Rajnskim rizlingom započela berba grožđa u Feravinu

Iznimno zdravo grožđe u odličnom kondicijskom stanju obećava nezaboravna vrhunska vina.

Berba grožđa u vinogradima vinarije Feravino u Feričancima započela rajnskim rizlingom, baznom sortom za proizvodnju pjenušavog vina. Ova poznata slavonska vinarija jedini je veliki proizvođač u čijim se vinogradima većina poslova, ali i berba obavlja ručno.

berba-feravino-1 berba-feravino

„Prema planu 50 posto naših vinograda je pod redukcijama za vrhunske linije vina Dika i Miraz. Za ostale vinograde punog roda, očekujemo odlične, mogli bismo već reći i vrhunske prinose, kako u kvaliteti tako i u kvantiteti. U zadnjih mjesec i pol dana vremenski uvjeti su bili ekstremni, s izrazito visokim temperaturama, bez nekih većih padalina. Vinova loza je otporna biljka na sušu jer razvija vrlo dubok korijenov sustav tako da to nije zadalo nekakve veće probleme. Suho i vrlo toplo ljeto učinilo je svoje te izvuklo maksimum iz grožđa“, ističe Amalija Liović, tehnolog u vinogradarstvu Feravina te dodaje kako je vinogradarska godina znatno bolja od prošle.

berba-feravino-3 berba-feravino-2

„Proizvodna godina je označena kao godina s vrlo dugom i hladnom zimom te izrazito niskim temperaturama, u odnosu na 2016. Proljetni mrazevi uzeli su danak, odnosno na određenim lokacijama i položajima prorijedili prinos. Dugo, toplo, suho ljeto je to nadoknadilo. U vinogradima imamo i nasada starijih godišta koji odlično podnose suha vremenska razdoblja, čak daju i vrhunske parametre u sladorima i u ovakvim godinama. Berba je počela ranije u usporedbi s proteklim godinama. Pomalo podsjeća na 2012. Grožđe je iznimno zdravo i u odličnom kondicijskom stanju što su vrlo bitni preduvjeti za još jednu izvanrednu vinogradarsku godinu koja nam obećava i nezaboravna vrhunska vina“, zaključuje Marijan Knežević, glavni enolog Feravina.

Uz dopuštenje: Lollipop (sve fotografije)

Facebook Like Button