Prestižna nagrada u New Yorku dodijeljena Ljudevitu Grguriću Grgi

U iznimnoj konkurenciji za najprestižniju svjetsku radijsku nagradu, prema glasačkoj odluci međunarodnoga ocjenjivačkog suda u New Yorku, HRT-ova emisija Gladne uši u kojoj je gostovao Branko Lustig osvojila je brončanu nagradu što je izuzetno veliko priznanje HRT-ovu autoru i voditelju Ljudevitu Grguriću Grgi.

Ljudevitu Grguriću Grgi to nije prva nominacija jer je i 2015. također već jednom bio nominiran na istome festivalu za emisiju u kojoj je gostovala umjetnica sevdaha Amira Medunjanin.

Prestižna nagarada ove godine otišla u ruke legendarnog voditelja Ljudevita Grgurića Grge
Najprestižniju svjetsku radiofonijsku nagradu Najbolji svjetski radijski programi (eng. World’s Best Radio Programs), koju dodjeljuje međunarodni ocjenjivački sud u New Yorku dobila je ove godine popularna emisija Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) Gladne uši autora i voditelja Ljudevita Grgurića Grge, u kojoj je gostovao ugledni filmski producent Branko Lustig.

Riječ je o priznanju koje se dodjeljuje na osnovi prosudbe stručnoga ocjenjivačkog suda od gotovo 150 vrhunskih radijskih profesionalaca najeminentnijih radijskih postaja i radijskih servisa iz cijeloga svijeta.

Svijet ne bi postojao bez čuda

ljudevit-grguric-grga-1Emisija Gladne uši Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) nominirana je u kategoriji Najbolji redoviti govorni program (eng. Best Regularly Scheduled Talk Program) za emisiju Svijet ne bi postojao bez čuda emitiranu 7. travnja 2016. godine, u kojoj je Branko Lustig govorio o strahotama koje je kao dijete proživio u nacističkim logorima smrti.

Danas ugledni filmski producent i oskarovac odrastao je sa slikama Auschwitza, Josefa Mengelea, masovnih vješanja, plinskih komora, deportacije i šamara, škotskih gajdaša i nebeske glazbe, oficira spasitelja i plača milijuna ljudi te se stoga postavlja pitanje kako je preživio.

„To je čudo”, rekao je Lustig pokazujući u emisiji tetovažu s brojem A3317 te dodao kako otada vjeruje u čuda jer da nije čuda, svijet ne bi postojao.

Lustigova emotivna i potresna priča dojmila se ne samo međunarodnoga ocjenjivačkog suda u New Yorku, nego i Udruge izraelskih pisaca na jidišu, čiji je predsjednik Daniel Galay pozvao Ljudevita Grgurića Grgu u posjet Tel Avivu kako bi u sjedištu njihove organizacije predstavio svoj rad i nagrađenu emisiju s ciljem da ona bude prevedena na jidiš i emitirana u programima na tom jeziku.

Jučer, 19. lipnja 2017. godine uručena je brončana nagrada autoru i voditelju Ljudevitu Grgurići Grgi na prestižnoj adresi, u Manhattan Penthouseu na 5. aveniji u New Yorku.

Link na emisiju Gladne uši s Brankom Lustigom.