Upoznajte vinarku Anu Paulu Bartolucci koja je osmislila Chandon Garden Spritz

Vrhunska vinarka Ana Paula Bartolucci je vinarka iz raskošno lijepe Argentine, točnije iz Chandona.

Znate li da je baš ona tvorac fenomenalnog ljetnog pića, ali i najpopularnijeg pića na skijanju, CHANDON Garden Spritza!
Ana Paula Bartolucci rođena je u Mendozi, nekih 60-ak kilometara od Chandon vinarije, pa samim time može s
pravom reći da je CHANDON Garden Spritz autentično argentinski.

CHANDON GARDEN SPRITZ Ana Paula Bartolucci vinarka

W: Kako je rođena ideja za ovo sjajno inovativno piće?
Znali smo da želimo napraviti nešto gorkasto jer ova zemlja voli gorke okuse. Svaki dan pijemo Mate čaj, Fernet i vermouth.
Kvaliteta naših naranči, kao i našeg vina, izvor je našeg ponosa. Naši vinari su dugo proučavali naranče, kako bi mogli proizvesti savršeni spritz.

W: Kako i inače jako pazite na održivost i ekologiju općenito što biste izdvojili kao specifično za ovu vrstu naranči?
Odabrali smo tradicionalnu, održivu, obiteljsku farmu, koja ne koristi pesticide. To je važno, jer za proizvodnju
spritza koristimo isključivo koru naranči.
Također bih naglasila da se sve proizvodi bez umjetnih bojila i bez umjetnih okusa.

Chandon Garden Spritz s prirodnom narancom

W: Što radite s ostatkom naranči, obzirom da koristite samo njenu koru?
Utvrdili smo idealno vrijeme za berbu naranči, kako bi dobili specifične arome koje smo željeli. 2020. godine kupili smo 25 tona naranči.
Sok od naranči (pošto isti ne koristimo) doniramo lokalnim školama i pučkim kuhinjama.
5 tona otpada (sjemenke, kora, pulpa )se koristi kao kompost za vinograde.
Boca je teška 750g znači 25% laganija od prosječne boce za pjenušce, čime se također vodi briga o okolišu.

W: Kako sve obrađujete koru naranče, obzirom da je ona baza, a dobivate od nje različite okuse s kojima oplemenjujete Chandon?
Koristimo svježu, maceriranu i pečenu koru naranči, kako bi dobili različite okuse poput karamela, čokolade i kandiranog voća. Miris narančine kore tijekom pečenja je nevjerojatan! Biljke i začini koje koristimo dolaze iz cijeloga svijeta i odvojeno se maceriraju.

Ana Paula Bartolucci vinarka osmislila CHANDON GARDEN SPRITZ

W: Upoznajte nas do kraja s Chandon Garden Spritzom :)
Bazno vino dobiva se od chardonnaya, crnog pinota i semilliona, iz Chandon vinograda. Svaka sorta se odvojeno vinificira i zatim se charmat metodom proizvodi pjenušac.

Finalno blendanje pjenušca i likera od kore od naranče je vrlo delikatan postupak. Mjesecima smo radili probe sve dok nismo postigli savršeni omjer. Željela sam postići savršenu ravnotežu između slatkoće i gorčine, spritz koji poziva na čašu više. Tek pokušaj br.64 pokazao se idealnim.

Chandon Garden Spritz u casi

W: Kada je Chandon Garden Spritz najbolje konzumirati, uz što se sve dobro sljubljuje?

CHANDON Garden Spritz idealan je kao aperitiv, za druženje s prijateljima i razne prigode. Dobro se slaže i uz različita jela. Zbilja je jedinstven i to je ono što smo željeli postići. CHANDON je nova generacija spritzeva, a mi smo uvijek težili da budemo inovativni i nastavit ćemo to biti.
Razvijali smo ovaj proizvod preko četiri godine i sada inspiriramo nove potrošače. Zbilja sam ponosna na njega!

CHANDON GARDEN SPRITZ Ana Paula Bartolucci vinski podrum

W: Možemo li saznati još neke tajne i zanimljivosti vezane za ovo jedinstveno piće?
Godišnje se potroši i ručno oguli 2.5 tona naranča. 704 sati potrebno je da bi se narančina kora ručno ogulila.
Kupi se 1400 drvenih kašeta naranči (svaka sadrži 18 kg naranča).
Godišnje se oguli 100 km narančine kore (od jedne naranče dobije se 1.8 m kore).

Za bazno vino sve se grožđe ručno bere. Naši vinogradi nalaze se na visini od 1000 do 1650 metara nadmorske visine.
Naša bazna vina dozrijevaju minimalno 6 mjeseci prije negoli se blendaju s likerom od narančine kore.
Bazno vino je pjenušac Chandon Brut, koji je 2020. proglašen najboljim argentinskim pjenušcem na prestižnom natjecanju
CSWWC.

CHANDON GARDEN SPRITZ Ana Paula Bartolucci vinarka toci aperol spritz

W: Hoće li biti malo neskromno ako od Vas zatražimo recepturu?
Ha, ha, ha, ma nema problema :) samo da znate da je 4 godine bilo potrebno kako bi se dobio recept za savršeni slatkasto-gorkasti liker!
Tajni recept sastoji se od:
- mješavine začina za postizanje slatkastih i drvenastih nota
- mješavine biljaka za postizanje herbalnih i aromatičnih
nota
- kore naranči za postizanje gorkastih nota

Također da znate da se godišnje se kupi 0,5 tona začina. Biljke i začini dolaze iz najboljih terroira svijeta: svježe bilje
dolazi iz Argentine i Brazila, a začini iz Indije, Madagaskara i Središnje Amerike.
Svi sastojci za liker se sporo maceriraju: od 1000 sati (6 tjedana) do 4500 sati (6 mjeseci) ovisno o začinu i biljki
Chandon Garden Spritz ne sadrži nikakva umjetna bojila i okuse.

Facebook Like Button