Upoznajte do detalja aerodromske propise

Poznavanje pravila u zračnoj luci pomoći će vam da se ukrcate se na svoj let sa što manje stresa.

Osim što kroz njih svaki dan prolazi ogroman broj ljudi, zračne luke igraju i zahtjevnu ulogu graničnog prijelaza za putnike iz najrazličitijih zemalja svijeta.  To ih čini mjestima visokog rizika na kojima je očuvanje državne sigurnosti i sigurnosti putnika od najveće važnosti. Zbog visoke koncentracije ljudi u njima, u svako doba dana, zračne luke predstavljaju i potencijalnu metu teroristima, a tu je i naravno i opasnost otimanja zrakoplova kako bi se njime služilo kao smrtonosnim oružjem. Strahovi od potonjeg dramatično su eskalirali nakon napada na njujorške ˝Blizance˝ 11. rujna 2001. godine , stoga je većina zemalja na svijetu značajno postrožila sigurnosne mjere na aerodromima. Veliki broj provjera i procedura koje valja proći prije ukrcavanja na let mnogim putnicima predstavljaju izvor brige i stresa, stoga je dobro biti informiran o sigurnosnim propisima prije nego što krenete na put i pojaviti se dobro pripremljen za ono što vas čeka.

Dolazak u zračnu luku

Prema savjetima većine aviokompanija, preporučljivo je da dođete u zračnu luku barem dva sata prije polaska vašeg leta, iako će vam u mnogim slučajevima trebati i manje vremena od toga. Osobito ako karte već imate (uvijek ih je bolje kupiti unaprijed kako bi se izbjeglo čekanje u redu) te sa sobom ne nosite nikakvu prtljagu za koju su potrebne dodatne provjere. Naravno, pazite da su vaše putne isprave i dokumenti (te novac!) u svakom trenutku uz vas, da ne biste morali panično tražiti svoju kartu u zadnji čas. Pobrinite se da ste sve predmete koji ne smiju s vama na let kao ručna prtljaga spremili među predanu prtljagu prije nego što vaši koferi krenu put zrakoplova, te da među predanom prtljagom nemate predmeta koji tamo ne bi smjeli biti – eksplozive (npr. petarde), zapaljive tekućine i tvari (razne vrste goriva, razrjeđivači boje i aerosoli – izuzev onih za osobnu njegu), radioaktivne tvari, otrovne i zarazne tvari (npr. pesticidi i insekticidi) te oksidacijska sredstva i organske perokside (uključujući izbjeljivače i setove za popravak karoserije automobila).

Prtljaga

Što se vaše ručne prtljage tiče, pravila su još stroža – uz prethodno navedene predmete, sa sobom nipošto ne smijete ponijeti pištolj ili bilo kakvo drugo oružje (tu se ubrajaju i replike oružja i sredstva za omamljivanje poput elektrošokera), oštre predmete (osim raznih vrsta noževa, tu se ubrajaju i škarice, grickalice za nokte i britve, te alati koji mogu poslužiti kao oružje) te tupe predmete koji mogu uzrokovati ozljede (npr. palice, štapovi, skateboardi, oprema za borilačke sportove). Zbog straha od tekućih eksploziva, Sjedinjene Američke države i Europska Unija ograničili su i količinu tekućina koju se može unositi na zrakoplov, te su mnoge države svijeta također uvele slične propise – stoga obavezno provjerite kakva pravila vrijede u vašem polazištu i odredištu. Dok među svojom predanom prtljagom i dalje bez straha možete prenositi boce s tekućinom, budite oprezni što se vaše ručne prtljage tiče – na zrakoplovu je tek minimalna količina.

Tekućine

Tekućine moraju biti pohranjene u bočicama od najviše 100 mililitara te zapakirane u prozirne plastične vrećice (kako bi se lakše moglo provjeriti da li udovoljavaju propisima) zapremnine ne veće od jedne litre, koje možete nabaviti i na aerodromu. Tekućinama se smatra i veliki broj proizvoda za osobnu njegu – kreme, losioni, ulja, parfemi, sprejevi, paste, gelovi, aerosoli, pa i maskare za trepavice i sjajila – stoga pazite kakvu kozmetiku nosite sa sobom u torbici te na vrijeme izdvojite ˝nepoželjne˝ proizvode kako ne biste kasnije imali nepotrebnih problema. No, ne brinite, i dalje ćete moći slobodno kupovati parfeme i pića u popularnim ˝djutićima˝ – propisi ne vrijede za proizvode kupljene u dućanima zrakoplovnih luka ukoliko iste ne otvarate nakon kupnje. Ako sa sobom na zrakoplov pak morate nositi kakav tekući lijek ili pripravak, ili pak kašice za vaše dijete, i to je dozvoljeno ukoliko je to zaista neophodno, no morate se obratiti aerodromskom osoblju kako biste dobili posebnu dozvolu.

zracna-luka

Pregled

Dok će sva vaša prtljaga proći rendgensko skeniranje i moguće ručne pretrage, vi ćete prije ukrcavanja morati proći detektor metala te možda i sami biti pretraženi. Stoga je dobra zamisao imati na sebi odjeću koja se lako skida te cipele koje lako možete izuti. Pravilo skeniranja obuće uvedeno je 2002. godine nakon što je Richard Reid, samopriznati član Al-Qaede, uspio prokrijumčariti eksplozive na zrakoplov sakrivši ih upravo u cipele. Budite oprezni i s metalnim predmetima kako vam dodatne pretrage ne bi oduzele vrijeme – prebacite sve ključeve, elektroničke uređaje, nakit i slično u ručnu prtljagu prije skeniranja, te dobro razmislite ako još negdje na sebi imate kakav detalj koji bi mogao ˝zazvoniti˝, npr. kopču na remenu ili željezne kapice na cipelama ili čizmama (npr. u popularnim Doc Martens čizmama). Ako iz medicinskih razloga imate u tijelo ugrađen kakav željezni implantat, vijak ili slično , obavezno o tome obavijestite aerodromsko osoblje.

Za kraj, nemojte uzeti osobno sve pretrage i procedure kroz koje morate proći u zračnoj luci – one su tu zbog vaše sigurnosti – te nastojite zadržati pozitivan stav i uspostavljati ljubazan odnos s osobljem bez obzira na komplikacije, gubitak vremena i stres koje putovanje zrakoplovom sa sobom zna donositi.

Silvia Vidović