Serija iz pera Agathe Christie – Gđica Marple detektivka britkog uma

Gđica Jane Marple, slavna detektivka-usidjelica Agathe Christie tipična je engleska gospođa britkog uma kao stvorenog za rješavanje zločina.

Nakon što je u brojne domove donio vrhunsku detektivsku zabavu s iznimno popularnim serijama kao što su Endeavour – Mladi Morse i Detektiv Murdoch, Epic Drama odlučio je svoju ponudu krimića proširiti i jednom istinskom profesionalkom: gospođicom Marple.

gdjica-marple-serija-1

Gđica Jane Marple, slavna detektivka-usidjelica Agathe Christie koja se pojavljuje u 12 romana, debitirala je u romanu Ubojstvo u vikarijatu, objavljenom 1930. godine.

Simpatična starica zaljubljena u vrtlarstvo tipična je engleska gospođa, a živi u osebujnom selu St. Mary Mead. No njezin izgled prikriva britki um kao stvoren za rješavanje zločina.

Geraldine McEwan tumači ulogu gđice Marple u prve tri sezone

U ovoj prvoj sezoni, proslavljena britanska glumica odigrala je ulogu lukave i znatiželjne Jane Marple u ekranizacijama romana kraljice krimića „Leš u biblioteci“, „Ubojstvo u vikarijatu“, „U 4.50 s Paddingtona“ i „Najavljeno umorstvo“. Geraldine je 2005. godine za svoje izvrsne nastupe u navedena četiri filma nominirana za nagradu Satellite Award.

gdjica-marple-serija-2

Geraldine je televizijskoj publici najpoznatija po svojim ulogama u filmovima „Najbolje godine gospođice Jean Brodie“ i „Naranče nisu jedino voće“.
Za potonji je film 1991. godine osvojila nagradu BAFTA. Geraldine je 2010. godine posudila svoj glas u animiranom filmu „Arrietty“ u produkciji Studija Ghibli. Nažalost, preminula je pet godina poslije.

Geraldine je rekla: „S gđicom Marple imam dojam kao da mi je povjereno nacionalno blago prema kojem se već osjećam vrlo zaštitnički i blagonaklono.“

gdjica-marple-serija-3

Geraldine se u prvom filmu „Leš u biblioteci“ pridružuje prestižna glumačka postava

U njoj su Joanna Lumley, koja tumači ulogu Dolly, prijateljice gđice Marple; Simon Callow kao pukovnik Melchett; David Walliams kao George Bartlett te Jamie Theakston kao Mark Gaskell.

Producent Damien Timmer izjavljue: „Pravo je zadovoljstvo bilo raditi na ovim ekranizacijama s tako nadarenim scenaristima. Ostali smo apsolutno vjerni duhu izvornih romana, no ubacili smo i poneko iznenađenje koje će i okorjele obožavatelje držati u neizvjesnosti. A u ovim ćemo filmovima doznati i više nego ikada dosad o prošlosti gđice Marple!“

Premijeru 1. sezone serije Gđica Marple pogledajte u subotu, 6. veljače, u 21:00 sat.

Uz dopuštenje: Grayling (sve fotografije)

Facebook Like Button