Adapteri: ponekad neophodni na putovanjima

Adapteri su neophodni dodatak svakog kofera koji vam osiguravaju bezbrižnost na putovanju.

Pitate se hoćete li moći neometano napuniti svoj mobilni uređaj ili uključiti sušilo za kosu u zemlji koju posjećujete?

Zemlje koje imaju isti napon kao i Hrvatska ( 220, 240V) neće biti problem. No, imajte na umu da te zemlje često imaju drugačije utičnice od hrvatskih pa se možete prevariti i trajno oštetiti svoje električne uređaje ako ih pokušate uključiti u struju.

Ako je vaše odredište Sjeverna Amerika, znajte da se na tom području koristi 110-120 voltna struja pa vam je potreban  adapter koji reducira voltažu.  S druge strane, kupite li na svom putovanju neki uređaj i želite ga koristiti kod kuće – odmah nabavite pretvarač napona iz 110 u 220 volti.

Osim Kanade i Sjedinjenih Američkih Država struju od 110 volti imaju i primjerice Kuba, Dominikanska Republika, Indonezija, Jamajka, Maroko, Mexico, Peru, Filipini, Španjolska, Turska i Vijetnam pa će vam i za te destinacije trebati adapteri.

Valja znati da se uz napon mijenjaju i frekvencije u pojedinim zemljama. Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, primjerice, koristi 50 hertza, a SAD 60 hertza. Većina uređaja nije osjetljiva na te razlike u frekvencijama, no katkad njihov rad može biti usporen. Ako ste u stranoj zemlji zbog važnog poslovnog sastanka, pripazite na svoj digitalni sat što se uključili u struju. Zbog neodgovarajuće frekvencije mogao bi pokazivati pogrešno vrijeme!

Gotovo svaka zemlja ima svoj tip utičnice uz koji dolazi i odgovarajući nastavak. Najbolje rješenje je uvijek na svojim putovanjima imati cijeli set kako biste svake minute mogli uživati i ne brinuti se o tome hoćete li  moći koristiti tamošnje utičnice za električne aparate i pomagala. Potrebnu opremu kupite prije odlaska na put. No znajte da se takvo što može kupiti i u zrakoplovnim lukama ili specijaliziranim trgovinama na vašoj destinaciji.

Ne zaboravite, dobra priprema osigurava bezbrižno putovanje! Mi vam želimo SRETAN PUT!

Linda Draškić Perak

Facebook Like Button