Povratak na scenu “totalno drukčijeg od drugih”!

Nismo se tome usudili ni nadati, no neki nas ljudi stalno iznova iznenađuju, a Srđan Sacher je svakako jedan od njih. Čovjek koji ode kad je najzanimljivije, i ponovno se pojavi transformiran kad to najmanje očekujemo.

SACHER je novi bend Srđana Sachera, osnivača legendarnih Haustora i Vještica, autora brojnih hitova, kao što su “Moja prva ljubav” (Djevojke u ljetnim haljinama), “Totalno drukčiji od drugih”, “Volim slušati radio”, “Ne-običan dan”, “Kradljivac srca”, “Zlato”, kompozitora koji se u svojoj bogatoj karijeri okušao, ne samo u popularnoj glazbi, nego i, vrlo uspješno, u glazbi za film, kazalište i televiziju.

Sacher je više puta u intervjuima rekao da odlazi iz bendova kad dosegnu što su mogli doseći, i kad mu prestanu biti izazov. Publici, naravno, bude žao, ali ako mu to povlačenje iz rutine omogućava da mu nove pjesme zvuče ovako svježe, opraštamo mu, jer u novim pjesmama nema ni traga zamoru materijala, bez obzira što se Sacher ovim poslom bavi punih četrdeset godina.

U novom projektu i ovaj su put okupljeni izuzetni glazbenici, a to ga je, kako sam kaže, i inspiriralo da se uopće vrati u pop-vode i napravi ovakav album.

“Pjesme su me po noći vukle za noge da ih snimim”, govori Sacher i dodaje, napola u šali, da ga je žena natjerala, jer joj je bio ‘pun kufer polimetričke mikrotonalne glazbe kojom se on bavi zadnjih godina’.

Prvi singl s albuma, pjesma “Mene nisi nikad volila”, naizgled melankoličnog naslova, puca od energije kao uostalom i cijeli album “Biser, ambra, jantar” koji još niste čuli, ali vjerujte nam na riječ.

“Električni sitar savršeno zvuči u pjesmi i ne znam jel to ikad iko koristil u ovim krajevima.

Ima i 12-žični Rickenbacker, akustična gitara na open G štimu, i moj dragi EB-0 Gibson iz 1964. i piccolo snare i sve…

A čega tek ima na albumu, koji stiže uskoro – Kyma, sikusi, antara, charango, električni klaviri, gitare bez pragova, zrikavci Algarvea, plac u Lagosu i Rovinju, Glavni kolodvor, Brankina zdela za salatu…“ – S.Sacher

Pjesma je zaherovski kompleksna, s njegovim karakterističnim basom, emotivnim, a moćnim vokalom Filipa Riđičkog, začudnim gitarama Ivana Beuca i nesmiljenima gitarama Miljana Bakića, te savršeno preciznim bubnjem Drage Brkljačića – Face.

Žanrovski je i pjesmu i album najbolje opisati kao autorski pop, ili, kao što je još davno jedan kritičar rekao, Sacher-pop – “Slojevit, smrtonosno ozbiljan, a vedar, kao kad iziđe sunce nakon puno kiše, dok je još sve natopljeno.”

Singl prati i originalni video spot u režiji Tvrtka Vidokka Barišića.

Na novi materijal “totalno drukčijeg od drugih” reagirali su i renomirani glazbeni kritičari koji su ususret najavljenom albumu već podijelili svoje dojmove:

“Čuti nove pjesme autora koji je s Darkom Rundekom prije 35 godina snimio ponajbolji regionalni album, ‘Treći svijet’, svakako je ostvarenje glazbenih maštarija.” – Bojan Mušćet

“Ono čemu se treba radovati je da je Srđan Sacher kao basist, klavirist, prateći pjevač, autor glazbe i tekstova za sve pjesme s novog albuma već u prvom singlu ponudio efektan i elegantan, osunčan i sočan psihodelični 60’s pop s novovalovskim tempom.” – Aleksandar Dragaš

“Konačno! Jedina solo karijera preostala od vremena novog vala koja ima smisla dobija pečat i sjajan lansirni singl/spot. Osobenjak Srđan Samuel Sacher pokazuje kako je to imati autorski štih i pečat.” – Anđelo Jurkas, DOP Magazin

Uz dopuštenje: Polak Media
Fotografija: Blagoja Borislav Pešić

Facebook Like Button