Putna jamstva

Osigurajte da vaš boravak u stranoj državi protekne što sigurnije.

Iako za većinu turista boravak u inozemstvu protječe ugodno i bez većih incidenata, priče o nezgodama na putu i nasilja nad turistima koje dopiru do nas putem medija mogu izazvati strah. Snalaženje u novim okolnostima pojedine strane kulture često je već dovoljan izazov sam po sebi, osobito ako putujemo sami te uz sebe nemamo poznato lice kojemu se možemo obratiti za pomoć, te se može dogoditi da u čitavom uzbuđenju i strci putovanja zaboravimo na moguće opasnosti. Ovakva zbunjenost i neupućenost može turista dovesti u neugodan položaj budući da, nažalost, u većini država postoji manji ili veći broj zlonamjernika koji će se pokušati okoristiti ranjivošću i naivnošću novopridošlica. Stoga je iznimno važno u svakom trenutku imati vlastitu sigurnost na umu te poduzeti sve potrebne mjere predostrožnosti kako bi ju se očuvalo.

Prvi korak ka sigurnom putovanju započinje već prije polaska – uzmite vremena da se podrobno raspitate o uvjetima koji vladaju u vašoj destinaciji. Nemojte se zadovoljiti kupovinom jednog (ili dva) turističkog vodiča, već pretražite i veći broj internetskih izvora, osobito vezanih uz moguću prijetnju sigurnosti, npr. stopa i vrsta kriminala, kvartovi i mjesta u koje je opasno zalutati, poznate turističke prevare i sl. Raspitajte se i kod onih koji su na toj lokaciji već bili, bilo da je riječ o vašim poznanicima ili neznancima na internet forumima (iako potonje uvijek valja uzeti sa zrnom soli).

Idući korak je pametno spremanje za put – napravite nekoliko kopija svih dokumenata i informacija važnih za vaš put (putovnica, avionska karta, važne informacije) te ih držite na sigurnom mjestu, a jedan set možete povjeriti i jednom od suputnika ukoliko putujete u društvu. Dobro je i osigurati prijatelja ili rođaka kod kuće koji vam može pomoći sa financijama ukoliko se nađete u situaciji da vam hitno treba određeni iznos novca. Spakirajte što manje stvari u kofer kako biste se što lakše mogli kretati, te ostavite kući sve nezamjenjive i/ili skupocjene predmete – uz to što ih je velika šteta izgubiti, potonji vam mogu priskrbiti negativnu pozornost te vas pretvoriti u potencijalnu metu.

Nakon što ste se smjestili u svoju hotelskoj sobi, obavezno pohranite svoju putovnicu, kreditne kartice i novce u hotelski sef – nipošto nemojte napuštati svoju sobu a da za sobom ostavite vama vrijedne predmete da leže uokolo. Sa sobom ponesite samo onu količinu novca koja će vam biti potrebna taj dan te nepotrebne kartice ostavite kući – dobro je dragocjenosti spremiti na više različitih mjesta tako da se, u slučaju pljačke, teže može dogoditi da ostanete bez apsolutno svega (npr. da vam netko istrgne torbicu u kojoj držite sve novce, dokumente i ključeve). Iz ručnih torbi, vanjskih džepova i torbica oko struka je mnogo lakše otuđiti predmete, stoga je bolje vrijedne predmete držati u unutarnjim džepovima, torbama s remenom preko prsa ili u posebnom pojasu za novce.

Uz uobičajene mjere predostrožnosti, npr. izbjegavanje kretanja po slabo osvijetljenim dijelovima grada noću, još jedna mjera koja je važna za vašu sigurnost jest – stapanje s okolinom. Tipično ˝turistički˝ izgled i ponašanje može vas brzo označiti kao laku metu, stoga proučite ponašanje lokalaca te se pokušajte što bolje uklopiti u svoju novu destinaciju. Izbjegavajte detalje koje će vas odmah obilježiti kao turista, npr. kamera oko vrata, torba sa logom turističke ili avio kompanije te ogromna karta izvađena nasred glavnog trga ili ceste. Čak i ako ste izgubljeni, pokušajte izgledati kao da znate kamo idete – barem dok ne uspijete naći neko mirno mjesto na kojem možete proučiti situaciju ili pitati neku osobu koja vam ulijeva povjerenje za smjernice.

Ako vam je do vaše iduće lokacije potreban prijevoz, nemojte ulaziti u taksije sumnjivog izgleda već se držite onih ˝standardnih˝ sa službenim znakovima i taksimetrima, a u gužvama u sredstvima javnog prijevoza i stanicama podzemne željeznice budno pazite na svoje stvari u svakom trenutku. Dakle, ključ je biti oprezan, no ipak ne previše oprezan – vidljiv strah i napetost jedino vas mogu označiti kao laku žrtvu.

Silvia Vidović

Facebook Like Button