U knjižaru stigle svjetske književne senzacije

Ovih dana u knjižare su stigla dva hipnotizirajuća naslova, knjiga i roman savršeni za kišna jesenska popodneva.

Saznajte više o kontroverznoj priči Američka prašina nagrađivane američke spisateljice Jeaninne Cummins i napetu obiteljsku dramu Oporavak Rose Gold iz pera Stephanie Wrobel.

U knjizi Američka prašina, Jeanine Cummins problematizira tematiku meksičkih i srednjoameričkih migranata koji pokušavaju prijeći u SAD.

Tijekom istraživanja građe za roman, Jeanine je posjetila skloništa i sirotišta u Meksiku, susrela se s djelatnicima humanitarne pomoći koji opskrbljuju migrante u pustinji, intervjuirala pravnike koji pružaju pro bono usluge za maloljetnike bez pratnje te i sama volontirala u Tijuani.

Sva su joj ta iskustva pomogla shvatiti zašto se migranti odlučuju na takvo tegobno i opasno putovanje u neizvjesnost te je s puno empatije ispričala njihovu potresnu priču.

Patty i Rose Gold Watts osamnaest su godina provele u raznim bolnicama, noseći se s nebrojenim dijagnozama strepeći za Rosein život. Dok je Patty razbijala glavu pitajući se što nije u redu s njezinom kćeri, Rose je naposljetku postala preslaba da uopće hoda… No je Patty zaista zabrinuta majka ili tek izvanredno dobra lažljivica?

Oporavak Rose Gold (Vorto Palabra) iz pera Stephanie Wrobel nevjerojatno je napeta priča o opsesiji, pomirenju i osveti, psihološki dvoboj ličnosti koje pod površinom ljubavi skrivaju mračne tajne o kakvima se rijetko pripovijeda.

wrobel-stephanie-oporavak-knjiga

Oporavak Rose Gold (The Recovery of Rose Gold, 2020.)

Stephanie Wrobel odrasla je u Chicagu, ali posljednjih nekoliko godina živi u Velikoj Britaniji sa suprugom i psom. Magistrirala je kreativno pisanje na Sveučilištu Emerson. Za Bellevue Literary Review pisala je kraće publicističke tekstove.

Prije nego što se okrenula fikciji, radila je kao kreativni copywriter u raznim reklamnim agencijama. Oporavak Rose Gold njezin je prvi roman. U Velikoj Biritaniji objavljen je pod naslovom Recovery of Rose Gold, a u SAD-u i Kanadi pod naslovom Darling Rose Gold.

Patty i Rose Gold Watts osamnaest su godina provele u raznim bolnicama, noseći se s nebrojenim dijagnozama – ili, bolje rečeno, nedostatkom dijagnoza – i strepeći za Rosein život.

Dok je Patty razbijala glavu pitajući se što nije u redu s njezinom kćeri, Rose je povraćala sve što bi pojela, bila prikopčana na cjevčicu za hranjenje, puštala da je odvlače na operacije, te naposljetku postala preslaba da uopće hoda…

No ispostavilo se da je Patty tek izvanredno dobra lažljivica. Poslije pet godina provedenih u zatvoru, Patty je naposljetku slobodna i jedino što želi je ostaviti prošlost daleko iza sebe, jednom zauvijek pomiriti se s kćeri koja je svjedočila protiv nje i brinuti se za novorođenog unuka.

Kad Rose pristane da se majka useli s njom u kuću koju je upravo kupila, čini se da je njihov odnos konačno na putu da zacijeli.

Jer Rose je tako dugo čekala da joj se majka vrati. No je li Rose i dalje ona podložna djevojčica kakva je nekoć bila, koja čini sve što njezina majka od nje traži? A je li Patty još onako nepokolebivo odlučna izravnati račune s kćeri?

americka-prasina-knjiga

Knjiga Američka prašina (American Dirt, 2020.)

Jeanine Cummins uspješna je američka spisateljica. Rođena je u Španjolskoj, a većinu djetinjstva provela je u Gaithersburgu u Marylandu. U dobi od šesnaest godina, Jeanineina je obitelj doživjela veliku tragediju – u nasilnom zločinu smrtno su stradala njezina dva rođaka, a njezin je brat bio jedina preživjela žrtva napada.

Upravo je taj zločin i utjecaj koji je imao na njezinu obitelj bio inspiracija za memoare Rip in Heaven (2004.) koji su postali veliki bestseler.

U svojoj novoj knjizi Američka prašina, Jeanine problematizira tematiku meksičkih i srednjoameričkih migranata koji pokušavaju prijeći u SAD.

Kratak sadržaj romana Američka prašina

Lydia Quixano Pérez živi u meksičkom gradu Acapulcu i vlasnica je knjižare. Ima sina Lucu, kojeg obožava, i divnog supruga koji je novinar. Iako se u Acapulcu počinju nazirati pukotine zbog narko kartela, njezin je život uglavnom prilično ugodan. Lydijina knjižara u ponudi ima i neke od njezinih najdražih knjiga iako je svjesna da ih vjerojatno nikad neće prodati.

Jednoga dana u knjižaru ulazi muškarac i dolazi do blagajne s nekoliko knjiga koje bi želio kupiti – dvije od njih su njezine omiljene. Javier je načitan. Šarmantan. I – što Lydia ne zna – jefe najnovijeg narko kartela koji je okrutno zavladao gradom. Nakon što je objavljena reportaža Lydijina supruga u kojoj on razotkriva Javiera, njihovi su životi nepovratno promijenjeni.

Prisiljeni na bijeg, Lydia i njezin osmogodišnji sin kilometrima su, i svjetovima, daleko od udobnosti u kojoj su živjeli kao pripadnici srednjeg staleža. Odjednom postavši migranti, Lydia i Luca putuju la bestijom – vlakovima koji idu na sjever prema Sjedinjenim Državama, jedinom mjestu gdje im Javier ne može nauditi.

Lydia na putu susreće mnoštvo migranata koji se pokušavaju domoći el nortea te vrlo brzo uviđa da gotovo svi oni od nečega bježe. Ali što ih ondje čeka?

Romani Američka prašina i Oporavak Rose Gold dostupni su u svim bolje opremljenim knjižarama diljem Hrvatske, te na webshopu znanje.hr.

Uz dopuštenje: Znanje

Facebook Like Button