SPOT the SAUVIGNON – predstavljene nove berbe međimurskih sauvignona

Udruga međimurskih vinara Hortus Croatiae je jučer, 29.03. u 15h u restoranu Sol i kavani Johann Franck predstavila nova vina od sorte sauvignon bijeli iz berbe 2022. i 2021.

Na opuštenom druženju s javnosti i domaćim medijima predstavilo se 20 novih sauvignona iz čak 14 međimurskih vinarija. Degustaciju vina su popratila autorska jela osmišljena od strane vlasnika i chefa restorana Sol, Mate Jankovića.

spot-the-sauvignon-1

Vrlo aktivna i složna udruga međimurskih vinara još je jednom pokazala predstavnicima medija, trgovine i ugostiteljstva da količina i kvaliteta vina koja se proizvodi u međimurskom vinogorju neprestano raste i da su po pitanju broja etiketa od sorte sauvignon vodeći u Hrvatskoj.

Za predstavljanje je odabran termin početka sezone divljih šparoga, kako bi se javnost podsjetila da je upravo ta sorta idealan par jelima baziranim na toj omiljenoj proljetnoj namirnici.

spot-the-sauvignon-2

Sauvignon bijeli je jedna od najpopularnijih sorti svijeta u ovom trenutku i sve se više uzgaja širom planeta, međutim u Međimurju je sauvignon prisutan jako dugo i nije izraz pomodnosti, nego se radi o sorti koja već desetljećima na tom specifičnom podneblju pokazuje iznimne rezultate.

Prvi vinograd sauvignona u Međimurju je zasađen još 1951. godine od strane oca modernog sauvignona u Hrvatskoj, legendarnog Franje Lebara, nakon čega se proširio po ostalim međimurskim vinogradima i drugim dijelovima Hrvatske. Danas u Međimurju sauvignon uzgaja gotovo svaka vinogradarska obitelj i uz lokalni pušipel je vodeća sorta tog vinogorja.

spot-the-sauvignon-3

Sauvignone predstavljene na SPOT the SAUVIGNON manifestaciji obilježava cijeli niz zajedničkih svojstava i visoka kvaliteta, bez obzira što dolaze iz različitih podruma, što ukazuje na razvijenu svijest vinara o posebnosti međimurskog terroira i na razumijevanje potrebe za suradnjom i međusobnom razmjenom iskustava.

Predstavljene međimurske sauvignone obilježavaju aromatičnost, svježina i elegancija. Alkoholi su niski do umjereni, što je pravo osvježenje u doba globalnog zatopljenja i evidentnog rasta razine alkohola u velikom broju drugih standardno popularnih sorti. Svi su predstavljeni sauvignoni sasvim suhi, ugodno osvježavajućeg karaktera, impresivnog intenziteta i trajanja okusa.

spot-the-sauvignon-4

Stilski gledano, međimurski sauvignoni se nalaze u vlastitoj kategoriji, sasvim različitoj od drugih popularnih regija poput Marlborougha s Novog Zelanda ili francuske Loire. Suhi su i živahni, ponajviše citrusnih aroma, s limetom i grejpom kao vodećima, zatim s jasnom herbalnom notom i svježinom, a potom i s blagim cvjetnim notama u pozadini. Neke primjerke krasi i mineralnost na finišu, koja se očitava kao vid saliniteta i bridećeg osjećaja na desnima.

Gastronomski gledano međimurski sauvignoni su savršena pratnja jelima baziranim na šparogama, zatim morskim školjkama, rakovicama i salatama od plodova mora, kao i jelima japanske kuhinje, kao što su sushi i sashimi. Osobito dobro prati bijelu ribu poput brancina i orade, a zatim i oceansku poput lososa.

spot-the-sauvignon-5

Piletina i puretina, bilo sa žara, pohana ili u blagim umacima također je odličan odabir uz međimurske sauvignone. Sve vrste mladih kravljih sireva, zatim feta, pa chèvre i drugi kozji sirevi su također sjajan odabir.

Međimurski sauvignon dobro prati i jela od svinjetine, osobito klasične šnicle i kotlete, čija se masnija i aromatičnija struktura slaže s aromatičnim svojstvima sauvignona i njegovoj naglašenijoj kiselini.

Na manifestaciji Spot the Sauvignon su abecednim redom predstavljena vina vinarija Banfi, Belović, Cmrečnjak, Dvanajščak Kozol, Hažić, Jakopić, Kerman, Kocijan, Kunčić, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar, Tomšić i Vuković.

Uz dopuštenje: Vinart (sve fotografije)

Facebook Like Button