Snijeg u Gorskom kotaru razotkriva tragove velikih zvijeri

Snijeg koji je prekrio goranske šume, otkriva tko ih nastanjuje. Planinari, prirodoslovci i drugi zaljubljenici u šume zimi najčešće nailaze na tragove ptica, srna, jelena, zečeva i vjeverica.

Iz Javne ustanove „Priroda“ Primorsko-goranske županije pozivaju ih da posebnu pozornost obrate na tragove velikih zvijeri.

centar-velike-zvijeri-1

Na snijegu se sada mogu opaziti tragovi vukova i risova, a možda i medvjeda koji spavaju zimski san, no koji se mogu probuditi i krenuti u potragu za hranom.

Otisak vučje šape uvijek ima vidljive otiske pandži. Za razliku od psa koji u šetnji voli vijugati njušeći uokolo, vukovi rijetko skreću s trase kojom se kreću. U dubljem snijegu, vukovi imaju naviku kretati se u koloni, jedan za drugim, gazeći u stope vuka koji predvodi kolonu. Zbog toga prirodoslovci tragove trebaju pratiti dugo kako bi ustanovili broj jedinki u čoporu.

centar-velike-zvijeri-2

Velike šape risa prilagođene su baš, poput krplji, za hodanje po snijegu. Iako su neuvježbanom oku možda slični vučjem tragu, na otiscima risa nisu vidljivi otisci pandži. Risovi posebno vole hodati po izvaljenim deblima koja im se nađu na putu, pa se i ta mjesta trebaju promotriti.

Otisci medvjeda jedinstveni su i teško se mogu zamijeniti za trag druge životinje. Vješt prirodoslovac po veličine prednje šape može razaznati i veličinu medvjeda.

centar-velike-zvijeri-3

Osim otisaka u snijegu, oštro oko može uočiti i druge tragove velikih zvijeri poput čuperaka krzna ili pandžama izgrebanih stabala. Svaki od spomenutih tragova prirodoslovcima pomaže stvoriti sliku o tome što se u šumi zbiva dok je ne gledaju ljudske oči.

centar-velike-zvijeri-4

Kako pratiti tragove životinja te što se u goranskim šumama događa u sva četiri godišnja doba, zainteresirani mogu doznati u Centru za posjetitelje Velike zvijeri u Staroj Sušici. Njegov multimedijski postav prikazuje stanište i životne navike vuka, risa i medvjeda.

centar-velike-zvijeri-5

Zanimljiv je kako najmlađim posjetiteljima, tako i odraslima u njihovoj pratnji.
Centar je otvoren od utorka do nedjelje između 10 i 14 sati. Ne radi na Badnjak, Božić, Svetog Stjepana i Novu Godinu.

Uz dopuštenje: Prorsus komunikacije (sve fotografije)

Facebook Like Button