Top 7 tornjeva grada Varaždina

Kad se iz daljine ili iz zraka pogleda uži centar grada Varaždina, tada nekoliko tornjeva plijeni pozornost. Iako se većinom radi o crkvenim tornjevima, ima jedan toranj koji plijeni svojom ljepotom, a nikada nije bio crkveni. Svi oni u izvrsnom su skladu s okolnim krovovima s kojima stvaraju jednu posebnu harmoniju i prekrasnu vizuru grada.

tornjevi

 

Crkva Presvetog Trojstva

crkva-presvetog-trojstvaU 17. Stoljeću u Varaždin su stigli Kapucini, ogranak franjevačkog reda nastao nakon reforme. Došavši u Varaždin, odlučili su se smjestiti na početak tadašnjeg južnog predgrađa, nedaleko gradskih bedema. Svega četiri godine od postavljanja kamena temeljca izgrađena je crkva koja 1705. godine otvara vrata svojim vjernicima. U crkvi se nalaze vrijedne orgulje iz 19. stoljeća, a ponose se i bogatom bibliotekom s inkunabulama te nemalim brojem rijetkih knjiga.

 

Župna crkva Svetog Nikole

Na samom ulazu u uži centar grada smjestila se župna crkva koja nosi ime zaštitnika grada Varaždina. Riječ je o Župnoj crkvi Svetog Nikole koja se prvi puta spominje u 15. stoljeću. Na tom mjestu prije se nalazila župna crkva Sv. Vjenceslava koja je postala premala za sve župljane. Svoj današnji izgled crkva je dobila u 20. stoljeću kada su postavljeni vitraji, a unutrašnjost uređena kipovima svetaca i baroknim elementima.

crkva-svetog-nikole

 

Uršulinski samostan i Crkva Rođenja Isusovog

ursulinksa-crkvaUršulinska crkva i samostan nalaze se nedaleko Crkve Sv. Nikole, ravno niz Draškovićevu i Uršulinsku ulicu, nedaleko Starog grada. Crkva je izgrađena u 18. stoljeću, a ponosi se prekrasnim zvonikom i baroknim detaljima. Toranj je visok oko četrdeset metara, a njegovu ljepotu najbolje je opisao pjesnik Zvonko Milković koji mu je tepao da je toliko lijep i vitak „kao djevojka od šesnaest ljeta“.

 

Franjevačka crkva

Najviši varaždinski zvonik nalazi se na Franjevačkoj crkvi. Sagrađen je 17. stoljeću, a visok je 54,5 m. Crkva je poznata po propovjedaonici u manirističkom stilu s bogatim ornamentima i kipovima franjevaca i apostola. Ispred ulaza nalazi se kip Grgura Ninskog, a na južnom zidu sunčani sat koji pokazuje točno vrijeme. U sklopu samostana nalazi se i ljekarna čiji je strop oslikan freskama Ivana Rangera iz 18. stoljeća.

franjevacka-crkva

 

Crkva Svetog Florijana

crkva-sv-florijanaNedaleko Uršulinske crkve, s bedema Starog grada puca pogled na Crkvu Svetog Florijana, malu crkvicu iz 17. stoljeća koja se danas nalazi na prometnom otoku i plijeni pozornost vozača i šetača. Crkva je podignuta kao zavjetna crkva posvećena Sv. Florijanu, zaštitniku vatrogasaca jer su u ono vrijeme Varaždinom dosta harali požari. Današnji izgled u rokoko stilu crkva dobiva u 18. stoljeću.

 

Vijećnica

Sedmi toranj u centru grada ne pripada ni crkvama niti katedrali, već varaždinskoj Gradskoj vijećnici. Smještana na glavnom gradskom trgu, Trgu kralja Tomislava, ona predstavlja čisti centar grada. U 16. stoljeću vlasnik Starog grada ovu građevinu poklanja gradu koja tada postaje sjedištem gradskih poglavara. Tijekom godina, Vijećnica je mijenjala svoj izgled, stradala je i u požaru, a svoj današnji izgled nosi od kraja 18. stoljeća. Na tornju se osim sata nalaze i pokazivač mjesečevih mijena te kameni grb grada Varaždina koji nepromijenjen postoji od 15. stoljeća.

gradska-vijecnica

 

Katedrala

zvonik-varazdinske-katedraleNabrajati tornjeve, a ne spomenuti varaždinsku katedralu zaista bi bio grijeh. Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo izgrađena je u 17. stoljeću, a dio je kompleksa koji čine konvikt, gimnazija i crkva. 1997. godine postala je katedralom, a u njoj se već tradicionalno osim misa održavaju i koncerti barokne glazbe s manifestacije Varaždinske barokne večeri. Ovo je ranobarokna jednobrodna crkva s dvije galerije i šest kapela čiju izgradnju je financirao grof Gašpar Drašković. Njegov grb nalazi se i na pročelju koje je razvedeno u obliku trijumfalnog luka sa stupovima, zabatom i nišama.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button