Sve do 5. rujna održavaju se jubilarni 15. Dani smokava!

15. Dani smokava u gradu Krku – tradicionalna manifestacija koja počinje 27. kolovoza, a traje do 5. rujna!

Smokva, najraširenija i iznimno cijenjena voćka Mediterana, koja je stoljećima hranila otočno stanovništvo, posljednjih je desetljeća na ovim prostorima nažalost bila pomalo zanemarena.

Dani smokava se u gradu Krku održavaju još od 2007. godine, a ove, 15., jubilarne godine, produljeni su s dosadašnjeg vikend događanja na čak deset zanimljivih dana!

otok krk sajam smokava

Cilj je manifestacije, osim obogaćivanja turističke ponude i promoviranja smokvarstva kao poljoprivredne grane, potaknuti ugostitelje, proizvođače i trgovce da u svoju ponudu uvrste ovo vrijedno voće i tako doprinesu gastronomskom identitetu grada i otoka Krka.

Dani smokava su ponajprije posvećeni edukaciji gostiju, ali i lokalnog stanovništva o smokvi u svim njenim aspektima: poljoprivrednom, zdravstvenom, nutricionističkom i gastronomskom.

Otvaranje manifestacije će uveličati dolazak Knezova Krčkih Frankopana, a u okviru programa održat će se radionice izrade suvenira na temu smokve – od gline i filcane krčke ovčje vune.

Osim individualnog savjetovanja o uzgoju smokava na štandu izlagača Skink d.o.o., ugledni će gosti, dr.sc. Željko Prgomet, vodeći stručnjak za smokve u Hrvatskoj, i dr.sc. Iva Prgomet predstaviti svoju knjigu „Smokva“ te održati predavanje na temu „Aktualnosti u uzgoju i preradi smokava u svijetu“.

suhe smokve

Organizatori TZ Grada Krka osobito su ponosni na fine dining event „Smokva by Deni Srdoč“ povodom 15. po redu Dana smokava, a koji će se održati u ponedjeljak 30.8. u restoranu Marina Blue, krčkog hotela Marina.

Bit će to uistinu pravi gastronomski doživljaj jer će međunarodno poznat i priznat, mladi chef Deni Srdoč, rodom s krka, aktualni glavni chef restorana Nebo by Deni Srdoč u riječkom Hiltonu Costabella Beach Resort and Spa hotelu, upriličiti gastronomski hommage smokvi – u obliku gala večere.

Uz fantastičan menu, poslužit će se vina ovoga kraja, a sve uz pomoć nedavno osnovane Udruge Vina Kvarnera/Kvarner Wine. Vinsku prezentaciju će i voditi tajnik Udruge Kvarner Wine, Žarko Stilin Belac, a menu će sadržavati sve delicije na temu smokava koje je izmaštao Deni Srdoč.

smokve-by-Deni pozivnica

Menu će, između ostaloga, ponuditi delicije poput slijeda s junećim tartarom i ukiseljenim smokvama; marinadu od oslića s umakom od naranče i smokava; rižoto od šumskih gljiva i kozica s redukcijom smokvi; konfitiranu janjetinu glaziranu smokvama; čokoladnu terinu s kremom od vanilije; crumble od lješnjaka i flambirane smokve…

Što reći, osim da ovaj chef koji je restoranu Draga di Lovrana u kojem je radio, priskrbio prestižnu Michelinovu zvjezdicu, itekako zna kako smokvu pretvoriti u pravu zvijezdu. Uz to, ne mnogo manje zvijezde bit će pjenušci i vina s Kvarnera koja su još uvijek nedovoljno prepoznata, a začinit će cijelu priču na najbolji mogući način.

Bit će tu pjenušac Plovanić, Žlahtina Sveta Lucija – vinarije Katunar s Krka – koja je nedavno osvojila bronačnog Decantera u Londonu, izvrstan rosé Trojišćina Vinarije Šipun, kao i Sansigot Kuće vina Ivan Katunar, vino/sorta koja je zahvaljujući krčkim vinarima spašena od izumiranja.

No, to još uvijek nije sve – u prodajnom, izložbenom dijelu manifestacije, sudjeluje desetak izlagača/proizvođača smokava i visoko kvalitetnih proizvoda od smokava – poput pekmeza, džemova, rakija, likera, sireva sa smokvama, smokvenjaka…

smokvenjak

Na 15. Danima smokava sudjeluju odreda renomirani krčki ugostiteljski objekti – u rasponu od street fooda, preko izvrsnih bistroa i wine barova, sve do tradicionalnih konoba i fine dining eventa.

