
Parampampoli je jedno od onih pića koje odiše toplinom i koje obilježava druženje i duh zajedništva. Ovaj jedinstveni ukusni, topli napitak potječe iz planinskih krajeva sjeverne Italije, točnije iz Dolomita, gdje je služio kao idealan način za zagrijavanje nakon dugih zimskih dana provedenih na snijegu.
Njegov okus, spoj kave, rakije i karameliziranog šećera, čini ga savršenim za druženja uz kamin ili na terasi pod zvjezdanim nebom.
Parampampoli nije samo piće, već i doživljaj. Dio čari leži u samom procesu pripreme, koji uključuje flambiranje, jedan zapravo teatralni trenutak koji oduševljava i goste i domaćine. No, iza ovog spektakla krije se i bogata povijest.
Upoznajte povijest i zanimljivosti oko talijanskog pića Parampampoli
Parampampoli vuče korijene iz 20. stoljeća, kada su ga osmislili planinski vodiči i ugostitelji u regiji Trentino. Njegov naziv, koliko god neobičan bio, navodno je onomatopejski, inspiriran veseljem i spontanošću koje piće izaziva. Parampampoli se često služio u alpskim, odnsono planinskim kolibama, a posebnu popularnost stekao je među skijašima.
Jedna od zanimljivosti je da je priprema ovog pića bila tajna koja se prenosila s generacije na generaciju. Danas se, zahvaljujući jednostavnom receptu, može pripremiti i kod kuće, čime duh Dolomita možete donijeti u vlastiti dom.
Recept za Parampampoli
Sastojci (za 4 osobe):
200 ml crne kave (svježe skuhane)
100 ml rakije (grappa ili lozovača)
50 ml ruma
100 ml crnog vina
50 g šećera (po mogućnosti smeđeg)
Prstohvat cimeta ili vanilin šećera (po želji)
Priprema:
U lončiću pomiješajte svježe skuhanu kavu, rakiju, rum i crno vino. Dodajte šećer i, po želji, malo cimeta ili vanilin šećera kako biste obogatili aromu. Miješajte dok se šećer ne otopi, a smjesa ne postane homogena.
Lončić stavite na laganu vatru i pustite da se smjesa zagrije. Nemojte dovesti do vrenja – cilj je samo ugrijati tekućinu.
Flambiranje – opcionalno ali preporučljivo
Smjesu pažljivo prelijte u vatrootpornu posudu. Dodajte malo dodatnog ruma ili rakije na površinu, zapalite alkohol šibicom ili dugim upaljačem i pustite da plamen gori nekoliko sekundi. Pazite da flambiranje izvodite na sigurnom mjestu, daleko od zapaljivih predmeta.
Dok plamen gori, možete nježno promiješati žlicom kako biste dobili dodatnu karamelizaciju šećera.
Serviranje Parampampolina
Kad plamen ugasne, odmah poslužite Parampampoli u šalicama ili keramičkim čašama. Ovo piće najbolje je konzumirati dok je još vruće.
Parampampoli je odličan završetak obroka, osobito uz desert poput čokoladnih kolača ili keksa.
Za autentično iskustvo, pokušajte ga servirati na otvorenom, uz dekicu i pogled na prirodu.
Parampampoli nije samo napitak – to je poziv na uživanje u trenucima opuštanja, inspiriran tradicijom i ljepotom Dolomita. Neka vam postane omiljeni ritual u hladnim večerima!
Recept: chef Massimo Rossi
