Zagrepčani se vesele svom Danu otvorenog grada

Projekt Dubravke Vrgoč, Anice Tomić, Ivice Buljana i Turističke zajednice grada Zagreba kao posveta Zagrebu poziva na zajedništvo i sukreaciju u cilju senzibilizacije cijele zajednice.

Zagreb širom otvora svoje ruke i zagrliti će sve one koji će mu zauzvrat otvoriti svoje srce.

Znate li da Zagreb ima sve planete

02-tuskanac

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, “Dan otvorenog grada” dolazi nam u pravom trenutku, u trenutku kada naš grad pati od posljedica dviju katastrofa koje su ga zadesile gotovo u isto vrijeme, kao manifest potrebe za povratkom entuzijazma stanovnika grada prema gradu u kojem žive, ali i kao želja za otvaranjem nekih novih participativnih kulturnih sadržaja.

Donedavna intendantica u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu Dubravka Vrgoč i istaknuti redatelji Anica Tomić i Ivica Buljan idejni su nositelji projekta koji bi se sezonama širio i uključivao mnogo više akcija i sudionika.

03-trg-bana-josipa-jelacica

Prvo izdanje zamišljeno je kao posveta Zagrebu koji je dom ne samo onima koji su u njemu rođeni nego i svima koje je životni put doveo u grad podno Medvednice, onima kojima je on tranzit u bolje sutra, ali i turistima zatečenim u uzbudljivoj avanturi otkrivanja našega grada.

01-trg-kralja-tomislava

U subotu 29. studenog 2022. na četiri lokacije u središtu glavnog grada očekuju nas četiri događanja, koja će po uzoru na hvaljeni projekt “Dan otvorenog Trga” koji je još 2014. godine ustanovio princip otvorenog teatra, okupiti gledatelje različitih generacija, sklonih različitim estetikama, žanrovima i poetikama, ali i umjetnike različitih izvedbenih stilova s različitim kazališnim očekivanjima, inzistirajući na sukreiranju i sudjelovanju.

Takve akcije otvaraju mogućnosti senzibiliziranja zajednice, što je u današnje vrijeme ne samo poželjno, nego i neophodno.

04-ringispil

Prvo događanje pod nazivom “Zajedništvo” očekuje nas u 12 sati, a mjesto radnje je Trg kralja Tomislava. Ideja proizlazi iz činjenice da je Trg kralja Tomislava u recentnoj povijesti mjesto održavanja raznih skupova koji povezuju ljude u progresivnoj ideji zajedništva i bolje budućnosti, a istovremeno je postao prostor u kojem se imigranti iz cijelog svijeta skupljaju i na njegovim travnjacima čekaju tranzite za neku bolju budućnost.

Prostor je to različitih identiteta, sudbina i priča, a samo događanje simbolički je statement onoga što nam budućnost nosi. Pozivaju se građani Zagreba, turisti, imigranti ili slučajni prolaznici da uhvativši se za ruke “iscrtaju” liniju zajedništva preko cijelog Trga, jer u ovim katastrofičnim vremenima samo zajedno svijet možemo učiniti boljim.

05-vlaska-ulica

Odmah potom, u 13 sati na Trgu bana Josipa Jelačića očekuje nas veliki zbor, sastavljen od zborova HOKUD Sloboda, Glazbenog kluba Lisinski, MPZ Cossetto, KUD Nikola Tesla, MPZŽOZ Lira i KUD Žumberčani, pod ravnanjem dirigentice Hede Gospodnetić i uz pratnju korepetitora Dore Remenar i Sebastiana Jurića.

Koncept događanja nazvanog “Oda mladosti” temelji se na izvedbama popularnih pjesama koje su obilježile mladost izvođača, ali sur ado slušane I u današnjeg vremena, kao i pjesama posvećenih Zagrebu.

Prolaznici se pozivaju pridružiti zajedničkoj zborskoj pjesmi. Dokazano je da pjevanje u grupi može umanjiti opću anksioznost, učiniti nas ugodnijima u društvenim situacijama i donijeti osjećaj postignuća, zato nam se svakako pridružite, jer jedino ljepše od pjevanja je pjevati s drugima.

06-trg-bana-josipa-jelacica

“Zagreb tak imam te rad” treća je postaja na putu “Dana otvorenog grada”. U novoj pješačkoj zoni na Staroj Vlaškoj, od 14 sati građanima će glumice, Barbara Nola i Dijana Vidušin čitati priče o starom Zagrebu (“Zagrebulje” Augusta Šenoe, Milčecovi “Pozdravi iz Zagreba”, “Priče iz starog Zagreba” Krešimira Kovačića…).
Za glazbena intermezza između čitanja i razgovora s građanima zadužen je glumac i glazbenik Ivan Colarić.

Osim interakcije izvođača s publikom, građani se pozivaju donijeti predmet koji ih asocira na Zagreb, od običnih predmeta do intimnih memorabilija koje ih vežu za grad. Svi ti doneseni materijalii će se ugraditi u instalaciju kao posvetu građana svom gradu.

“Začarana šuma”, zadnje događanje u sklopu “Dana otvorenog grada”, održat će se u Park šumi Tuškanac s početkom u 15 sati. Riječ je o scenskim događanjima koja podrazumijevaju prizore smještene/skrivene u šumi. Posjetitelji šetaju Park šumom Tuškanac i tragaju za izvođačima koji su skriveni na određenim lokacijama u malim grupama.

dan-otvorenog-dana

Mjesto sastajanja je drveni paviljon u Parku Vladimira Nazora, a skriveni u šumi očekuju nas poznati glumci i glumice: Nina Violić, Lucija Šerbedžija, Marko Cindrić, Barbara Prpić, Barbara Vicković, Lovro Rimac, Ivan Jurković, Damian Humski, Lara Nekić, Filip Lugarić i Lorenzo Raušević. Recitirat će poeziju, dijelove iz slavnih dramskih tekstova, onih Shakespearea, Molièra, Annie Ernaux ili Edgar Allan Poa, a izvodit će i neke improvizirane situacije iz svakodnevnog života.

Vjerujemo kako je ovo početak jedne lijepe priče o ljubavi prema svom gradu, zajedništvu među njegovim građanima, ali i prihvaćanju svih onih kojima je Zagreb tek privremeni dom. Stoga, svi zajedno pokažimo da u našem gradu ima mjesta za sve ljude otvorenog srca, baš kao što ima mjesta i za inspirativne projekte poput projekta “Dan otvorenog grada”.

Projekt “Dan otvorenog grada” organiziran je u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Uz dopuštenje: Priredba (sve fotografije)

Facebook Like Button