Raskošna vrtna ruta

Međunarodna vrtna ruta (Garden Route) kroz četiri zemlje, turistička je ruta financirana sredstvima Europske unije iz COSME projekta, koja povezuje Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Austriju. Ovim proizvodom želi se doprinijeti povećanoj turističkoj potražnji u pred i posezoni, a turistički je namijenjena populaciji iznad 55 godina.

U projektu sudjeluju Razvojni centar Murska Sobota, Društvo umirovljenika Murska Sobota, Kreslin Consulting – Sonja Kreslin, Murska Sobota, Malo selo d.o.o. Lopatinec, Samoupravni ured regije Vas, Szombately i Turizam Istočne Štajerske St. Johann Herberstein.

bucino-ulje

Austrija

Otvorenje rute upriličeno je u St. Jacobu u Istočnoj Štajerskoj, a domaćini su nam priredili srdačnu dobrodošlicu uz mali sajam u Europskom vrtu. Nakon Sankt Jacoba uslijedio je posjet privatnoj octari – Essigmanufaktur Oswald / Schaffer Koglhof, koja proizvodi 42 vrste octa od 23 vrste voćaka: jabuka, krušaka, šljiva… koje rastu prirodno u okruženju parka Naturparkregion Almenland.

Sljedeća destinacija bila je još zanimljivija. Posjet farmi za proizvodnju kobiljeg mlijeka (Stutenmilch) Töchterlehof bio je za nas uistinu nesvakidašnji doživljaj. U netaknutoj prirodi potpuno u skladu s prirodnom uzgaja se 60-tak kobila, koje se koriste za kobilje mlijeko. Mlijeko se na tržište distribuira bilo zamrznuto, u prahu, ili kroz preparativne proizvode i slastice. Priču o Töchterlehofu ispričao nam je rukovoditelj imanja Christian Böhler, koji nas je poveo u obilazak velikog drvenog Trojanskog konja, gdje je svojevrstan centar za posjetitelje, a potom nam pokazao staje s kobilama koje trenutno imaju ždrjebad.

Naše putovanje Austrijom završilo je degustacijom vina u Buschenschanku Gruber te smještajem u Boutique hotelu Erla na jezeru Stubenbergsee, renoviranim 2015. godine s lijepo uređenim wellnessom i domaćom ponudom hrane i pića.

arboretum

Mađarska

Nastavak rute bio je u zapadnoj Mađarskoj gdje je u pokrajini Szombathely smješten prekrasan arboretum Kámoni s 3.500 biljnih vrsta i oko 40.000 jedinki. Površina mu je 27 hektara, a osim što obiluje mnogobrojnim egzotama među drvećem i grmljem, koje dosižu ponegdje starosti i do 120 godina, tu je i mnoštvo rododendrona, peonja i hortenzija koji se trenutno razmeću bujnom cvatnjom.

U Mađarskoj smo se imali prigode upoznati i s tradicijskim načinom proizvodnje bučinog i ostalih ulja u manufakturi Batha Porta u selu Szalafő, te uživati u domaćim specijalitetima u lijepo uređenom obiteljskom restoranu Pajta koji je podijeljen na dva zasebna prostora čineći dvije zaokružene gastronomske priče. Svojim modernim uređenjem s drvenim detaljima i s prema vrtu otvorenom zastakljenom galerijom, čini malu šarmantnu ruralnu oazu.

kobilje-mlijeko

Hrvatska

Posjet Međimurju otpočeo je predstavljanjem Javne ustanove za zaštitu prirode i bioraznolikosti Križevci, kojom obiluje prirodni rezervat Mura-Drava te obilaskom mlina na Muri gdje je nedavno, također europskim sredstvima, uređen novi Centar za posjetitelje. Pravo iznenađenje uslijedilo je kod obitelj Valkaj, koja u okviru svog obiteljskog doma uređuje park skulptura tzv. „zmajev vrt“, a na jednome dijelu uređena je i pozornica na otvorenom na kojoj je posebno za nas nastupila ženska vokalna skupina Stridonne, pjevajući međimurske narodne pjesme.

