Saša Šekoranja umjetnik za sva vremena

Kroz ovaj najnoviji intervju predstavljamo vam poznatog zagrebačkog umjetnika Sašu Šekoranju.
Saša Šekoranja, poznati zagrebački umjetnik, diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti i član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Akademski slikar i scenograf, hrvatski omiljeni cvjećar, oduševljava sve svojim talentom i svojom neiscrpnom kreativnošću, bez obzira da li se radilo o aranžiranju cvijeća ili o dizajniranju namještaja i interijera.

W: Vaša, očekujemo senzacionalna, izložba “Višeglasje” biti će dostupna ovih dana za javnost. Kako je došlo do ideje te na koji način biste pozvali posjetitelje na izložbu – s kojim očekivanjima i mislima da dođu? Ili možda bez njih?
Molim bez očekivanja :)

W: Gdje ste pronašli inspiraciju za izložbu Višeglasje i kako je izgledao Vaš kreativni proces?
Bilje, staklenici i herbariji su glavna inspiracija ove izložbe koja se proteže kroz 7 soba. Proces je počeo kao redukcija u smislu izbora tema da izložba bude cjelovita, a zatim crtanje skupljanje novog materijala i “igranje”.

W: Da li ste i po prirodi tako nježni i poetični kao što to i izražavate kroz svoje radove?
Ne doživljavam svoje radove nježnima, za sebe….da, mislim da sam nježan….a tko to ne misli za sebe…hahahahha :)

W: Koliko Vam je estetika bitna u životu i zašto?
Volim biti u prostorima koji su nadahnjujući tako da mi je estetika u tom smislu jako važna.

W: Kako ste se kao muškarac pronašli u svijetu cvijeća? Koji je to bio trenutak ili događaj u Vašem životu, koji je u Vama probudio ljubav prema nježnim biljkama?
Odlično, imao sam vrt gdje sam kopao sijao, a to sjeme je čudesno nicalo i bujalo….to me i danas fascinira.

W: Bavite se još i scenografijom, crtanjem, ilustracijom, slikanjem… Da li bi ste ipak mogli odvojiti jedan od njih , koji će Vas najbolje opisati i koji Vas ipak najviše ispunjava?
Sve to jednako doživljavam, bavim se likovnim i vizualnim…samo je pitanje medija.

W: Što bi ste rekli, kakva je danas pozicija umjetnika u društvu?

Znate, to je vrlo kompleksno pitanje no mislim da je umjetnicima uvijek jednako dobro…Bave se stvarima bez kojih ne bi mogli živjeti …Pa su tu veselja uspjeha velika, a razočaranja još veća. Ovdje mislim na proces i sam rad.

manja2

W: Kada bi ste trebali izdvojiti jedan svoj rad koji za Vas ima posebno značenje, koji bi to bio i zašto?

Sada sam napravio jedan ambijent baš u muzeju za ovu izložbu. Tri dana nisam bio zadovoljan s tim prostorom i danas je sve sjelo, stigao kamion povijuša i 30 slika….. Baš sam zadovoljan.

W: Zagrebački lokal Velvet sada je spoj kulture, umjetnosti i gastronomskih specijaliteta. Kako ste došli do ideje za spajanjem svih tih sadržaja i da li ste zadovoljni s uspjehom koji sada taj prostor ima?

Da, prijateljica Ana Petričić Gojanović i ja zajedno smo sudjelovali u tome…naprosto napravili smo si “produženi dnevni boravak”.

W: Često Vas ljudi zovu kada je u pitanju uređivanje interijera ili evenata. Koji Vam je najdraži projekt koji ste do sada radili i zašto?
Uh ima ih puno…veselim se projektima na kojima upravo radim s kolegom Deanom Franićem i timom iz studija bavimo se jednom kućom pored mora.

W: Koje biste nam Top tri knjige izdvojili, koje su Vas oduševile?
Poezija Luke Paljetka, pjesma Višeglasje po kojoj je izložba i dobila naslov, nova knjiga Sonje Manojlović daj naslov, za koju sam napravio crteže i knjiga večeri sa Srđanom Sandićem.

W: Najbolji savjet koji ste do sada dobili?
“Ne trči pred rudu”. Brzoplet sam i nemam strpljenja… Polako se učim strpljivosti.

W: I za kraj, koji su Vam planovi za budućnost?
I dalje baviti se stvarima koje mi daju fokus uz puno druženja.

Autorica intervjua: Azra Terzić

Fotografije: Uz dopuštenje Saše Šekoranje i Muzeja za umjetnost i obrt

Facebook Like Button