Prvakom na Eco-Wine Festu proglašena austrijska vinarija Hafner

U Bedenici, mjestu kraj Svetog Ivana Zeline, svečano je otvoren prvi Eco-Wine Fest, koji je okupio neke od najeminentnijih hrvatskih ekoloških vinara te vinarije iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Srbije.

2024 Eco-Wine Festa bio vina sveti ivan zelina

„Čestitam nagrađenim vinarima i svim sudionicima festivala! Nagrade, zapravo, nisu toliko važne! Bitno je da se pokaže da ekološko vinarstvo čini razliku, da ono može proizvoditi visokokvalitetna vina te da ima obećavajuću i svijetlu budućnost“, istaknuo je Josef Markus Wuketich, veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj.

Podjela priznanja Eco-Wine Fest

Dodao je da Austrija ima 1238 ekoloških vinarija i da se čak 22 posto vinogradarskih površina koristi za ekološki uzgoj vinove loze. To Austriju svrstava među vodeće zemlje u ekološkom vinogradarstvu i vinarstvu.

„Još se ne možemo pohvaliti brojkama kakve imaju Austrijanci, ali idemo u tom smjeru. Cilj nam je povećati segmente ekološke poljoprivredne proizvodnje i ekološke proizvodnje vina. Vinska se omotnica koristi i više nego što je njome predviđeno, pa ćemo ubrzo otvoriti i novi natječaj za ulaganje u vinarsku proizvodnju i opremanje vinarija.

Tugomir Majdak Eco-Wine Fest 2024

Vinarima želim što više hektolitara vrhunskih vina s naglaskom na ona ekološka“, kazao je Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, službeno otvarajući prvi Eco-Wine Fest.

Posjetitelji tijekom dvodnevnog festivala mogu obići izložbene štandove dvadesetak vinara koji predstavljaju i prodaju svoja ekološka vina te ona koja su u prijelaznom razdoblju ishođenja ekološkog certifikata.

„Osnovna ideja festivala bila je pokazati publici da ekološka vina nisu ništa lošija od onih konvencionalnih. Štoviše, ekološka su i bolja“, rekao je Dražen Bedeković, vinar Vina Bedekovich i idejni začetnik Eco-Wine Festa. Otkrio je da je godinama čekao da se u Hrvatskoj ekološko vinarstvo razvije do razine da se može zajednički predstavljati.

Eco-Wine Fest 2024

Njegovu je inicijativu na festivalu pozdravio i Ivan Enjingi, jedan od najcjenjenijih hrvatskih vinara. On se ekološkim vinogradarstvom bavi već 52 godine, a ekološko vinarstvo smatra vinarstvom budućnosti.

Eco-Wine Fest 2024 bedenica sveti ivan zelina

Na otvorenju Eco-Wine Festa sudjelovali su, među ostalima, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, načelnik općine Bedenica Slavko Cvrlja i zamjenik predsjednika udruge Bregovita Hrvatska i vinar Bolfan Vinskog vrha Tomislav Bolfan.

Za ocjenjivanje vina bilo je zaduženo međunarodno ocjenjivačko povjerenstvo čiji su članovi vinski stručnjaci koji ocjenjuju i vina na najuglednijim svjetskim vinskim natjecanjima kao što su Decanter, Mundus Vini i Concours Mondial de Bruxelles.

„Vina su nas ugodno iznenadila kvalitetom što se vidi i po broju zlatnih medalja. Pokazuje to da ekološki pristup ako mu se pravilno pristupa, u vinogradu i podrumu ne utječe na čistoću i preciznost vina. Od Austrije možemo mnogo učiti!

Blizu nam je i šteta je što naši vinari tamo ne odlaze češće“, rekao je Ivo Kozarčanin, glavni urednik Vinskog kluba i vinski publicist. S njim je ocjenjivačko povjerenstvo EWF-a vodio Tomo Jakopović, autor u Vinskom klubu i sommelier.
Prvakom izložbe proglašena je austrijska vinarija Hafner.

Josef Markus Wuketich Eco-Wine Fest 2024

Festivalski šator smješten je ispred Kulturnog centra Bedenica. Festival traje dva dana – danas i sutra (u petak i subotu) od 14 do 24 sata. U ponudi su, pored ekoloških vina, ekološki sokovi, voda i prigodna jela. U 21 sat počinju koncerti. Prvu večer nastupa grupa Vatra, a drugu Soul Fingers.

Među izlagačima na Eco-Wine Festu su vinarije Bolfan Vinski vrh, Braunstein, Chresno, Čegec, Enjingi, Glavica, Ivanić, Kopjar, Lovrec, Ortenberg, Plavinci, Rizman, Terra Madre i Bedekovich. Svoju ponudu ekoloških vina predstavljaju i tvrtke Lu-Ma Ekskluziv te SomMar Adria.

Eco-Wine Fest organiziraju udruga vinara i vinogradara Sesvečina 2024., udruga Bregovita Hrvatska i Općina Bedenica.

Rezultati ocjenjivanja vina OVDJE

Uz dopuštenje: Prorsus komunikacije

Fotografije: Vedran Metelko

Facebook Like Button