Saznajte razliku između kave koja je svježe mljevena ili njene instant sestre

Volite li više ritual pripreme svoje omiljene svježe mljevene kave ili jednostavnost i brzinu pripreme instant kave?

Premda je supstanca za oba napitka ista, pravi kavoljupci odmah će uočiti razliku

Dok je instantica odličan izbor za sve koji su u žurbi pa stoga traže praktičnost i jednostavnost pripreme omiljenog napitka, ostali koji preferiraju uživanje u ritualu pripreme kave te jedinstvenim mirisima i aromama svakako će prednost dati svježe mljevenoj kavi.

Postoji nekoliko glavnih razlika između dva oblika kavenih napitaka, ali one ne utječu na kvalitetu ili uživanje u šalici toplog napitka.

kava knjiga naočale odmor čitanje

NAČINI OBRADE
I svježe mljevena i instant kava mogu se praviti od arabice ili robuste koje utječu na okus napitka. Obje kave mogu biti mješavine, a kvalitetnije vrste napravljene su od 100% arabike.

Za svježe mljevenu kavu na plantažama beru se najkvalitetnija zrna koja se zatim prže, a duljina i načini prženja zrna utječu na aromu i okus kave.

Nakon toga pristupa se mljevenju zrna dok se ne dobije fini prah koji se zatim pažljivo pakira kako bi kava zadržala sva svoja svojstva. S druge strane, proces obrade instant kave mnogo je zahtjevniji. Za proizvodnju instant kave koriste se zrna koja se melju, kao i kod svježe mljevene kave.

Iz dobivenog praha se pravi napitak od kave. Nakon toga napitak prolazi kroz stroj za dehidraciju i tako se kreiraju instant granule ili prašak – koji je topiv u vodi.

kava instant kava

SVOJSTVA, AROME I OKUSI
Dokazano je kako kava ima mnogostruke dobrobiti za zdravlje jer je bogata antioksidansima. Svježe mljevena kava nakon prženja zadržava sve svoje dobre karakteristike te ima vrlo malo kalorija.

Okusi i arome svježe mljevene kave ovise o brojnim čimbenicima kao što su vrsta kave, mjesto uzgoja, vrijeme branja i procesi prženja. Zbog toga je ta kava bogata raznolikim aromama od citrusnih do aroma čokolade i orašastih plodova, a okusi su puniji, uravnotežene slatkoće i oštrine.

Svježe mljevena kava također ima kraći rok trajanja, stoga treba biti čuvana u hermetički zatvorenim posudama tamnih boja kako bi očuvala svojstva mirisa i okusa. Instant kava ima pak dulji rok trajanja, a jedini uvjet njezina čuvanja je suha posuda.

Zbog specifičnog načina proizvodnje instant kave, aroma se u procesu obrade lovi posebnim postupcima kako bi se zadržala u granulama kave. Jednostavniji način pripreme također utječe na arome i okuse, a većina instantica ima gorkiji okus od svježe mljevene kave.

kavijela kava jutro napitak piće

VRIJEME PRIPREME
Najznačajnija razlika svakako je vrijeme pripreme toplog crnog napitka. Priprema svježe mljevene kave za mnoge je omiljeni svakodnevni ritual za kojeg treba imati vremena i malo vještine.

Proces kuhanja kave neki su čak doveli do razine umjetnosti, pažljivo pripremajući svaki korak kako bi konačna šalica bila neprocjenjivi vrhunac plesa mirisa, aroma i okusa.

Tako ritual pripreme savršene kave postaje prava mala životna radost i vrijeme koje s užitkom posvećujem sebi. S druge strane, instant kava je neodoljivo praktična i brza za pripremu. Često dolazi u malim vrećicama pa je potrebna samo šalica i vruća voda kako biste dobili crni napitak.

Odabir između svježe mljevene kave i instantice međusobno se ne isključuje, no razlike se osjete već na prvi gutljaj. Dok je instant kava odličan izbor ako namjeravate brzo napuniti baterije, svježe mljevena kava idealna je ako se želite opustiti i uživati u svim njenim blagodatima.

Facebook Like Button