Restoran “No Quittez Pas”

Želite li i Vi okusiti u svom krumpiru malo zemlje?
Jela od zemlje postali su novi trend i u svijetu to nije ništa novo. U obliku, poznat kao “pika”, trudnice i djeca povijesno su konzumirala prljavštinu, glinu i ostatke stijena u mjestima kao Malavija, Indija i Mississippij. U Hindu spisima, Krišna je rekao da su jeli zemlju, te je tako to odavno postalo vjersko štovanje među određenim sljedbenicima kulta. U Africi, ljudi su ponekad bili prisiljeni jesti zemlju jer su strmili od gladi, dok su drugi jeli da bi se zaštitili od bakterija i parazita.

Danas, japanski restoran nudi jelovnik u kojem svako jelo sadrži zemlju. Čak je i čudnije, zemlja je prikrivena kao francuska hrana. Smješten je u Tokiju pod nazivom “Ne Quittez Pas”, ime koje nas opominje: “Ne Odustajte.”
Zaista, to može biti prvi put da se zemlja jede jer je dobrog okusa. Restoran nudi multi-tečaj degustacija za 110 dolara.

No, to nije tipična zemlja koju možete pronaći u svojem dvorištu. Ona dolazi iz vrta veletrgovca koji osigurava visoku kvalitetu tla, uzetih duboko ispod zemljine površine – 10 metara ispod zemlje. Tlo je prvo laboratorijski testirano, a zatim se zagrijava na ekstremnim temperaturama, da se unište sve bakterije. Nakon tog procesa, zemlja se može koristiti u hrani.

Dakle, ako imate avanturističko nepce i avionsku kartu do Tokija, da li bi biste isprobali meni u restoranu No Quittez Pas?

Fotografije: Shutterstock

Tekst: Azra Terzić