facebook Like Button