Udruga Wow u riječko-istarskom ogranaku ima novu voditeljicu

Nakon deset godina, na mjesto istaknute liječnice Margite Belušić, maksilofacijalne kirurginje i subspecijalistice plastične kirurgije glave i vrata, ali i poznavateljice vina i vinske entuzijastice – WOW Rijeke, Kvarnera i Istre – preuzela je istaknuta, diplomirana sommelierka HSK Martina Škarica. Martina je dugo godina radila u lovranskoj Villi Ariston a danas je u poznatom restoranu Nobillion, hotela Ikador.

wow-ri-01

Također, ambasadorica je Kvarner Winesa, prošlogodišnja pobjednica regionalnog natjecanja za Istru i Kvarner, ocjenjivačica vina na Vinistri već 4. godinu, asistentica u nastavi u HSK, a i ambasadorica Europske regije za enogastronomiju za Kvarner 2026. WOW! Kako god bilo, došao je red da nova voditeljica organizira druženje, koje, jasno, uključuje kušanje finih vina. Izbor je pao na – pogodili ste – Lovran i tamošnji sada već slavni Ganeum Food & Wine bar u starom dijelu grada.

wow-ri-02

Ganeum je otvoren na mjestu nekadašnjeg wine bara Loza, koji je bio zatvoren pet godina, da bi u ožujku 2019. prepustio mjesto Ganeumu. Ovdje ćete naći preko 100 različitih, pomno odabranih vinskih etiketa, od kojih je velika većina hrvatskih.

Prostor je obnovljen osvježen, ali je zadržao i pomalo rustikalni stil izvornog mjesta, a vlasnik mu je, i chef – kuhar, Robert Benzia, koji sa sommelierom Alenom Vukićem, znalački i s ljubavlju vodi lokal. Kult plave kamenice hvali Ganeum, a da su u pravu, uvjerile su se i WOW-ice no oni se opravdano ponose i svojim vinskim vinskim radionicama.

wow-ri-03

Svaki drugi utorak, od početka godine pa sve do kraja travnja, organiziraju Wine table, kušanja naslijepo za 12-tak osoba, s 8 vina i tri slijeda hrane, a cijena je 50 eura po osobi, što uz ovakva vina, hranu i uslugu nije nimalo skupo.

Slijepim kušanjem nauči se mnogo o mirisima, okusima i kušanju, kao i sljubljivanju hrane i vina. Svaki drugi četvrtak, ambiciozni Ganeum nudi i vinske večere – tematski posvećene rakovima, steakovima, škampima… namirnicama uvijek pažljivo kombiniranima s vinima.

wow-ri-04

Ako niste znali, ganeum na latinskom znači mjesto za uživanje, a prava uživancija doista je i bio u srijedu 7.svibnja kad su se ondje na svojevrsnom after-work druženju okupile članice udruge WOW. Tema je bila upravo sljubljivanje hrane i vina, ona najteža kategorija koju treba svladati kad se želi vinom – ovladati.

Sva su vina ove večeri dolazila iz vinske regije Bregovite Hrvatske, biske predsjednici Sanji Muzaferiji, a za sam početak, pio se pjenušac Terra Falconis. To je vino s Plešivice napravljeno od sorti chardonnay i tri vrste pinota: pinot blanc, pinot gris i pinot noir.

wow-ri-05

Proizveden tradicionalnom metodom sekundarne fermentacije u boci, odležao je 15 mjeseci na kvascima i još 5 mjeseci u boci. Ekstra brut, što znači laganijeg tijela, izuzetno aperitivan, odlično je pasaoza početak. Uz pjenušac, poslužen je „pozdrav iz kuhinje“ : kremica od slanutka i peršina s rotkvicom i hrskavicem od kruha.
Slanutak ima masnoću koja se savršeno sljubila sa svježinom pjenušca! Iduće vino bio je Erdoro Sauvignon blanc 2024 iz podruma Mladina s Plešivice (baš kao i pjenušac). Kreiranju ovog prekrasnog vina pomogao je poznati enolog Milan Budinski.

Vino je herbalno, izuzetno svježe i hrskavo, naprosto traži novi gutljaj. Premda karakteristično sovinjonski mirisan, ovaj sauvignon nije previše aromatičan na nosu a odlično je pristajao uz carpaccio od brancina. Premda je nerijetko na jelovniku mnogih restorana, brancin je ovdje bio oplemenjen uljem od peršina, blanširanim divljim šparogama i cvjetnom peludi što je dalo sjajan rezultat.

Herbalnost jela savršeno je pratila herbalnost u vinu; svježina brancina i svježina sauvignona bili su uistinu sjajan par. Kako je poučila Martina, vino se uz jela ponekad „uparuje“ kao isto s istim, premda se pri sljubljivanju vina i hrane ponekad slijede i neka druga i drukčija načela. Stoga:oprez i – još važnije: iskustvo i znanje presuđuju.

Iduće vino bio je uradak Franje Kolarića, također s Plešivice, dugogodišnjeg prijatelja udruge WOW, koje su ga odavno prepoznale i prozvale „kraljem sivog pinota“. Ovoga puta pio se njegov chardonnay, Coletti Oro Bianco 2022./ 2023. Chardonnay iz 2022. odležavao je u drvenim bačvama dok je 2023. chardonnay iz inoxa. Ovim je vinom Kolarić pokazao da koncept multivintage (miješanje vina različitih godišta, uz odležavanje i u inoxu i drvu) može na kraju dati sjajno i balansirano vino s utjecajem drva koje ne prevladava; mekano i kremozno, uz predivnu svježinu.

Uz ovo vino sljubili su se file brancina sa žara, lešo mrkva, krumpir i koromač s umakom na bazi ribljeg temeljca i maslaca. Mekoća vina idealno se složila s umakom na bazi maslaca, a nježan brancin nije preuzeo glavnu ulogu, nego je chardonnay ispratio do kraja. Koromač je jelu dao herbalnu notu koja je odlično pristajala vinu. Tendencija slatkoće u mrkvi i krumpiru sukobila se sa svježinom u vinu i dala savršen rezultat.

Ovdje je na djelu bilo djelomično slaganje istoga s istim, a dijelom jedan prijateljski „sukob“. Bijelo zlato, doista! A kako to već ide, šećer uvijek dolazi na kraju. Boris Drenški, koji stoji iza etikete Bodren, kultni je vinar za predikatna vina, a dolazi iz Zagorja (Hum na Sutli). Poslužen je Bodren muškat žuti 2018., fenomenalno slatko vino, koje u hladnoj klimi dobiva onoliko svježine koliko je potrebno da ga podigne na najvišu razinu.

Prosušeno grožđe daje ekstraktnost i sjajne arome kandiranog voća. Uz to, jeo se cheesecake s gelom od borovnica, ricotta s koricom od naranče, u verziji hladne kreme koja podsjeća na sladoled. Svježina u vinu ovoga se puta idealno složila sa slatkoćom i masnoćom sira; aromatika deserta pratila je aromatiku u vinu.

Svakako, bio je ovo odličan primjer kako vino može podići jelo na još viši nivo. Jednoglasna ocjena večeri/večere i svih vina, a ponajprije organizacije koju su odradile Martina Škarica uz pomoć Ganeuma i Alena Vukića te vrhunskog chefa Roberta Benzie, bila je pet plus.

WOW članice i njihovi prijatelji, WOW simpatizerke i svi gastro eno znalci, doći će, uvjereni smo, ponovo.

Facebook Like Button