Premium priča, peto poglavlje: “Salvelina rapsodija”

Peto poglavlje Premium priče u organizaciji udruge za kulturu stola G.E.T. održano je u nedavno otvorenom zagrebačkom restoranu No No No, na adresi Preradovićeva 12.

“Posljednjih godina porasla je kultura korištenja maslinovih ulja u Hrvatskoj. Tako i ovo poglavlje Premium priče ima zadatak, kroz paletu ekstra djevičanskih maslinovih ulja, pokazati mogućnosti njihove implementacije u kuhinji; da se pomaknemo od samog kušanja ulja ili klasične upotrebe – s ribom ili u salati. Kako uvijek u Premium priči nastojimo prezentirati i nešto novo, tako smo ovaj put uključili i restoran No No No, koji je otvoren prije nepunih mjesec i pol dana.”, rekao je Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T., okupljenim eno-gastro novinarima na početku prezentacije.

punta-greca

“Restoran No No No nudi najbolje iz hrvatske kuhinje s utjecajima svjetski trendova u gastronomiji. Naš fokus je na manjim tvrtkama i OPG-ovima iz svih krajeva Hrvatske, kako bi gosti mogli uživati u isključivo svježoj i organskoj hrani, domaćim vinima, pivu i sokovima.” – rekao je Gordan Graovac, voditelj restorana.

monitorn

Akteri ovog poglavlja Premium priče, uz udrugu G.E.T. i restoran No No No, bili su:
> Uljara Salvela (Agroprodukt, Istra) – ekstra djevičanska maslinova ulja
> Vinarija Medea (Agroprodukt, Istra) – vina Montiron malvazija 2015., Punta Greca 2012. i 2013.
> OPG Leonardo Palčić, Istra – biser vino Giovanni
> Pavelić proizvodnja, Lekenik – jabučni sok proizveden potpuno prirodno, bez dodavanja konzervansa, boje i aditiva.

sorbetto

Marko Krstačić je prisutnima predstavio uljaru Salvela i vinariju Medea te je kroz menu predstavljao pojedina maslinova ulja, dok je vina prezentirala Jelena Puh Miloš, voditeljica Eno expert akademije.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje Salvela prerađeno je od maslina koje potječu iz maslinika smještenih na području Barbarige i Fažane. Uzgojno područje Barbariga, nasuprot Brijunskog arhipelaga, prirodno je dobro zaštićeno i sa sjeverne i s južne strane pa se masline na tom području proizvode još od doba Rimljana. Nasadi se prostiru na 35 hektara na kojima je pažljivo odabran sortiment te daju ulje iznimne kvalitete zahvaljujući povoljnim zemljopisnim i mikroklimatskim uvjetima. Ulje se proizvodi u limitiranim serijama i potječe od pet sorti, autohtonih sorta istarske bjelice i buže te talijanskih sorti leccino, leccione i pendolino.

glazirani-juneci-obrazi

Asortiman Salvela ulja sastoji se od monosortnih ulja i blenda Aurum. Proizvodi se prate s posebnom pažnjom i njegom, od uzgoja u masliniku do pretakanja u bocu, što je rezultiralo i brojnim nagradama na domaćim i svjetskim prestižnim smotrama ulja.

Medea vina dolaze s područja južne Istre; okolice Medulina i Pule. Vinogradi se prostiru na površini od 60 ha na kojima je većim dijelom zasađena malvazija istarska i merlot te manji, mladi vinogradi chardonnaya, cabernet sauvignona, terana, refoška i syraha. Najznačajniji proizvodi vinarije su vina limitiranih serija, Montiron malvazija i merlot Punta Greca. Medea vina zadnjih godina osvajaju niz nagrada na prestižnim natjecanjima, a napravljen je i iskorak na svjetske smotre gdje su također ostvareni zavidni rezultati.

Uz dopuštenje: G.E.T. – udruga za kulturu stola (sve fotografije)

Facebook Like Button