Sveukupni broj sudionika ugostitelja zaokružio se na očito čarobni broj 15, koji ove godne obilježava manifestaciju. Tijekom deset dana ovdje će se moći kušati razni specijaliteti pa ćete moći probati npr. tradicionalne krčke šurlice sljubljene s umakom od kozica i smokava, pečene smokve s pršutom i listićima sira na posteljici od rukole; njoke sa škampima u umaku od smokava ili riblji filet s marelicama i suhim smokvama u prošeku…

Za gladne će se tu naći biftek u umaku od jadranskih kozica i smokava, porchetta sa začinskim biljem i smokvama, ali i različite varijacije na temu pizze sa smokvama, a za sladokusce tu su npr. krostate s domaćim džemom od smokava, palačinke u šatou od smokava, mascarpone krema sa smokvama u prošeku i brojne druge delicije…

svježe smokve

O smokvi

Plodovi smokve su simbol zdravlja, vrlo su hranjivi i visoke su dijeto-terapeutske vrijednosti. Posebice su traženi u svježem stanju u vrijeme turističke sezone, ali i tijekom godine, ponajviše kao osušeni plodovi (suhe smokve).

U svježem stanju trebaju imati ugodan, osvježavajući okus, dok oni za sušenje trebaju biti krupni, zlatnožute pokožice i lijepog oblika. S obzirom na nutritivni sastav i ljekovita svojstva, smokva se izdiže iznad mnogih vrsta voća jer su bolji izvor vlakana od većine voća, povoljno djeluju na razinu kolesterola te na zdravlje debelog crijeva.

Bogat su izvor kalcija, željeza, magnezija, vitamina B6 i kalija. Sadrže i do 80% vode te se ubrajaju u voće s najvećim udjelom prirodnih šećera. Lišće smokve se koristi u farmaceutskoj industriji kao sirova tvar, a sadrži i proteolitički enzim ficin koji se koristi u industriji piva, mlijeka, mesa i lijekova a vjeruje se da će se zbog svojih svojstava smokva u budućnosti sve više koristiti u proizvodnji funkcionalne hrane.

Uz maslinu, smokva je tipična voćna vrsta hrvatskog primorja, ali se broj njenih stabala u posljednjih pedesetak godina, nažalost smanjio za čak jednu četvrtinu.

Ipak, zahvaljujući svojoj razvijenoj sposobnosti regeneracije i skromnim zahtjevima prema okolini, smokva se održava i u prilično nepovoljnim ekološkim uvjetima pa ispada da se sama samcata bori za svoj opstanak. Brojni povijesni podaci dokazuju da se smokva još u pretpovijesno doba uzgajala u mediteranskom bazenu, pa i na Krku, te se smatra jednom od najstarijih suptropskih voćaka.

15. DANI SMOKAVA – GRAD KRK 27.08. – 05.09.2021.

PROGRAM DOGAĐANJA

KONOBA KUĆA KRČKOG PRŠUTA

27. 08. – 05. 09. 2021.
POSEBNA PONUDA U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA NA PODRUČJU GRADA KRKA
Ugostiteljski objekti: Restoran Harbour, Restoran Karaka, Restoran Marina Blue, Restoran Oliva, Cocktail Bar Volsonis, Pizzeria Mala Vrata, Bistro Portella, Bistro Punta Di Galetto, Viktor & Koko Food & Wine Bar, Street Food Mezzino, Konoba Kuća Krčkog Pršuta, Konoba Marija, Restoran Trattoria Glavotok, Konoba Pud Brest, Konoba Pod Prevolt

30. 08. 2021.- 19:00 SATI
RESTORAN MARINA BLUE – HOTEL MARINA
SMOKVE BY DENI SRDOČ
Gourmet Experience & Kvarner Wines
Spart Jazz Duo
Cijena: 390,00 kn
Informacije i rezervacije: +385 (0)91 265 5764, marina@hotelikrk.hr

03. 09. – 05. 09. 2021. – OD 10:00 – 22:00, Veli park
PRODAJNA IZLOŽBA PROIZVODA OD SMOKAVA PORED GRADSKOG PARKA
Izlagači: OPG Nikola Zec, OPG Prgomet, OPG Rimbaldo, Hlam d.o.o. / OPG Matanić, Robert Sušanj Domaća radinost, OPG Igor Šimunić, OPG Marko Šmid

03. 09. 2021.
10:00 Otvaranje sajmenog dijela manifestacije 15. Dani smokava uz Knezove Krčke Frankopane
10:00 Podjela sadnica smokava na štandu izlagača izlagača Skink d.o.o.
10:00 – 12:00 Radionica: Izrada smokava od gline (Roby Art)
18:00 – 20:00 Radionica: Filcanje smokava od krčke ovčje vune (OPG Jasminka Gršković)

04. 09. 2021.
10:00 Individualno savjetovanje o uzgoju smokava na štandu izlagača izlagača Skink d.o.o.
10:00 – 12:00 Radionica: Izrada smokava od gline (Roby Art)
18:00 – 20:00 Radionica: Filcanje smokava od krčke ovčje vune (OPG Jasminka Gršković)
19:00 Predstavljanje knjige „Smokva“ i stručno predavanje na temu smokve: „Aktualnosti u uzgoju i preradi smokava u svijetu“ – autori doc.dr.sc. Željko Prgomet i dr.sc. Iva Prgomet [Volsonis Secret Garden]
19:00 – 22:00 PachaMama Street Connection – nastup uličnog akustičnog benda

