Što sve možete posjetiti u Beču ovog proljeća

Što se sve sprema u Beču u prvoj polovici ove godine i što očekuje posjetitelje u raskošnim bečkim kulturnim institucijama saznajte u nastavku.

Mozartov put u besmrtnost: Genije i njegova ostavština
U Mozartovoj se kući – Mozarthaus Vienna – od 16. veljače uz stalni postav posvećen velikom skladatelju može pogledati izložba nastala u suradnji s Austrijskom nacionalnom knjižnicom na temu „Mozartov put u besmrtnost: Genije i njegova ostavština“.

mozarthaus-vienna

Elina Brotherus – It’s Not Me, It’s A Photograph
U Bečkom Kunst Hausu od 15. ožujka do 2. rujna 2018. gostovat će pak finska fotografkinja Elina Brotherus sa svojom izložbom pod nazivom „Elina Brotherus – It’s Not Me, It’s A Photograph“. Brothers se u svojim fotografijama na humorističan i često tragikomičan način bavi elementarnim temama kao što su ljubav, smrt, prolaznost, domovina, usamljenost i gubitak.

Izložba The Place to Be i Progonjeni – zaručen – oženjeni
U Židovskom se muzeju 29. svibnja 2018. otvara izložba pod nazivom „The Place to Be – Saloni kao mjesta emancipacije“ koja će razjasniti povijesnu važnost salona za bečku kulturnu, gospodarsku i političku scenu.

Posjetitelje osim toga od 16. svibnja 2018. očekuje i izložba „Progonjeni – zaručen – oženjeni“ koja se bavi poviješću bečkih Židova koji su se tijekom nacionalsocijalističkog režima uspjeli spasiti samo prividnim brakovima u inozemstvu.

Bečka moderna – glazbena era Arnolda Schönberga
U bečkoj se Kući glazbe – Haus der Musik – tako 22. veljače otvara izložba posvećena glazbenim mijenama za vrijeme bečke moderne. Arnold Schönberg je prije točno 100 godina prekinu vezu s tradicionalnim načinom skladanja. Kao otac dodekafonske tehnike on je pored Klimta, Schilea i Wagnera jedan od pionira bečke moderne. Njemu i njegovim učenicima Albanu Bergu i Antonu Weberu bečka Kuća glazbe zato posvećuje posebnu izložbu pod nazivom „Bečka moderna – glazbena era“.

kuca-glazbe

14 kazališnih premjera u Theater an der Wien
Program bečkog kazališta „Theater an der Wien“ za 2017./2018. obuhvaća 14 premijera počevši od baroka sve do moderne. U središtu pažnje u prvoj polovici godine glazbeni su kazališni komadi Benjamina Brittena „A Midsummer Night’s Dream“, Gottfrieda von Einema „Posjet stare dame“ i Wolfganga Amadeusa Mozarta „Così van tutte“.

Kazališne predstave Bodyguard i I am from Austria
U kazalištu Raimund u prvih će se šest mjeseci godine moći pogledati mjuzikl „I am from Austria“ koji se temelji na hitovima Rainharda Fendricha, a u Ronacheru će se prikazivati mjuzikl „Bodyguard“ nastao prema kultnom filmskom uratku.

Koncerti u bečkom Stadthalleu
Bečka Stadthalle 2018. godine ulazi u svoju 60. sezonu, a na njezinom će se repertoaru tim povodom naći koncerti glazbenika kao što su Lenny Kravitz, Bob Dylan, Harlem Globetritters, Thirty Seconds to Mars te mnogih drugih.

Tekst: WienTourismus

Facebook Like Button