Razgovor o vinskim festivalima

Četvrto izdanje “Vinskih razgovora s Tomislavom Stiplošekom”, ovog četvrtka, obilježili su razgovor o vinskim festivalima te gostovanje dvije male obiteljske vinarije s posebno dobrim vinima, koja su predstavljena plate iz ponude kavane Procaffe. I ovaj put su organizatori i gosti pripremili iznenađenja i poklone za publiku.

vina-strucic-ikulic-1

“Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom i gostujućim vinarijama” je događaj kojeg, u suradnji sa zagrebačkom kavanom Procaffe u Tkalčičevoj ulici, dva puta mjesečno organizira G.E.T. – udruga za kulturu stola. Radi se o degustaciji vina i razgovoru s vinarima, uz interakciju s publikom koja aktivno sudjeluje u razgovoru i tako sukreira njegov tijek.

vina-strucic-ikulic-2

Tema razgovora: vinski festivali

Uz priču o predstavljenim vinima, događaj ima svaki put glavnu temu, a to su ovaj bili vinski festivali. Gošća komentatorica bila je Sanja Muzaferija, predsjednica udruge Women of Wine (WOW), koja je predstavila nadolazeći, već sedmi po redu, Pink Day – festival rosé vina (održat će se u Zagrebu, 30. ožujka, u organizaciji udruge WOW).

vina-strucic-ikulic-4

Pričajući o vinskim festivalima, nekako se nametnulo pitanje: Ima li ih previše u Hrvatskoj? Komentari su bili razni; počevši od Sanje Muzaferije koja je rekla da ih možda ima malo previše pa sve do komentara novinara Tomislava Radića koji zastupa tezu “što više, to bolje”.

Međutim, zaključak teme bi bio da bi se festivali, osim nekoliko većih i značajnijih, trebali specijalizirati – baš poput Pink Daya ili Salona pjenušaca. No kako mi na to ne utječemo, za pretpostaviti je da će sam kvaliteta pojedinih festivala odrediti broj izlagača i posjet publike, što će opet samo po sebi iskristalizirati festivale koji u nekom segmentu imaju svoju vrijednost.

vina-strucic-ikulic-3

Gostujuće vinarije

Ovaj put je Tomislav Stiplošek ugostio dvije vinarije i to vinariju Stručić iz Ludbrega (okolica Varaždina, Podravina) i vinariju Mikulić iz Mokala (Pelješac). Zašto dvije? Radi se o dvije male vinarije sa sličnim obiteljskim pričama – mlade vinarije u počecima razvoja, s ljubavlju nastavljaju obiteljsko nasljeđe uz podršku roditelja koji se bave primarno ugostiteljstvom, a kako kaže Stiplošek: “Kad god je to moguće, treba spajati zelenu i plavu Hrvatsku.”

Supružnici Tomislav i Sanja Stručić (vinarija Stručić) su prezentirali novi smjer svojih vina, odležanih i maceriranih… Sudionici su kušali pjenušac Blanc de Blancs, Graševina Natur i Chardonnay sur-lie, s tim da je Graševina Natur ovo bilo pretpremijerno predstavljanje.

vina-strucic-ikulic-5

Antonio Mikulić proizvodi moćne plavce s položaja Postup koji odražavaju ljubav prema dalmatinskom kršu i kristalno plavom moru. Ove godine su prvi put napravili Pošip, od grožđa iz Smokvice (otok Korčula), ali on još nije spreman za prezentaciju pa je publika ovom prilikom kušala njihov Postup i vino Don Josip – Postup Selekcija. Vinariji Mikulić je ovo bila prva javna prezentacija Zagrebu, izuzevši nastup na Zagreb VINOcom festivalu.

O kvaliteti prezentiranih vina obje vinarije možda najbolje govori komentar novinarke Sanje Plješa kako su to “ozbiljna vina za ozbiljne cure”, s kojim su se složili svi u publici, osim muškog dijela koji se požalio da bi i njih trebalo uključiti u tu izjavu.

Svaki “Vinski razgovori”, uz zanimljive teme i degustacije koji pružaju jedinstven doživljaj, nekome iz publike donose dodatno iznenađenje. Ovaj put jednog sudionika ručkom za dvije osobe odlučio je počastiti restoran “Sofra” koji se nalazi u Green Gold centru, a čije ime je postalo sinonim za bosansku gastronomiju u Zagrebu. Vrhunska ponuda bosanskih delicija i tradicionalnih specijaliteta koji se poslužuju u autohtonom bosanskom ambijentu itekako ga je zasluženo smjestila u sam vrh restorana koji nude tradicionalnu kuhinju.

Sljedeći “Vinski razgovor” održat će se već 4. travnja 2019. uz vinariju Krolo, a gošća komentatorica s temom “vino i društvene mreže” bit će Jelena Bulum, koja vodi blog Wine Time Experience i organizira događaje poput “Vino & kino” te “Vinska faca poslije placa”. U međuvremenu svratite u kavanu Procaffe, opustite se uz njihovu ponudu vina i zalogaja te se informirajte o nadolazećim vinskim i drugim zanimljivim gostovanjima.

Uz dopuštenje: GET (sve fotografije)

Facebook Like Button