05. 09. 2021.
10:00 – 12:00 Radionica: Izrada smokava od gline (Roby Art)
18:00 – 20:00 Radionica: Izrada smokava od gline (Roby Art)

OD 27.08. DO 05.09.2021. POSEBNA PONUDA U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA

GRAD KRK

RESTORAN HARBOUR (HOTEL MARITIM)
Lukobran 2, 51500 Krk, Tel. +385 51 499 049
Biftek u umaku od jadranskih kozica i smokava s prilogom, šurlice u umaku od kozica i smokava

RESTORAN KARAKA
Plavnička 35, 51500 Krk, Tel. +385 51 845 480
Sušene smokve na kremi od mascarponea i cimeta s prhkim tijestom

RESTORAN MARINA BLUE (HOTEL MARINA)
Obala hrvatske mornarice 8, 51500 Krk, Tel. +385 51 221 128
Riblji filet s marelicama i suhim smokvama u prošeku

RESTORAN OLIVA Krk Premium Camping Resort
Narodnog preporoda 80, 51500 Krk, Tel. +385 98 449 737
Svinjski file u umaku od smokava, krostata od smokava

džemovi

COCKTAIL BAR VOLSONIS
Vela placa 8, 51500 Krk, Tel. +385 51 880 249
Palačinke i krostate s domaćim džemom od smokava

PIZZERIA MALA VRATA
Obala hrvatske mornarice 4, 51500 Krk, Tel. +385 51 221 005
Pizza „Smokvica“, pršut sa smokvama

BISTRO PORTELLA
Alojzija Stepinca 8, 51500 Krk, Tel. +385 98 1736 666
Pečene smokve sa pršutom i listićima sira na posteljici od rukole, filet mignon u umaku od smokava sa zapečenom palentom, mascarpone krema sa smokvama u prošeku

BISTRO-CAFFE BAR PUNTA DGaletto 1I GALETTO4

BISTRO-CAFFE BAR PUNTA DI GALETTO
Šetalište Dražica 3a, 51500 Krk, Tel. +385 91 602 6394
Hladna tjestenina sa smokvama, zapečeni svinjski file s mediteranskim preljevom od smokava, pizza s pršutom, riccotom i svježim smokvama, mascarpone krema sa smokvama, palačinke s marmeladom punjene sladoledom od vanilije i preljevom od smokve

Viktor & Koko Food & Wine bar4

VIKTOR & KOKO FOOD & WINE BAR
Antuna Mahnića 17, 51500 Krk, Tel. +385 91 539 6474
Viktor & Koko hladna plata sa smokvama

STREET FOOD MEZZINO Ježevac Premium Camping Resort
Plavnička 37, 51500 Krk, Tel. +385 91 911 2015
Mezzino Smoky Burger + crispers

VRH
KONOBA KUĆA KRČKOG PRŠUTA
Bok od Brozića 40, Vrh, 51500 Krk, Tel. +385 51 686 098
Pašteta od krčkog pršuta, desert Krčka jedra

KONOBA MARIJA
Gušternica 53, Vrh, 51500 Krk, Tel. +385 51 865 270
Panna cotta s marmeladom od smokava, slatka pizza sa smokvama i svježim sirom, brownies s komadićima smokve i marmeladom, porchetta sa začinskim biljem i smokvama

GLAVOTOK

RESTORAN TRATTORIA GLAVOTOK
Glavotok 4, Glavotok, 51500 Krk, Tel. +385 51 867 880
Njoki sa škampima u umaku od smokava, Pizza Veglia, pijane palačinke sa smokvama

MILOHNIĆI

KONOBA PUD BREST
Milohnići bb, 51500 Krk, Tel. +385 51 862 111
Palačinke u šatou od smokava

KONOBA POD PREVOLT
Milohnići 16, 51500 Krk
Tel. +385 51 862 149
Palačinke i kolači sa smokvama
• Juneći tartar, hollandaise umak, tostirana focaccia, vlasac emulzija, ukiseljene smokve
- Pjenušac Plovanić (belica) – OPG Plovanić vina

• Oslić marinada, odležani koromač, cikla, umak od naranče i smokava, spirulina majoneza
- Žlahtina Sveta Lucija – Estate Winery Katunar

• Rižoto od šumskih gljiva i kozica s redukcijom smokvi
- Trojišćina (ružičasto vino) – Vinarija Šipun

• Konfitirana janjetina glazirana smokvama, espuma krumpir s hrenom, hrskavo sotirano povrće i janjeći jus
- Sansigot – OPG Kuća vina Ivan Katunar

• Čokoladna terina s kremom od vanilije, crumble lješnjaka i flambirane smokve
- Misno vino (žlahtina) – Poljoprivredna zadruga Gospoja

Facebook Like Button