Najtoplija dobrodošlica priređena nam je u restoranu „Međimurski dvori“ u Lopatincu, koji već godinama privlači goste zaokruženom pričom o tradicijskom životu u Međimurju. Osim bogate gastronomije i domaćih okusa vlasnici Tatjana i Marijan Martinjaš odlučili su gostima prezentirati i stare zanate – pletenje košara od komušina i preradu lana KUD.a Poturena te Udruge žena Nedelišće, kao i dječje folklorne igre i običaje KUD.a Stridona. U posebnoj velikoj dvorani predstavili su se i ostali sudionici projekta uključujući i bez kojih i ne bi bilo tako brzog turističkog razvoja tog dijela Međimurske županije.

Prenoćili smo u LifeClass Termama Sveti Martin koji svojim gostima osim udobnog smještaja u hotelu Golfer ****, sa 157 soba te 98 dodatnih apartmana nude prirodan odmor i zdravu rekreaciju, ukusnu i zdravu kuhinju, bogat program sportskih aktivnosti i kupanje u ljekovitoj termomineralnoj vodi bogatoj litijem. Najbolja su biciklistička destinacija, u ljetnom razdoblju njihov je aquapark fantastično mjesto zabave za sve generacije.

otvorenje

Slovenija

Vrtnu rutu u Sloveniji otpočeli smo obilaskom parka naziva Vrt spominov in tovarništva Petanjci. Riječ je o memorijalnome parku s botaničkom zbirkom posvećenom žrtvama Drugog svjetskog rata. Danas je na tom mjestu jedna od jedinica Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, a na 1,5 hektara parka uspomena i drugarstva zasađeno je oko 200 vrsta drveća i grmlja. Naš ljubazni domaćin dr. Marjan Šiftar kao umirovljeni diplomat ispratio nas je s posebnom „vizom“ – ljutom rakijom od kruške, te nam u duhu svoje službe poželio dobrodošlicu i nekom drugom prigodom.

Zanimljiva priča bila je Dobrovnik gdje smo posjetili tropski vrt smješten na 1.500 metara kvadratne površine i s više od 350 egzotičnih tropskih vrsta drveća i voća koji tu daju plodove. Uz tropski vrt smješten je i rasadnik za proizvodnju orhideja – Ocean Orchids, gdje zahvaljujući geotermalnim izvorima i jeftinoj energiji, godišnje proizvedu do dva milijuna cvatućih orhideja odakle se distribuiraju na tržišta Slovenije,Hrvatske, Austrije, Italije, dijela Njemačke, Bugarske, Rumunjske i Grčke.

Putovanje po Sloveniji završili smo u Šunkarni Kodila, doživljajnom kulinarskom centru, čiji je vlasnik i utemeljitelj Janez Kodila, a prije degustacije prekmurske šunke i bograča, naša domaćica Helena Kodila, ispričala nam je priču o tradicionalnom načinu uzgoja svinja i njihovoj specijalnoj pripremi šunke. U planu im je i zaokružiti svoju turističku priču uređenjem restorana, a za tu prigodu već su se osposobili angažirajući mladog kuhara Daniela Sukiča iz Kanade koji je slovenskih korijena. Kuhanje je učio u restoranima s Michelinovim zvjezdicama u Danskoj i Švedskoj, a njegova inovativna gastronomija uključuje i čokoladu s čvarcima.

No, bio je to tek uvod u rutu koja nudi bezbrojne varijacije, a trebala bi zaživjeti turistički ove jeseni. Hrvatski putnici moći će putovati s DMC Etno Art Travel agencijom, odnosno putničkom agencijom koju vodi Tatjana Martinjaš iz Međimurskih dvora.

Vrtna je to ruta koja budi sva čula, stvara harmoniju, mir i nove doživljaje!

Tekst i foto: Marija Barić i Željka Balja