Slavonski specijaliteti za prste polizat

Najfiniji tradicionalni specijaliteti, sjajna kutjevačka, požeška i pleternička vina i osjećaj kao da ste doma – gurmanski brend Okusi Zlatne Slavonije najbolja su pozivnica za posjet Požeško-slavonskoj županiji.

eno

Dvije vrste mesa, dimljena slanina, luk i paprika u svinjskoj maramici na ražnju, druženje uz otvorenu vatru i čašu vrhunskog vina – neprocjenjivo gurmansko iskustvo! Doživjet ćete ga – a gdje drugdje nego u Slavoniji, poznatoj po bogatstvu okusa i mirisa, hvaljenoj gostoljubivosti i vrhunskim vinima.

fis-paprikas

Riječ je o požeškom vinogradarskom ćevapu, kojeg su kroz stoljeća do savršenstva doradili radišni i skromni Požežani. Neobična kombinacija ražnja i orijentalnih utjecaja pripreme mesa postala je tradicionalno jelo požeških vinogradara i vinara, uz koje se obilježavaju i slave sve vinske svetkovine – od Vincelova do Martinja.

odrezak-barun-trenk

U Požeško-slavonskoj županiji ponudit će vas i specijalitetima od slatkovodne ribe poput pastrve sa žara, perkelta od soma i odličnog fiš paprikaša, ili jednostavnije fiša, zaštitnim znakom slavonske gastronomske ponude. Njegova tajna je u dobroj ribi, kvalitetnoj crvenoj paprici i što je najvažnije – harmoniji okusa.

pastrva-sa-zara

Dobar fiš je umjereno slan, umjereno ljut i umjereno gust. Tu se ovo jelo priprema u sva četiri godišnja doba, sastavni je dio ponude većine slavonskih restorana, baš poput sarme koja možda nije originalno, ali je omiljeno jelo među Slavoncima.

pozeski-vinogradarski-cevap

Nema ljepšeg mirisa od kuhane sarme, reći će vam njezini ljubitelji. Nekada se po slavonskim selima sarma pripremala samo od sušene dimljene svinjetine, osim u vrijeme kolinja kada je svježeg mesa bilo u izobilju. Na Veliki petak tradicionalno se pripremala posna sarma od usitnjenih sjemenki bundeve, koja se i danas nudi na jelovniku Okusa Zlatne Slavonije.

sarma-sa-kuhanim-krumpirom

Posjetite li Požeško-slavonsku županiju svako kušajte odrezak Barun Trenk od telećeg ili svinjećeg mesa punjen slavonskom šunkom, kuhanim jajima i ajvarom i prijan na crvenom luku s umakom od gljiva… Za prste polizat!

vinski-podrum-kutjevo

Uz dopuštenje: Lollipop (sve fotografije)