Top 7 mjesta za susret s mitskim bićem

Donosimo vam sedam svjetskih mjesta na kojima možete krenuti u potragu za mitskim bićima.

Nikad nećemo biti sigurni jesu li viđenja prava ili se radi o prijevari, smišljenim varkama ili je posrijedi ipak samo silna želja i žar da se u susretu s poznatim vrstama prepozna koje neuhvatljivo mitsko biće.

Sjeverna Amerika – Sasquatch
Sasquatch (Bigfoot) je po opisima očevidaca dlakavo majmunoliko biće, visine oko tri metra, izrazito velikih stopala. Bez obzira radi li se o ranom čovjekovom pretku ili samo velikom prethistorijskom primatu, službena znanost izrazito tvrdi kako je opstanak ovako velikog bića nemoguć. Naziv sasquatch je skovao J. W. Burns dok je u seriji novinskih članaka, opisivao mitološko biće plemenskih legendi, sjeverno američkih Indijanaca, koji su biće nazivali “divlji čovjek” ili “dlakavi čovjek”. Drugo popularno ime, Bigfoot, je ušlo u primjenu tek kada je Jerry Crew napravio odljev velikog otisaka stopala. Unatoč prijeporima oko ovog bića, i dan danas se prijave o viđenju većim dijelom prijavljuju po cijeloj zapadnoj obali sjeverne Amerike, od hladne Aljaske, preko Kanade do tople Kalifornije.

Bigfoot

Kanada – Ogopogo
Na zapadnoj obali Kanade, u provinciji Britanska Kolumbija, nedaleko grada Vancouvera smjestilo se jezero Okanagan. Jezero je dugačko oko 135 kilometara te u prosjeku široko između 4 i 5 kilometara a u tom jezeru svoj dom je našao Ogopogo. Lokalni Indijanci su biće zvali “čudovište iz jezera” ili “zmija iz jezera”. Ovo biće je kod njih izazivalo veliko strahopoštovanje jer su prilikom prelaska jezera prinosili žrtve za siguran prijelaz a pojedine dijelove jezera su naširoko izbjegavali. Pisani tragovi bijelog čovjeka o susretu s ovim bićem postoje od kraja devetnaestog stoljeća a prema dostupnim opisima postoje dvije mogućnosti za prepoznavanje bića. Prva pretpostavka govori o izumrlom pretku današnjih kitova a druga o vodenom gmazu, plesiosauru.

Kongo – Mokele-mbembe
Teško prohodne močvare i prašume Konga sakrivaju više mitskih bića. Najveću znatiželju među istraživačima je izazvao mokele-mbembe, još jedan živući dinosaurus. Prvi zapisi o ovom biću datiraju iz osamnaestog stoljeća i od tada su brojne ekspedicije krenule u dokazivanje postojanja ovog bića. Vrhunac u broju ekspedicija dešavao se osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, međutim ni nakon dvjesto godina potrage pravi dokazi još uvijek nisu izneseni na svijetlo dana. Prema dostupnim opisima radi se o diplodoku, sauropodnom dinosaurusu, po jednoj verziji ili prema drugim očevicima o nekoj vrsti nosoroga. Bez obzira o neslaganju u opisima bića, definitivno se radi o biljojedu koji nema pitomu narav. Među lokalnim pigmejcima prepričavaju se priče o napadu bića na čamce, ljude pa čak i nilske konje.

mitska-bica-1

Latinska Amerika – Chupacabra
Chupacabra je najmlađe ali zato najozloglašenije mitsko biće od svih. ‘Sisač koza’ je svoje postojanje objavio 1987. godine u lokalnim novinama u Puerto Ricu nakon nerazjašnjenog niza pomora stoke. Ubijenoj stoci je krv bila isisana a čudnovati događaji su se uskoro proširili po cijeloj centralnoj i južnoj Americi. Chupacabra je postao sinonim za neobični niz bića koji se kreću u rasponu od čovjekolikih letećih vampira, nalik na vodorige, koja nekada izgledaju poput pasa ili se možda ipak radi o koščatom gušteru s hipnotičkim crvenim očima. Uglavnom radi se o pravoj legendi među mitskim bićima koja je do sada čak nekoliko puta i bila ubijena.

Loch Ness

Škotska – Nessie
Jezero u Škotskoj, Loch Ness (duboko preko 300 metara i dužine oko 40 kilometara) pruža u svojim dubinama siguran dom, jednom od najpoznatijih mitskih čudovišta nazvanog Nessie (škotski: Niseag). Pretpostavlja se da je riječ o još jednom plesiosauru. Međutim, znanstvenici osporavaju ovo identifikaciju, tvrdeći da su plesiosaurusi hladnokrvna bića koja jednostavno ne bi mogla živjeti u hladnom škotskom jezeru. Prvi zapisi o Nessie, datiraju još od sedmog stoljeća, međutim i na ove zapise se baca sumnja. Nessie je jedno od rijetkih bića koje se može pohvaliti s par snimljenih fotografija, prva je snimljena 1933.godine, koje su više ili manje osporavane. Pokušavajući dokazati postojanje ovog bića upotrebljene su razne metode i aparatura, od podmornica, velikih mreža, podvodnih sonara i kamera. Unatoč silnoj tehnologiji i naporima biće i dalje ostaje u sferi mitskog.

Nepal – Yeti
Jeti, dlakavo čovjekoliko čudovište s obronaka Himalaja. S krova svijeta stižu glasine o velikom dlakavom dvonožnom biću čak od 13. stoljeća, međutim prvi značajniji susret dogodio se tek 1925. godini kada je britanska geološka ekspedicija uspjela vidjeti stvorenje u daljini, koje je brzo nestalo s vidokruga. Toliko brzo da ga čak nisu ni stigli slikati. Velikom većinom dokazi o postojanju ovog bića pronalaze se u obliku tragova u snijegu. Čak je i legendarni Sir Edmund Hillary u svom velikom pothvatu osvajanja vrha Himalaja naletio na tragove ovog čudovišta.

mitska-bica-2

Zambia – Kongamato
Mitsko biće koje dolazi iz zraka, pravi živući pterosaur i dalje leti. I ne samo leti jer kongamato u prijevodu znači “razbijač brodova” i nimalo se ne srami napasti čovjeka ako je uznemiren. Ovo biće se može pohvaliti s jednom neobičnom značajkom, svjetluca u mraku. Ptica je i dalje jako sramežljiva te o njezinom postojanje ne postoji niti jedan fotografski zapis iako prijave viđenja sežu na širokom pojasu od Zambije, Kenija preko Zimbabvea do Nove Gineje. Ovakva leteća bića nisu vezana isključivo za Afriku nego se slična viđenja prijavljuju i u južnoj Americi (Ande, Meksiko) a poznatiji rođak imenom Ropen može se vidjeti na Papui Novoj Gvineji.

Autor: Borna Marić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button