Prosinac donosi uzbudljiva putovanja kroz Zemlju zime i Ključ od bjelokosti

Jeste li spremni za putovanje kroz koje će vas provesti dva nova romana?

Zemlja zime autorice Rae Meadows i Ključ od bjelokosti Akshaye Raman donose nevjerojatne priče o obitelji, hrabrosti i odlučnosti oduševljavajući čitatelje različitih ukusa. U izdanju naklade Znanje, kroz dramu Zemlja zime upoznat ćete osmogodišnju Anju koja je primljena u slavni gimnastički program Sovjetskog Saveza.

Njezina potraga za uspjehom u gimnastici izaziva napetost, dok istovremeno otkriva tajne iz prošlosti i odlazi u srce hladnog Sibira. Roman u prijevodu Ružice Matić možete pronaći u svim knjižarama i na webshopu Znanja.

U carstvu fantastike, Ključ od bjelokosti isprepliće svjetlost i tamu u uzbudljivu priču o avanturi, čaroliji i hrabrosti. Roman je u prijevodu Ire Wacha-Biličić dostupan u svim knjižarama i na webshopu Znanja.

zemlja-zime-knjige

Zemlja zime (Winterland, 2023.)

Sovjetski Savez, 1973.
Osmogodišnja Anja primljena je u slavni gimnastički program SSSR-a, a njezina je malena obitelj oduševljena, jer za jednu djevojčicu vjerojatno nema veće časti. Prije mnogo godina Anjina je majka netragom nestala, za sobom ostavljajući shrvana supruga i ranjivu kćer, koji žive mračnim i tihim životom u gorkoj hladnoći Sibira.

Jedina osoba kojoj Anja vjeruje susjeda je Vera, starica koja je preživjela deset godina zatočeništva i neopisivih strahota logora. No Anja ne zna da su njezina majka i Vera također bile prijateljice i da starica možda zna ponešto o majčinu nestanku. Dok niže uspjeh za uspjehom u natjecateljskoj gimnastici, i gleda kako druge djevojke padaju u nemilost, Anja ubrzo shvaća da i zbog najmanje pogreške može izgubiti baš sve.

Rae Meadows nagrađivana je autorica. Uz roman Zemlja zime napisala je još: I Will Send Rain, Mercy Train (u tvrdom uvezu izdan pod nazivom Mothers & Daughters), No One Tells Everything i Calling Out. Za priču The Kings of Gowanus, objavljenu u Bellevue Literary Review, dobila je 2019. godine Goldenbergovu nagradu. Njezini radovi pojavili su se u mnogim publikacijama, među kojima su i Under Purple Skies: The Minneapolis Anthology i Contexts, te na internetskim stranicama NPR, Lit Hub i PEN Center USA. Živi s obitelji u njujorškom Brooklynu.

kljuc-od-bjelokosti-knjige

Ključ od bjelokosti (Ivory Key, 2023.)

Četvero razdvojene braće.
Opasnost koja prijeti njihovu kraljevstvu.
I potraga za blagom koja ih može ujediniti.

Magija je najveća snaga kraljevstva Ashoke i jedino što ih može spasiti od rata sa susjednim zemljama, ali samo dok njihovi neprijatelji ne doznaju da su rudnici magije već gotovo prazni.

Vira, Ronak, Kaleb i Riya braća su i sestre, ali nikada nisu bili osobito bliski. Život ih je odveo na različite strane, a sada ih može spojiti samo jedno: potraga za legendarnim ključem od bjelokosti koji može dovesti do novog izvora magije.

Svatko od njih ima koristi od pronalaska ključa, ali je i mnogo toga na kocki ako u tome ne uspiju. Viri je ključ jedini način da zadrži nasljeđe svoje majke, obožavane bivše kraljice, maharani. Ronak se prodajom ključa namjerava izvući iz ugovorenog političkog braka.

Kaleba su lažno optužili za ubojstvo bivše maharani pa je to jedini način da spere ljagu sa svojega imena. A Riya mora dokazati odanost Gavranovima, skupini pobunjenika koji novoj maharani Viri žele oduzeti vlast i prepustiti je narodu. Od svega toga, suradnja među braćom i sestrama mogla bi se pokazati kao najteži zadatak. Jer svi oni imaju tajne ciljeve, a u potrazi mogu preživjeti jedino budu li složni.

Akshaya Raman s deset se godina zaljubila u pisanje. Iako je diplomirala biologiju, odustala je od znanstvene karijere kako bi se posvetila književnosti. Suosnivačica je i suradnica Writer’s Block Partyja, bloga o pisanju i izdavaštvu, te organizatorica nekoliko festivala knjige. Akshaya živi u San Franciscu s preplašenom mačkom, a u slobodno vrijeme uživa u kuhanju i putovanjima…

Uz dopuštenje: Znanje knjiga (sve fotografije)

Facebook Like Button