Retrospektiva Vaska Lipovca

U zagrebačkom gornjogradskom izložbenom prostoru Galeriji Klovićevi dvori od 14.9. 2017.-7.1.2018. bit će postavljena retrospektivna izložba Vaska Lipovca (1931.-2006.).

kupacice

Rođen u Kotoru a životom i stvaralaštvom vezan uz Split, Lipovac je u svojim radovima , posebice skulpturama, bio savršen predstavnik mediteranskog duha: putene žene, daleke pučine, nemirni mornari, erotika i žarke boje vezane uz podneblje.

bez-naziva

„Nikada nisam imao svjesnu namjeru unositi humor ili ironiju u svoje radove, ali život je takav“ govorio je, no svi koji poznaju mediteranski duh, znaju kako su tamošnji ljudi brzi na riječi,skloni gruboj šali ali i spremni pomoći. Slike, reljefi i skulpture, sveukupno 257 radova tek su djelić ostavštine koja se sabila u Lipovčevu splitskom ateljeu.

oluja

Seoba iz prostora od stotinjak četvornih metara u dvije etaže zagrebačkog izložbenog prostora (oko 2000 četvornih metara) učinkoviti su osmislili autor izložbe Zvonko Maković i autor likovnog postava Berislav Biondić. Iako prizemne dvorane počinju s najranijim radovima (gdje se Lipovac predstavlja geometrijskom apstrakcijom u duhu Exata 51), temeljna ideja izložbe je grupiranje po temama i pričama, povezujući istovrsne radove bez obzira na godinu nastanka.

potres-u-kotoru

Valja istaknuti da je Lipovac diplomirao na zagrebačkoj Akademiji primjenjene umjetnosti (koju je završila samo jedna generacija umjetnika, jer je 1955.ukinuta) iz koje su izašli primjerice Zvonimir Lončarić-Riba i Zlatko Bourek, umjetnici čiji je likovni izričaj blizak Lipovčevim figurama. Mada sklon drvetu kao izvedbenom materijalu, Lipovac je stvarao i u metalu, posebice ciklus akrobata. Svoje drvene figure rado je razgolićivao ili stavljao u intimne situacije, snažno ih kolorirajući i uživajući u pronalaženju uvijek novih umjetničkih riješenja.

biciklisti-2

Volio je ljude i njihove je male živote prikazivao s puno simpatija: šetači, trenuci na rivi, brod u daljini. Dakako, izložba ne bi bila cjelovita bez njegovih čuvenih „Biciklista“, a završnica pripada žanr scenama na podlogama sastavljenim od nekoliko odvojenih dasaka.

kompozicija biskup

Poznavatelji djela Vaska Lipovca zacijelo znaju za skulpture u javnim prostorima poput „Perli“ na plaži u Rabcu ili svojedobno prilično osporavanog spomenika Draženu Petroviću u Olimpijskom muzeju u Lausannei, a tu je i puno bliži prostor Splita 3.

biciklisti-1

Osim dobrog odabira radova iz obimnog opusa Vaska Lipovca, na ovoj se izložbi mogu naći radovi koji nisu nikada izlagani, bilo da su ostali nedovršeni ili su zbog nečega zaobiđeni, a nema niti previše onih radova koji su odmah prepoznatljivi zbog čestog izlaganja. Retrospektiva Vaska Lipovca nije samo posveta izuzetnom umjetniku, nego ujedno poziv publici da se prepusti radosnom svijetu umjetnosti.

ikona