Predstavljeno drugo izdanje gastronomskog vodiča

Na gala večeri dodijeljeni kulinarski Oscari i predstavljeno drugo izdanje gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2019..

U Hotelu Esplanade Zagreb održana je gala svečanost povodom predstavljanja drugog izdanja gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia za 2019. godinu, u koji je uvršteno 150 najbolje ocijenjenih hrvatskih restorana, 70 POP lokala, 113 vrhunskih i kvalitetnih vina te 25 vodećih hotela iz svih krajeva Hrvatske.

gault-millau-croatia-1

U sklopu ove važne večeri za hrvatsku gastro scenu, dodijeljeni su prestižni godišnji trofeji Gault&Millau, svojevrsni „kulinarski Oscari”, te je proglašen i Gault&Millau Chef godine.

Bio je to najveći skup hrvatskih kuhara, a svi su s nestrpljenjem očekivali vodič, kako bi vidjeli broj osvojenih toka, odnosno kuharskih kapica G&M-a. Ključ ulaska u ovaj prestižni vodič vrlo je jednostavan, a to je isključivo i samo kvaliteta. Moto kojim se vodi redakcija Gault&Millau jest „Luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni”.

„Gault&Millau, jedan od dva najprestižnija svjetska gastronomska vodiča, jedini ima izdanje za Hrvatsku. Vodič je dvojezičan, na hrvatskom i engleskom jeziku te je namijenjen domaćim ljubiteljima fine hrane i stranim gostima. Prepoznatljiv je po svojoj žutoj boji i izgledu koji je indentičan u svim zemljama u kojima izlazi. Stručni i anonimni inspektori G&M-a u cijelome svijetu rade po istoj metodologiji ocjenjivanja i po istim kriterijima. Svaki restoran može dobiti od jedne do pet kuharskih kapica, što je slučaj i u Hrvatskoj. Obišli smo sve naše regije u potrazi za novim talentima na gastronomskoj sceni”, ističe Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Gault&Millau Croatia.

hrvoje-zirojevic-jacques-bally

Noć kulinarskih Oscara održala se u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade Zagreb, a četveroručnu gala večeru pripremili su chef Hotela Esplanade Zagreb Ana Grgić, koja je osvojila trofej Velikog chefa sutrašnjice vodiča Gault&Millau Croatia 2018. i chef Igor Jagodic, iz ljubljanskog restorana Strelec, koji je nedavno proglašen Chefom godine 2019. prvog vodiča Gault&Millau Slovenia.

Najbolji hrvatski kuhari godine po izboru Gault&Millau Croatia za 2019. godinu objavljeni su u sljedećim kategorijama, a nagrađene je podržao i Jacques Bally, novi predsjednik svjetske grupacije Gault&Millau te Vladislav Skvortsov.

Za Chefa godine Gault&Millau Croatia 2019., proglašen je Hrvoje Zirojević iz restorana Laganini na Palmižani.
Nagrađena su i četiri najbolja hrvatska restorana s četiri kapice: Restaurant 360 iz Dubrovnika, Monte iz Rovinja, Pelegrini iz Šibenika i već spomenuti Laganini.

matija-breges-fabricio-veznaver

Ove godine dodijeljena su čak dva trofeja Veliki chef sutrašnjice za 2019.; dobitnici su chefovi Fabricio Vežnaver iz restorana Pergola u Savudriji te Matija Bregeš iz restorana Boškinac na Pagu.

Trofej za Chefa tradicijske kuhinje za 2019. dobila je chef Vesna Miletić, iz restorana Tač u Zagrebu. U kategoriji Mladi talent 2019., trofej je dodijeljen chefu Tinu Sinožiću iz opatijskog Navisa. Chef Biljana Milina iz konobe Mate s Korčule dobitnica je trofeja Chef slastičar 2019. Trofej za najbolji POP 2019. otišao je u splitski Wine & Cheese bar Paradox.

Projekt je podržala i Hrvatska turistička zajednica, a čestitke dobitnicima uputila je i Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za upravljanje destinacijom i podršku razvoju ponude.

marko-sucic

Podršku projektu dalo je Ministarstvo turizma Republike Hrvatske. Gala večeri prisustvovao je državni tajnik u Ministarstvu turizma RH Frano Matušić, koji je tom prilikom istaknuo važnost gastronomije kao jednog od najvažnijih sadržaja turističkog iskustva na kojem se gradi cjelokupni brend Hrvatske.

Prenijevši čestitke ministra turizma Garija Cappellija svim nagrađenima, državni tajnik Matušić je istaknuo: „Hrvatska postaje prepoznatljiva cjelogodišnja gourmet destinacija koja privlači posjetitelje koji sve više pozornosti pridaju autentičnoj enogastronomiji. Prema istraživanjima čak 93 posto posjetitelja tijekom turističkog putovanja sudjeluje u nekom iskustvu vezanom uz hranu i piće što ukazuje da je gastronomija danas sadržaj za koji su gotovo svi turisti zainteresirani.

toni-sinozic

Iskustva s hranom i pićem mogu značajno utjecati na percepciju cijele destinacije te na razinu zadovoljstva gostiju s cjelokupnim turističkim iskustvom stoga zahvaljujem i čestitam svim dobitnicima ove prestižne nagrade na trudu, kvaliteti i predanosti u svakodnevnom radu te želim mnogo uspjeha u daljnjem radu.“

Projekt su podržali posebni partneri: HTZ, PBZ, Debic, Kotanyi, Maistra, Staropramen i Hotel Esplanade Zagreb te partneri događaja: Veuve Clicquot, Queen Sheep, Jamnica, Naftalina, NAI 3.3, Duke Group, Krauthaker, Kabola, Tomić, Cattunar i Štampar.

gault-millau-croatia-21

Izdanje vodiča Gault&Millau Croatia za 2019. godinu uskoro će biti u prodaji na lokacijama Tiska. Putem mobilne aplikacije Gault&Millau lako ćete pronaći restorane i POP lokale koji se nalaze u vašoj blizini. Aplikacija prikazuje ocjene te detaljne opise svih restorana koji su dio obitelji Gault&Millau. Još više možete pronaći na web-stranici: hr.gaultmillau.com

Uz dopuštenje: LIGHT KOMUNIKACIJE (sve fotografije)

Facebook Like Button