Upoznajte kvarnerska pjenušava vina

U petak, 14.06., u zagrebačkom baru ROOTS predstavljena su pjenušava vina Kvarnera u suradnji dvaju vinskih festivala, 4. Salona pjenušavih vina Zagreb i 4. WineRi, uz podršku Turističke zajednice grada Rijeke.

pjenusavi-kvarner-zg-1

Radionica „Pjenušavi Kvarner “ nastala je suradnjom dvaju vinskih događaja, a prvi put je održana u Rijeci, na 3. WineRi gdje su naslijepo kušana pjenušava vina Kvarnera, većinom autohtonih sorti.

Prof. Vukelić tada se osvrnula na pjenušavu scenu Hrvatske i regije, na sorte od kojih se najčešće proizvode pjenušci te na sve veći trend proizvodnje pjenušaca od izvornih sorti.

pjenusavi-kvarner-zg-2

Svi su se s ponosom prisjetili ovogodišnjeg hrvatskog uspjeha na najvećem ocjenjivanju pjenušavih vina u regiji – ocjenjivanja mreže Salon of Sparkling wines, na kojemu je apsolutni pobjednik bio upravo kvarnerski pjenušac – 1288 vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog.

pjenusavi-kvarner-zg-3

I vrbnički vinar Franjo Toljanić osvojio je prestižnu nagradu za najbolji pjenušac u Jugoistočnoj Europi (kategorija izvan Francuske i Italije) na sajmu „Vinitaly“ s pjenušcem Gospoja.

Uspjesi kvarnerskih pjenušaca izvrstan su vjetar u leđa i drugim proizvođačima da razmisle o sortama i metodama proizvodnje pjenušca, a time i praćenju svjetskih trendova koji pridonose većoj promociji kvarnerske i hrvatske eno-gastro scene u svijetu.

Uz dopuštenje. Zlatne riječi (sve fotografije)

Facebook Like Button