Ružičasti pogled kroz čašu –  Vinske zvijezde u Esplanadi

Nakon korona-pauze, održalo se i drugo ovogodišnje ocjenjivanje „Vinske zvijezde“. Ovaj projekt održava se od 2013. godine, većinom u zagrebačkim restoranima, kuša se „naslijepo“ s više članova komisije, u kojoj su predstavnici sommeliera, enologa, vinskih trgovaca, vinskih novinara.

vinske-zvijezde-esplanade-1

Ocjenjivanje organizira tvrtka Zlatne riječi, koja je preuzela projekt od 2017.

Prvo ocjenjivanje nakon korona-stanke održano je u petak, 29.5. u zagrebačkom Bistrou hotela Esplanade, a ususret ljetu i boljim vremenima bilo je u ružičastim tonovima – ocjenjivali su se hrvatski roséi berbe 2019.

vinske-zvijezde-esplanade-2

U komisiji su bili Ivan Šneler, sommelier Espanade, dr Nina Levičnik, sommelierka, Paulina Piškor, studentica četvrte godine Agronomskoga fakulteta u Zagrebu (kategorija – mlada vinarka), Ines Zemlić, vinska trgovkinja i promotorica te stalni članovi komisije Saša Zec, enolog i Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika, (WSET2), aktualna voditeljica projekta Vinske zvijezde i predsjednica komisije ovog ružičastog ocjenjivanja u Esplanadi. Vina je, iznimno profesionalno kao i uvijeku u Bistrou, posluživao Zlatko Batistić (HSK1) iz restorana-domaćina.

vinske-zvijezde-esplanade-4

Ocijenjena su 22 vina, sva godišta 2019., većina s bodovima od 84 do 89 (3***), a 5 vina osvojilo je 4**** s 90 bodova. Tjedne objave i opise vina možete pratiti na webu juliofrangenfoto.com, na facebook i instagram stranici Vinske zvijezde te na facebook stranici Dani otvorenih butelja (Vina mosaica).

vinske-zvijezde-esplanade-3

Najbolje ocijenjena vina svoje će mjesto naći i u časopisu Restaurant & Hotel (lipanj). Službeni fotograf ocjenjivanja je Julio Frangen, a časopis – partner je Restaurant & Hotel.

Fotografije: Julio Frangen