Transparentna ljepota

Najavljujemo izuzetnu izložbu koja će Vas oduševiti u tren oka – Transparentna Ijepota: staklo iz hrvatskih muzeja od 27. lipnja – 09. listopada 2013. godine.

Nakon trogodišnjih priprema 27. lipnja 2013. u tri zagrebačka muzeja – Arheološkom muzeju, Muzeju za umjetnost i obrt i Muzeju Mimara – otvara se izložba TRANSPARENTNA LJEPOTA : Staklo iz hrvatskih muzeja. Jedinstven muzeološki projekt, u kojemu su, u organizaciji triju zagrebačkih muzeja, sudjelovala još trideset i tri muzeja iz cijele Hrvatske, zamišljen je i ostvaren kao doprinos muzejske zajednice obilježavanju ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Izložba TRANSPARENTNA LJEPOTA : Staklo iz hrvatskih muzeja domaćoj i inozemnoj publici predstavlja bogatstvo staklenih artefakata u Hrvatskoj nastalih tijekom četiri tisućljeća. Više od 600 vrhunskih ostvarenja iz muzejski zbirki stakla iz cijele Hrvatske prezentirano je na trima zasebnim izložbama – u Arheološkom muzeju u Zagrebu, Muzeju za umjetnost i obrt i Muzeju Mimara – koje posjetitelji mogu razgledati kupnjom zajedničke ulaznice za sva tri muzeja. U Arheološkom muzeju u Zagrebu, na izložbi TRANSPARENTNA LJEPOTA : Staklo iz hrvatskih muzeja – od pretpovijesti do srednjeg vijeka, posjetitelji se mogu upoznati s najranijim ostvarenjima u staklu nastalim u razdoblju od 2. tisućljeća pr. Kr. do XIV. stoljeća, na primjerima odabranih predmeta koji se čuvaju u fundusima arheoloških zbirki diljem Hrvatske (Zagreb, Split, Zadar, Osijek, Vinkovci, itd.).

U Muzeju za umjetnost i obrt, na izložbi TRANSPARENTNA LJEPOTA : Staklo iz hrvatskih muzeja – od XV. do XX stoljeća, predstavljena su ostvarenja europskog staklarstva iz stilskih razdoblja renesanse, baroka, bidermajera, historicizma, secesije i art décoa. Ovaj dio izložbe, u kojemu dominiraju predmeti iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt, završava ostvarenjima hrvatskih umjetnika u staklu – od Tomislava Krizmana do Raoula Goldonija. U zasebnoj dionici u Muzeju Mimara, na izložbi TRANSPARENTNA LJEPOTA : Staklo u suvremenom hrvatskom kiparstvu, posjetitelji se mogu upoznati s ostvarenjima suvremenih hrvatskih kipara u mediju stakla (Kuzma Kovačić, Kažimir Hraste, Dražen Trogrlić, Gordana Drinković i dr.), među kojima će mnoga djela, vjerujemo, tek postati dijelom muzejskih fundusa u Hrvatskoj.

Tijekom trajanja izložbe, koja ostaje otvorena do 13. listopada, publika će u trima zagrebačkim muzejima steći uvid u bogatstvo fundusa muzeja u Hrvatskoj koje ih stavlja uz bok riznicama svjetskih muzeja te kroz podatni medij stakla upoznati njegovu oblikovnu i stilsku raznovrsnost kroz stoljeća i kontinuitet izazova za suvremeni umjetnički izričaj. Besplatni Smart Guide vodič kroz izložbu za korisnike ‘pametnih telefona’. Svaki posjetitelj koji posjeduje ‘pametni’ telefon, je u mogućnosti potpuno besplatno obogatiti svoj doživljaj izložbe Transparentna ljepota uz pomoć višejezičnog multimedijalnog vodiča na platformi Smart Guide. Audio, video, te slikovni i tekstualni sadržaj sa zanimljivim pričama vrhunske kvalitete vezane uz izloške ‘Transparentne ljepote’ posjetiteljima će tako dati potpunu informaciju, i pomoći im da svoje uživanje u umjetnosti upotpune kroz korištenje najmodernije tehnologije na krajnje jednostavan način.

Arheološki muzej u Zagrebu
Trg Nikole Šubića Zrinskog 19, Zagreb
utorkom, srijedom, petkom i subotom od 10 do 18 sati
četvrtkom 10 do 20 sati
nedjeljom od 10 do 13 sati

Muzej za umjetnost i obrt
Trg maršala Tita 10, Zagreb
Utorak-subota 11-20 h
Nedjelja 10-14 h

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5 , Zagreb
Utorak-petak 10 – 19 sati
Subota 10 – 17 sati
Nedjelja 10 – 14 sati

Muzeji su zatvoreni ponedjeljkom i na državne blagdane. Radno vrijeme na dan otvorenja, 27. lipnja je do 23 sata

Sva tri muzeja će biti otvorena u ponedjeljak 01.07. povodom ulaska Hrvatske u EU od 11 do 18 sati. Ulaz slobodan.

Uz dopušenje Arheološki muzej u Zagrebu (fotografije)