Simbolika sedam cvjetova – što pokazujemo cvijećem koje poklanjamo

Uvijek je aktualna tema oko simbolike cvijeća i što nam govor cvijeća znači kada ga poklanjamo . Što simboliziraju i kome se poklanjaju recimo cvijetovi mimoze, ljiljana ili narcisa.

Mimoza

mimoza mimoze cvijet cvijece
Mimoza je biljka žute boje s grozdastim cvjetovima. Ovaj nježan cvijet ljude privlači svojim neobičnim izgledom i nježnošću.
Ona simbolizira ženu, slobodu i besmrtnost. Kod nas se zna darivati za Dan žena, dok se u francuskom gradu Mandelieu-La Napoule u veljači održava osmodnevni festival pod nazivom “Festival mimoza” koji slavi upravo ovaj cvijet. Osim u Francuskoj, nešto slično održava se i u Crnoj Gori, u Herceg Novom gdje svake godine slave “Praznik mimoze”.

Lotosov cvijet

lotos lotosov cvijet cvijece
Lotosov cvijet simbolizira duhovnost, vječni život i savršenstvo.
Ovaj je cvijet oko sebe širi poseban mir. U Japanu se na primjer on smatra svetim cvijetom. Može ga se pronaći kao motiv na brojnim plakatima, u knjigama i na fotografijama vezanima uz duhovnost.
U Starom Egiptu lotos je bio cvijet svijesti, koristio se kao lijek i vjerovalo se da ima čudotvorna svojstva.

Ljiljan

ljiljani cvijece cvijet ljiljani
Ljiljan je cvijet opojna mirisa na visokoj stabljici i u prekrasnim bojama. On se povezuje s bogovima upravo zbog svoje uzvišenosti.
Ljiljan simbolizira posebnosti odabranih i ljepotu, a često krasi bukete, vijence i nadgrobne bukete zbog svoje simbolike.
Bijeli ljiljan simbol je nevinosti, ljepote i besmrtnosti, a veže se uz Djevicu Mariju, ali i Isusa. Ovaj se cvijet može vidjeti kao motiv na grbovima, a i simbol je grada Firence.

Narcisa

narcise narcisa cvijet cvijece
Narcisa je cvijet koji simbolizira rođenje i smrt, odnosno prolaznost života, buđenje i nadu. Oboljeli od raka dojke odlučili su se da baš ovaj cvijet obilježava njihovu borbu pa tako svake godine godine slave Dan narcisa kad građanima prodaju poklonjene narcise.
Sav prihod od ove akcije ide u humanitarne svrhe, odnosno za nabavku opreme za rano otkrivanje i prevenciju raka dojke.

Mak

mak makovi cvijet cvijece
Ovaj nježan poljski cvijetak ima duboku simboliku. Mak simbolizira smrt, ali i bogastvstvo. Simbolizira san, ali i krv i ljubav. On ima toliko snažnu simboliku da se zapravo vrlo rijetko daruje.
Kod nas se najčešće može pronaći u crvenoj boji, ali postoji i mak bijele boje. Raste na poljima i livadama kad vrijeme zatopli.

Karanfil

cvijece karanfil karanfili
Ovaj cvijet koji postoji u raznim bojama, kod nas je najpoznatiji u crvenoj boji. Upravo njegova boja u sebi krije mnogo simbolike. I dok je danas najpoznatiji kao poklon za Dan žena, karanfil je simbol radničkih pokreta i revolucije u Portugalu, ali i simbol Dana Svetog Patrika, ali ne u crvenoj, već u zelenoj boji.
Osim za Dan žena, poklanja se i za Majčin dan, a u nekim zemljama i za Dan roditelja. Bilo kako bilo, ovaj je cvijet simbol ljubavi, stoga se nemojte ustručavati pokloniti ovo cvijeće osobama koje volite.

Ruža

ruza ruze cvijet cvijece
Najvjerojatnije ne postoji cvijet koji poput ruže priča toliko jezika koliko postoji boja. Svaka njezina boja ima svoje značenje i priča drugu priču osobi kojoj je upućena.

Ruža je simbol ljubavi, ljepote, raskoši i raja. Toliko je lijepa da mora imati trnje da ju štiti. Crvena ruža simbolizira ljubav i strast, bijela ruža označava nevinost i čistoću, crna označava smrt, ružičasta zaljubljenost i nježnost, dok su za žutu ružu dvojaka mišljenja.
Neki smatraju da se poklanja za sreću, dobru volju i novi početak, dok drugi ističu kako označava ljubomoru.

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button