Tko je danas muževan muškarac

Neki stavovi o muževnosti ipak se mijenjaju s godinama – tako da sada većina, kako žena tako i muškaraca, smatra pranje posuđa i brigu o ženskom zdravlju muževnom.

Brije li se ‘pravo muško’ ispod pazuha ili ne i može li se muževnog muškarca zateći za sudoperom sa spužvicom za suđe?
Neka su istraživanja dala nedvosmislene odgovore.

Većina ljudi smatra da je posve muževno prati suđe – a velika većina muškaraca složila se oko pitanja da je muževno brinuti o ženskom zdravlju, čak dapače obveza u svakoj vrsti odnosa.

drvosjeca-1

Kad se radi o higijeni kod nas se još uvijek preferira ‘prirodni’ izgled, pa većina kaže da brijanje ispod pazuha nije muževno. Iako dlake ispod ruke ne smetaju očito toliko, čini se da one na licu ne stvaraju naročit efekt – izuzetno puno žena kaže da muškarci s bradom nisu muževniji od onih bez nje.

Kad se radi o zanimanjima, između građevinara, automehaničara i drvosječe ispitanici su odabrali drvosječu kao najmuževnije. Zanimljivo, o zanimanju programera mišljenja su podijeljena – mnogo muškaraca kaže kako se radi o muževnoj profesiji, dok žene u većini kažu kako programer nije muževno zanimanje.

Žene smatraju da bi bili smatrani muževnim muškarci ne trebaju revnosno pratiti modu, dapače mnogo žena kaže kako nije pretjerano muževno slijediti trendove, dok neke žene baš tu osobinu jako cijene kod muškaraca.

drvosjeca-2

Kad ih se pita o životnim vrijednostima, žene kažu da muževni muškarac prioritete treba posložiti tako da obitelj stavi na prvo mjesto, zatim posao, a tek tada slobodno vrijeme.

Jesu li stereotipi koji se često provlače u javnosti uistinu utemeljeni i razmišljaju li žene i muškarci stvarno tako, relativno tradicionalno, u našem podneblju?

Facebook Like Button