Dok nas jaja ne rastave: vole li muškarci više žene koje im kuhaju

Pitanje koje nema rok trajanja je ide li ljubav doista kroz želudac te da li su žene koje kuhaju u sretnijim vezama?

Tajna ljubavi: Vole li muškarci više žene koje im kuhaju?

Ljubavni hormoni koji se otpuštaju kad smo zaljubljeni jednaki su onima kad pojedemo komad čokoladne torte ili sočnu pizzu.

Taj signal “nagrade” koji se osjeća kod povećane razine dopamina jednak je onome kad izmjenjujemo nježnosti s partnerom. Ubaci li se u jednadžbu osjećaj sreće i sigurnosti koji evocira mamin ajvar ili pita iz djetinjstva, razumljivo je da ljubav i hrana idu ruku pod ruku.

Jedan od primjera koji potpiruje teoriju da hrana ide kroz želudac je onaj novinarke Stephanie Smith koja slaže odlične sendviče. Njezinom dečku koji se na njih opako navukao toliko su se svidjeli da joj je jednom prilikom rekao „Draga, još te 300 sendviča dijeli od zaručničkog prstena“.

Na 257. sendviču Stephanie je dobila prsten, ali i gomilu negativnih komentara o tome kako će sada morati raditi sendviče do kraja života, kao i pitanja jesu li žene robovi muških želudaca. Dečko se izjasnio kako bi je oženio sa ili bez šunke i sira, a Steph je poručila publici neka „ohladi“.

Feminizam u kuhinji

Debata je navela stručnjake na istraživanja i ankete koje su pokazale kako većina žena smatra da može kuhati i pritom zadržati svoje feminističke stavove. Brojne aktivistice i snažne žene u kuhinji su majstorice.

To što znaju napraviti gozbu ne znači da se mire s tim da muškarci imaju veća primanja od žena ili da ne mogu doći na vodeće položaje u firmi.
Gotovo je polovica žena izjavilo kako je hrana put do njihovih srca, a 80 posto smatra da je kuhanje za nekoga način pokazivanja ljubavi.

par hrana

Dok nas jaja ne rastave

40 posto ispitanika kaže da ih veze nadahnjuju da kuhaju više. Oni koji uživaju osmišljavati ili nalaziti nove recepte, uljepšavati i posluživati hranu koju pripreme na svojim tanjurima govore „stalo mi je“. Jednako kao i oni koji voze djecu u vrtić, popravljaju po kući, uređuju vrt, daruju cvijeće, aktivno slušaju ili pristaju na kompromise.

No 21 posto ispitanika tvrdi da je kuhanje izvor prepirki i svađa u vezi. Kao razloge navode to što druga strana ne pokazuje zahvalnost, uzimanje jela zdravo za gotovo do te mjere da si ne žele ni jaja ispeći sami ili vječno prigovaranje.

Da bi mali znakovi pažnje naišli na plodno tlo, s druge strane mora biti osoba koja cijeni i prepoznaje uložen trud – ili pak osoba koja se trudi.

Apetit za ljubav

Ljubav će ići kroz želudac sve dok partner ima apetita pokazivati zahvalnost za pune tanjure, bilo pranjem suđa, komplimentima ili sjajem u očima – a past će kao ispuhani nabujak nestane li poštovanja, iskrenosti i truda s obje strane stola.

Prošla su vremena kad se podrazumijevalo da žene moraju nahraniti svojeg muškarca, a srećom sve je manje onih koji jedva znaju ispeći jaje.

Ljudi su čudne biljke i svatko na svoj način pokazuje ljubav. Mnogi uzorci ponašanja su naučeni kod kuće pa će neki poručiti „volim te“ slušanjem partnera iako bi najradije zaronili u kadu, a drugi će pokloniti cvijeće.

Stručnjaci naglašavaju kako bi se čitanjem signala spriječili mnogi pokvareni telefoni koji vode do razvoda ljudi koji se osjećaju zanemareno ili nevoljeno.

par žena muž muškarac spavanje

I dobri kuhari se rastaju

Stoga kuhanje može, ali i ne mora biti put do nečijeg srca. Nije uvijek slučaj da ljubav ide kroz želudac. Da je to istina onda bi svi vrhunski kuhari bili u sretnim vezama. I žene koje rade savršene lazanje muškarci ostavljaju.

Često godinama kasnije pričaju o finom umaku i zapečenoj korici na vrhu, ali to ne znači da je poanta u složencu.

Važno je raditi ono što volimo kako bismo se osjećali sretno i ispunjeno. Uživamo li u kuhanju, a time i možemo dodatno nekoga usrećiti to je definitivno dodatni plus.
Sreće u vezi nema ako s jedne i druge strane nisu ljudi koji vole svoj život, ili se barem znaju s njime nositi.