TOP 10 najfotografiranijih mjesta na svijetu

Svatko tko se bavi fotografijom bilo profesionalno, bilo iz hobija, ima svoj popis najljepših mjesta na svijetu koja bi jednom želio fotografirati. Na listama su turističke destinacije, ali i teško dostupna mjesta posebne ljepote.

Odabrali smo ona koja bi svima mogla biti jednako fotogenična i impresivna.

10 najfotografiranijih mjesta na svijetu

paris

EIFFELOV TORANJ

S platforme koja se nalazi na 275 metara visine više od 200 milijuna ljudi do sada je kao na dlanu vidjelo grad od 6 i pol milijuna stanovnika koji otkriva pravo značenje pojma megalopolis.

Pogled na toranj jednako je zanimljiv fotografima i noću i danju, kao i u sva godišnja doba. Eiffelov toranj jednostavno je fotogeničan i svaka ga fotka prikazuje u potpuno novom izdanju.

taj-mahal

Taj Mahal

Taj Mahal je arhitektonski spomenik u Agri, gradu u indijskoj saveznoj državi Uttar Pradesh. Izgradio ga je mogulski vladar Džahan-šah kao spomen za svoju rano preminulu ženu Perzijanku Mumtaz Mahal.

Taj Mahal se smatra vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture, stila koji kombinira elemente perzijskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova.

Najčešće se fotografira odraz Taj Mahala u bazenu ispred, minareti iz blizine, razlika u bojama na građevini u različita doba dana, kao i pogled na Taj Mahal s rijeke Yamuna.

galapagos-islands

Galapagos

Galapagos je skupina vulkanskih otoka koji se nalaze na udaljenosti od oko tisuću kilometara od obale Ekvadora.

Ovdje se mogu pronaći neke od najrjeđih i najneobičnijih vrsta životinja. Od divovskih kornjača koje mogu biti teške, pa do neobičnih i simpatičnih ptica bluna. Pravi raj za napraviti dobru fotografiju.

Tanzanija1

Serengeti, Tanzanija

Serengeti je poput velikog zoološkog vrta i jedno od najljepših mjesta na svijetu. Lako je vidjeti i fotografiratu Big 5.

Savana Serengeti nalazi se u sjevernoj Tanzaniji uz granicu s Kenijom i parkom prirode Masai Mara. Vjerojatno najbolji safari na svijetu je u Serengetiju. A sa safarija dobre fotke su zagarnirane.

Bolivia

Salar De Uyuni, Bolivija

Ogromna površina prekrivena nekoliko metara debelim slojem soli, osim transportne, ima i veliku ekonomsku vrijednost za Boliviju. Ovdje se može fotografirati krajolik koji kao da nije ovozemaljski. Pustinja soli, kao i refleksije na njoj kada je prekrivena vodom prekrasne su.

Iako ju je Lonely Planet opisao kao ‘the greatest nothing on the planet’, ova sol sadrži litij koji je glavni sastojak većine baterija, a Bolivija drži oko 43% svjetskih zaliha.

uskršnji otoci

Uskršnji otoci

U Tihom oceanu, više od 3.500 kilometara udaljen od Čilea smjestio se Uskršnji otok (Rapa Nui). Gotovo cijeli otok upisan na UNESCO-vu listu svjetske baštine, a mjesta za izvanrednu fotografiju je u izobilju.

Na ovom se otoku nalaze moai kipovi, odnosno kamene skulpture koje nalikuju ljudima, a pričaju o jednoj drugačijoj povijesti otokan i daju mu posebnu estetiku. Ima ih nekoliko stotina.

Naslovna dubrovnik

Dubrovnik

Dubrovnik je zauzeo svoje mjesto među svjetskim top turističkim destinacijama. Zasluženo i zahvaljujući svojoj povijesnoj i kulturno baštini, crkvama i pogledu na Jadransko more.

Dubrovački Stari grad, kamene ulice, kule, zidine, detalji, prekrasna proroda i plaže koje ga okružuju…Jednostavno ovdje što god fotografirate mora ispasti lijepo.

Machu Picchu

Machu Picchu

Machu Picchu, izgubljeni grad Inka koji je više od 400 godina bio sakriven od pogleda ljudi.

Inke su bili prastanovnici Perua, a Machu Picchu bio im je posljednje utočište. Otkriveno je to tek prije nešto više od 100 godina, točnije 1911. godine. Nitko ne zna zašto su Inke nestali, a pretpostavlja se da je stanovništvo pokosio sifilis koji je stigao iz Europe te kasnije građanski rat.

Danas je Machu Picchu jedno od najpopularnijih i najfotografiranijih mijesta na svijetu.

Antarctica

Antarktika

Nije naseljena ljudim. Na Antartici povremeno živi 10.000 znanstvenika iz 18 zemalja, čija područja istraživanja variraju od mikrobiologije do svemira. Tijekom ljeta Antarktiku posjeti oko 10.000 turista.

Ovdje se objektivom love nestvarno lijepi kadrovi snijega, leda, bijelog svjetlucavog krajolika, ali i mnoštvo životinja koje nigdje drugo nećete sresti.

venecija

Venecija

Venecija imaj dugu tradiciju i povijest, prekrasne vizure grada, impozantnu arhitekturu i karneval. U svako doba godine je drugačija i podjednako privlačna fotografima.

Travel Advisor – putovanja

Facebook Like Button