Što žene žele – vrhunska vina i ekstra djevičansko maslinovo ulje

Ovoga ljeta poznata ženska udruga WOW (Women on Wine) – Žene i vino, trebala je proslaviti svoju okruglu, desetu obljetnicu.

S obzirom na pandemiju, potrese i druge poteškoće, proslava je ipak odgođena za kraj godine ali je ipak održan optimistični, veseli Pink Day, vinski festival „totalno drukčiji od drugih“, a posvećen rosé vinu i ekstra djevičanskom maslinovom ulju.

WOW akcija Što žene žele, pak, namijenjena je ponajprije podršci hrvatskim vinarima i svim njihovim vinima, a popularne WOW-ice je uspješno održavaju na životu već devet godina.

izbor i kusanje vina WOW

Izbor za WOW vina godine zamišljen je kao svojevrstan „ženski“ izbor vrhunskih domaćih vina kušanih u prethodnoj godini.

Pobjednička vina biraju se u nekoliko razina i to u 5 kategorija: pjenušci, bijela, ružičasta, crvena i slatka vina. Za razliku od medalja i diploma koje vinari obično osvajaju, u WOW akciji Što žene žele, pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju vrijednu skulpturu koju je dizajnirala poznata dizajnerska „Grupa“, a ukupni pobjednik, dobitnik WOW Grand Prixa, odlazi u režiji WOW na nagradno studijsko putovanje u jednu vinsku regiju.

S WOW-om su do sada putovali pobjednici Gianfranco Kozlović u Bordeaux; Saša Senjković u Champagnu; Moreno Coronica u Barcelonu i Penedes; Luka Krajančić u Burgundiju; Frano Milina Bire u Austriju, Meneghetti u Toscanu a Fakin u mađarski Villany.

Manuela Maras slijepo kusanje vina

U prvom krugu ovog izbora mogu elektroničkom poštom glasovati sve članice udruge i simpatizerke a prema autorskoj listi sommeliera. Do sada su tvorci listi, tzv. selektori bili sommelieri Karin Rupena-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Mario Meštrović, Roko Bekavac, Filip Savić, Jelena Šimić-Valentić i Željko Bročilović Carlos, dok je ove godine tu čast imao vrhunski istarski sommelier Emil Perdec.

Nakon glasanja WOW-ica (prema Perdecovoj listi) iskristalizirali su se finalisti, njih 12: 2 roséa, 2 pjenušca, 2 slatka vina, 3 bijela i 3 crvena vina.

U posljednjoj fazi o pobjednicima u svakoj kategoriji uvijek odlučuje stručni ženski žiri na slijepom kušanju, a ono se ove, po svemu netipične godine umjesto, tradicionalno, u vinoteci i wine baru Bornstein – održalo u wine baru Pupitres, sommelierke Jelene Šimić-Valentić.

U finalnom žiriju su bile vinske stručnjakinje i poznavateljice: enologinja i vinska konzultantica Ivana Nemet, vinska specijalistica Ines Zemlić iz Rotodinamica, s WSET3 diplomom i voditeljica restorana Matrix, Manuela Maras, WSET1.

finalisti za izbor vina

U finale su išli, od pjenušaca Blanc de Blancs, 2016., Jagunić i Urban White extra brut, Štampar.

Od bijelih: Pinot grigio 2017, Coletti, vinarije Koalrić; Chardonnay sur lie, 2017., Jasne Antunović Turk i Pušipel X, 2016, vinarije Crmrečnjak.

Od roséa tu su Rosé Geržinić i Rosé Krauthaker a od crnih vina Vučjak 2018, Šember; Cuvée 2015, vinarije Jakob te Cuvée Supreme 2013, Korlat. Od slatkih, u finale su ušli Vin de rosa 2017 vinarije Teraboto i Prošek 2015., Stina.

Nakon detaljnog kušanja naslijepo, članice žirija su donijele odluku o pobjeniku u svakoj kategoriji, ako i o ukupnom pobjedniku i dobitniku WOW greand Prixa.

case kusanje vina

Konačne rezultate žiriranja ćemo objaviti krajem godine na tradicionalnom WOW Božićnom okupljanju, koje će ovoga puta biti osobito svečano s obzirom na okruglu obljetnicu.
WOW-ice najavljuju da ako situacija (epidemiološka i financijska) budu dozvoljavale, na proljeće iduće godine ponovno kreću na put s ukupnim pobjednikom. Više ćemo znati krajem godine.

Uz dopuštenje: WOW

Facebook Like Button